keresés

2017. november 19., vasárnap

Betiltott VPN-ek, korlátozott weboldalak avagy a sajtó helyzete Orosz barátainknál

Oroszország is a sajtószabadságot korlátozó országok nyomdokaiba lépett azzal, hogy a betiltotta a VPN-ket a virtuális magánhálózatokat. A törvényt Vlagyimir Putyin írta alá júliusban aminek értelmében tiltott azoknak az oldalaknak a használata melyek ilyen szolgáltatást kínálnak- írja az Index. Az ország még a  Linkedln-is ellehetetleníti.

Oroszország vs VPN-ek

A Szovjetuniót megszégyenítő stílusban rúgott bele a sajtószabadságba Oroszország azzal, hogy ellehetetleníti a VPN-ket. A törvényt Putyin írta alá melynek értelmében nem lehet VPN szolgáltatású weboldalt használni. A törvényt arra hivatkozva fogadták el, hogy megakadályozzák a "szélsőséges" tartalmak terjedését. Annyi viszont bizonyos, hogy Oroszországban sokan veszik igénybe a VPN-ket, hogy hozzáférjenek a tiltott tartalmakhoz.
"A szabályozás kritikusai szerint ez is csak egy újabb szög az oroszországi internetszabadság koporsójába. Az orosz hatóságok az elmúlt években ott korlátozták az internetet, ahol tudták; például azt követelték az internetes cégektől, hogy orosz szervereken tárolják a bizalmas adatokat."-írja az Index.
Nemcsak a VPN-ek lettek cenzúra áldozatai

Oroszország a LinkedIn is betiltotta. Ez egy üzleti közösségi hálózat mely üzleti kapcsolatok létesítésére épít. A betiltás elvette annak a lehetőségét, hogy az internethasználók önéletrajzot szerkesszenek vagy állást találjanak ennek az oldalnak segítségével. Ez (volt) a legnagyobb szociális közösségi média Oroszországban melyet pontosan 60 millió ember használ. Egy 2014-ben létrehozott törvény lehetővé tette azt is, hogy az internetes cégek a felhasználók adatait orosz szervereken tárolják.  A Silicon Völgyi cégek mint a Google és az Apple  használóinak adatai is Orosz szerverekre kerültek ki. Bár az olyan cégek mint a Facebook vagy Twitter amelyek egyelőre megfelelnek az adatvédelmi törvényeknek, mégis betiltással vannak fenyegetve. A pornó oldalak szintén elérhetetlenek.

A Facebook lehet a következő áldozat??

Betilthatja a Facebook-ot a világ legnagyobb közösségi oldalát Oroszország? Nos, ha nem felel meg az adatvédelmi törvénynek iegn. Ez a törvény ugyanis azt írja elő, hogy a felhasználók adatait orosz szervereken kell tárolni- írja a Reuters.

A lap továbbá azt is megemlítette, hogy a Roskomnadzor az Orosz médiahatóság, arra utalt, hogy akik nem tartják be a törvényeket azoknak nincs helyük az országban. A KREML szóvivője Dmitry Peskov azzal kommentálta a lépest, hogy a törvényeket az Amerikaiaknak is be kell tartani mint mindenki másnak.

Vajon ki(k) ellen fogja Oroszország a legközelebbi támadást indítani?

Források:

2017.11.19.
index.hu/tech/2017/11/02/oroszorszag_is_betiltotta_a_vpn-t

2017.11.19.
businessinsider.com/russia-bans-linkedin-court-ruling

2017.11.20.
us-russia-facebook/russia-tells-facebook-to-localize-user-data-or-be-blocked



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése