keresés

2013. november 6., szerda

Android, iOS vagy Windows?

Jelenleg három mobil operációs rendszer uralja a piacot, az Android, az iOS és a Windows. Eddig a saját bejegyzéseimben leginkább az elsőről volt szó, de most nézzünk egy rövid összehasonlítást a másik kettővel.

Kezdjük azzal a funkcióval, amit sokan a legtöbbet használnak: a telefonkönyvvel. Ezt a részt a gyártók szeretik elhanyagolni (talán pont az okostelefonok rengeteg további funkciója miatt), az Android és az iOS a lehető legegyszerűbb módon oldotta meg: csak a kedvenceket tudjuk különválasztani a többitől. Valamint a közösségi alkalmazásokat is mind külön kell elindítani. Ezzel szemben a Windowsnak minden ismerőst, elérhetőséget stb sikerült egy kalap alá venni és egyszerre kezelni. Az ismerősöket sokkal több csoportba rendezhetjük. Így könnyebb végigtelefonálni az adott feladathoz tartozó kollégákat, csoportos sms-t vagy emailt küldeni. Azonban mivel az Android nyílt/szerkeszthető, ezért a gyártók könnyebben machinálják és szabják kényelmesebbé a telefonkönyvet. Például a Samsung azzal segíti a telefonálókat, hogy akikkel gyakran beszélünk, azok automatikusan felkerülnek egy listára. Így gyorsan elérhetők.

Windows, iOS, Android

A következő az üzenetküldés. Az iPhone rendszere egyben és külön is képes az emailfiókok/smsek kezelésére. A megjelenése könnyen személyre szabható. A Windowsnál az üzenetmappák kitehetők a főképernyőre, így azonnal láthatjuk hova jött mail. Az androidban a Gmail élvez elsőbbséget és mindenhol egységes a kezelése. A gyártók azonban külön email klinest is telepítettek a készülékekre, hogy más postafiókot is könnyedén elérjünk.

Az iPhone naptárában biztos nem fogunk eltévedni, és sokféle naptárat képes szinkronizálni, igaz a Google szinkronizálásával lehet probléma. A Windowsé viszont fapados, nem jól láthatóak a bejegyzések és a naptár nem használja ki a rendelkezésre álló teret. A Google Naptár hozzárendelése itt is problémás lehet. Az Android naptára pedig nagyjából ugyanazt az élményt adja, mint a webes Google Naptár, itt ezzel nyilván nincs probléma.

Jöjjön az élvezet: zenék, filmek, játékok stb. Az iOS ebből a szempontból zártabb. A képeket szinte csak mailben és üzenetben tudjuk elküldeni. Persze van lehetőség a Facebookra és társaira is feltölteni, csak figyelni kell a megfelelő beállításokra. A Windowsról viszont egyből megoszthatók a képek a közösségi oldalakon és Skydrivos mentést is készít róluk. De a Google rendszere itt verhetetlen, szinte azonnal, bárhol megoszthatjuk képeinket.
Zenében viszont az iPhone nyer. Az iTunes Store-ból tömegével tölthetőek le a dalok és filmek és ezeket könnyen kezelhető lejátszón tudjuk megnézni. Más eszközre viszont csak akkor tudjuk elküldeni a fájlokat, ha minimum iTunes van a gépen. A Windows ezen a téren nem ad semmit, egy sima lejátszó van beépítve és kész. Játékokból szintén az App Store eléggé elöl van, ez a világ egyik legnagyobb mobilos szoftverboltja.
A Windows először az xbox live-ot használta, de emellett a weboldal játékok menüjében egyre több ingyenes játék érkezik.
Az androidnál a Google Play bővülése óta játékokat, programokat, zenéket és könyveket is le tudunk tölteni készülékünkre. Persze vannak, amik nem épp a legmegfelelőbbek, és sok csak egy adott országban érhető el, a rendszernek vannak még hibái.


Összességében az iOS a legkiforrottabb rendszer, ám nagy korlátja a zártsága, persze a márka ezzel hű önmagához. Továbbá könnyen kezelhető és gyors.
A Windows teljesen máshogy működik társainál, ez ad egy különleges felhasználói élményt. Viszont ez is zárt.
Az Android nyíltsága kedvez a hekkereknek és a magánfejlesztőknek, szabadon lehet rá telepíteni bármit, ami tetszik és a programok száma egyre csak nő. Gyártóspecifikus így készülékvásárlás előtt érdemes tájékozódni, hogy az adott gyártó milyen egyéb lehetőségekkel/módosításokkal bővítette ki a rendszert.
Természetesen a folyamatos fejlesztéseknek és újításoknak köszönhetően az egyes funkciók hol egyik, hol másik rendszernél szuperálnak igazán.

Forrás: index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése