keresés

2017. november 24., péntek

Törökország neki ment az internetnek és a közösségi médiának


A török elnök Recep Tayyip Erdoğan felszólította az internet szolgáltatókat, hogy lassítsák le a közösségi oldalakat az országban. Mindez akkor történt, mikor november elején letartóztatták a HDP kilenc kurdbarát képviselőjét. Továbbá a Wikipédiát is blokkolták.
Első számú áldozatok a közösségi oldalak


Erdogan Törökországában nem ritka, hogy lekapcsolják a közösségi oldalakat, azonban a közvélemény szerint ennyire keményen még nem léptek fel ellenük mint most. Mivel az internet a gondolataink, véleményünk korlátozás mentes megosztásáról szól, nem csoda ha a Török rezsim nem szereti. A kormány felszólítására az internet szolgáltatók lelassították a Facebook-ot, YouTube-ot és a Twittert. Habár nem kapcsolták le ezen oldalakat, így is 25-30 percet kellett várni betöltésükre. A korlátozás szigorosodását mi sem mutatja jobban, hogy most már a VPN-ket is elérhetetlenné tették. A VOIP kapcsolatot használó chat alkalmazások is mint a Skype és a WhatsApp is térdre kényszerültek.

Nem törődtek bele a helyzetükbe hanem megvédték magukat

Az internet azonban állta a sarat, nem mondott le saját maga megmentéséről. A TunnelBear az egyik legismertebb VPN szolgáltató bejelentette, hogy a Török felhasználók korlátlanul használhatják a virtuális magán hálózatokat. Válaszol a kormány elrendelte a tíz legismertebb VPN szolgáltató blokkolását. Ezek név szerint: az Express VPN, a Hotspot Shield, az IPVanish, a Private Internet Access, a Psiphon, a TunnelBear, a VPN Master, a VyprVPN, a ZenMate, és a Zero VPN. Ezen túl elérhetetlenné tették a tor hálózatok elérését is, ami lassú de visszakövethetetlen kapcsolatot biztosított.- írja a 24.hu.

A török kormány szerint mindez csak átmeneti és csak a biztonság érdekében hoztak ilyen intézkedést.

Wikipédiát is blokkolták

Még tavasszal Wikipédiát is blokkolták a török hatóságok. Egyik reggel azt vették észre a felhasználók, hogy elérhetetlen a Wikipédia nem csak török de minden más nyelven is. A közleményben az állt, hogy technikai, adminisztratív és jogi okokból hozták meg ezt a lépést. A valós okot nem indokolták meg. A török média hatóságok arra szólították fel a Wikipédiát, hogy távolítsa el a terrorral kapcsolatos tartalmakat. A BBC beszámolója szerint így akarják elérhetetlenné tenni a kormánykritikus Wikipédia tartalmakat.

Források:

2017.11.24.

2017.11.24


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése