keresés

2017. november 20., hétfő

Tapasztalatlan felhasználók - Idősek és gyerekek az interneten

Az internet fénykorában élünk, segítségével szervezzük tevékenységeinket, programjainkat a munkában, az üzleti- és a privát szférában, ügyeinket inkább online intézzük, vásárlást is gyakrabban itt bonyolítunk le. Bármikor, bárhol, akár utazás közben is kapcsolatban lehetünk másokkal. Továbbá ott van az internet negatív oldala, (átverések,zaklatások, stb.) amik sokszor még a tapasztalt felhasználókra is veszélyt jelenthetnek. Pont ezért fontos segítséget nyújtani a tapasztalatlan felhasználóknak, főleg a gyerekeknek meg az időseknek.

 

 Az idősek és a Facebook

Egyre több nyugdíjas csatlakozik a facebookhoz ami egy nagyon is jó dolog! Hiszen ez azt jelenti, hogy szeretnének lépést tartani a fiatalabb generációkkal, nem csak legyintenek egyet, azzal a kijelentéssel, hogy "én ehhez már túl öreg vagyok", hanem szeretnék megtanulni hogyan is működik ez az internetnek nevezett dolog. 


Viszont ott van a negatív oldal is. A Facebook tele van átverésekkel, kamuhíreket és ezeket megosztó oldalakkal. Egy tapasztalatlanabb felhasználó aki sokkal naivabban böngészik a neten, könnyen bedőlhet annak, hogy csupán néhány kattintással ingyenes Wizzair repülőjegyet tudnak nyerni. Ezek az átverések mindig megosztásokat, valamint személyes adatokat kérnek, jobbik esetben csak pár emailt meg telefonhívást kapunk, de rosszabb esetben akár a pénzünket is ellophatják. Facebookon rengeteg "gyógyító" csoport is van, ahol sokszor csak megosztás és lájkért cserébe már meg is tisztult a csakránk, de akár több tízezer forintot is elkérhetnek ezekért a csodás gyógyításokért.

Gyerekek és a YouTube

A Google 2015-ben dobta piacra a YouTube Kids nevű alkalmazást amivel a kisgyermekek is gond nélkül tudják használni az oldalt. Ez lényegében egy lecsupaszított változata az oldalnak, amiben a gyerekek csak a koruknak megfelelő tartalmat láthatják egy szűrőalgoritmusnak köszönhetően.

Az alkalmazás indítása óta visszatérő és elég nagy probléma, hogy rosszindulatú szereplők olyan tartalmakat állítottak elő, melyek képesek voltak átverni a YouTube Kids szűrőalgoritmusát, de az utóbbi fél évben ez a jelenség látványosan felerősödött: egyre több szülő panaszkodott arra, hogy gyerekük olyan rajzfilmekbe futott bele, melyen jól ismert mesekarakterek keverednek mindenféle súlyosan erőszakos, gyomorforgató jelenetbe. 
Ezek a videók sokszor az eredeti mesét tartalmazzák, viszont belecsempésznek ijesztő, felkavaró jeleneteket is. Például a nagyon népszerű Peppa Pignek van rengeteg változata. Van egy rész például, amiben Peppa elmegy  a fogorvoshoz. Az eredeti részben minden remekül megy, a kedves fogorvos segít a fájós fogú malacon, de van egy másik videó, ami mindenben az eredeti verzió elemeit hozza, csak a sztori más: a fogorvos itt gyakorlatilag megkínozza a malacot.Vannak viszont, akik szerint a probléma sokkal komolyabb annál, mint amit a YouTube bevall belőle, James Bridle a Medium-ra írta meg, hogy mit gondol erről a jelenségről.
Egyelőre fogalmunk sincs, hogyan lehetne fellépni ezek ellen: a videómegosztóra olyan ütemben készülnek az új tartalmak, amit ember már biztos nem tud kordában tartani. A YouTube álláspontja szerint létező, de nagyon elhanyagolható jelenségről van szó, ami ellen viszont így is a lehető legkomolyabban fellépnek.

Amíg nem létezik biztos megoldás a problémákra, legyen szó Facebook-os átverésekről vagy gyerekeket fenyegető felkavaró videókról, a megoldást az jelenti ha beszélgetünk ezekről családtagjainkkal. Segítünk nagyszüleinknek, elmagyarázzuk mi, hogyan működik és mire kell figyelni, vagy mi magunk ellenőrizzük le mi az amit nézhet a gyerekünk.




Források:
  • 444.hu
  • index.hu
  • bbc.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése