keresés

2017. november 12., vasárnap

E-book népszerűsítő kezdeményezés a Kingsport Public Library részéről


Egyedi célok



 Még napjainkban is akadnak olyanok, akik valami okból idegenkednek, elzárkóznak az elektronikus olvasás élményétől, vagy mindössze maguk se tudják pontosan, hogyan is vehetnék igénybe ezt az újfajta szolgáltatást, a  Kingsport Public Library  pedig ezen kíván változtatni. Elsősorban például arra törekszik, hogy megkönnyítse a hozzáférést az e-könyveikhez. Mindössze néhány lépést kell tennünk ahhoz, hogy az eszközünkön megjelenjenek a könyvtár több tucat, figyelemre méltó e-könyvei: le kell töltenünk a Libby vagy az OverDrive alkalmazást az okostelefonunkra vagy a táblagépünkre, majd ha ezek után bejelentkezünk a könyvtári kártyánkkal máris nekikezdhetünk az olvasásnak.
       Mindezek mellett a könyvtár részt vesz még az idei év hátralévő részében az OverDrive Digital Dash versenyén, mely a következőt foglalja magába: ha a Tenessee állam könyvtárainak digitális pénztára az év végéig eléri a 3.290.364 számot, pénzt nyerhetnek hogy további e-könyvekkel illetve hangoskönyvekkel gyarapíthassák az OverDrive gyűjteményüket. Maga a Kingsport Public Library egyedi célt tűzött ki, összesen 87.838 digitális pénztárat szeretne még az idei évben. A digitális pénztár lehet e-könyv, hangoskönyv, vagy akár film. Helen Whittaker, a könyvtár igazgatója ezt úgy tartja megvalósíthatónak, ha a Kingsport átlagos havi digitális fizetéseinek száma októbertől decemberig 8,500ra növekszik.
“Szeretnénk bővíteni a digitális gyűjteményünket új anyagokkal, illetve csökkenteni a foglalási időt azáltal hogy több példányt veszünk a legnépszerűbb művekből." nyilatkozta a könyvtár igazgatója. " Annak ellenére, hogy az e-könyveinket gyakrabban ellenőrizzük, mint a hangoskönyveinket, mégis a hangoskönyveinkről mondhatjuk inkább, hogy növekvő tendenciát mutat a népszerűségük. Az Audible szolgáltatások növelésével tudatára szeretnénk adni az embereknek, hogy a digitális hangoskönyveink is kölcsönözhetőek, méghozzá térítésmentesen."
   A Kingsport Library azt is elmondhatja magáról, hogy már több mint 11 éve nyújt hozzáférést e-könyvekhez, digitális hangoskönyvekhez, videofelvételekhez, és mindezt az OverDrivval együttműködve teszi. Whittaker úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb ember megdöbbenve fogadja tudomásul, hogy a könyvtári kártyájuk hozzáférést nyújt több, mint 90 000 ingyenes digitális műhöz. Összehasonlításképpen, a Kingsport 95 000 nyomtatható elemet tartalmaz.




Amit Kingsport nyer

    Ha a Holston River Regionális Könyvtár (a régió 27 könyvtárának konzorciuma) teljesíti célját, akkor a Overdrive-ban való jóváíráshoz egy rajzot vesz fel további digitális anyagok beszerzésére.
 
Ha kiválasztják, akkor a konzorcium 500 dollárt kap hitelesen. A cél 5% -kal meghaladja a 750 dollár konzorciumot, 10 százalék pedig 1000 dollárt eredményez.

"Az írástudási üzletben vagyunk. " mutatott rá Whittaker. " Néhány ember egyszerűen nem képes felfogni - azok akiknek problémájuk van az olvasással - hogy a hangoskönyvek az ő kisegítésüket szolgálják, ez egyfajta módszer arra, hogy akkor is el lehessen olvasni az anyagot, ha problémáik vannak. Az állam minden cím 95 százalékát biztosítja, és az egyik előnye annak, hogy tagjai vagyunk a konzorciumnak, hogy az állam különféle dolgokkal segít minket. Például az OverDrivehoz való hozzáférés is ide tartozik. "
     A könyvtár digitális könyvei ingyenesek mindazok számára, akiknek érvényes könyvtári kártyája van. A jelenlegi népszerű címek közé tartozik Lara Adrian "Edge of Dawn", Tan Twan Eng "The Evening of Gardening" és Rob Buyea "Because of Mr. Terupt".  A felhasználók kölcsönözhetnek bestsellereket, klasszikus e-könyveket és digitális hangoskönyveket, és mindezeket elolvashatják okostelefonjukon, tablet készülékükön, számítógépükön illetve más olvasó készülékeken. Az olvasók megtekinthetik a könyvtár digitális gyűjteményét a https://reads.overdrive.com webhelyen, vagy letölthetik a Libby vagy a OverDrive alkalmazást eszközük alkalmazástárából. 



Források:



http://www.kingsportlibrary.org/
http://www.timesnews.net/Government/2017/11/06/Never-tried-an-e-book-Kingsport-Library-wants-you-to.html?ci=stream&lp=1&p=1
https://reads.overdrive.com/
https://meet.libbyapp.com/
http://tsla.libguides.com/HORL
https://www.massenapubliclibrary.org/node/193

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése