keresés

2017. november 12., vasárnap

Az internet és a kapcsolatok


A hálózatiság hatása az emberi kapcsolatokra


"Szabadidős netezés társasan vagy magányosan?" Így szól elsődleges forrásom , Csüllög Krisztina tanulmányának címe az Elektronikus Periodika Archívumban. Véleményem szerint írója nem is választhatott volna jobb címet neki, hiszen rengetegen meg vannak róla győződve, hogy az internetezés kizárólag magányos tevékenység, amely a külvilág teljes kizárásával és társainktól való elszigetelődéssel jár.

A tanulmány 2012-ben készült, viszont részletekbe menően kielemzi a médiumok valamennyi formájának hatását az egyénekre és kapcsolataikra. 

 

Korábbi felmérések eredményei, avagy a hálózat negatív hatásai


Akik azt gondolják, hogy az internetezés elszigetelődést okoz, azok nem alaptalanul gondolják. Egy 1996-ban készített felmérés eredménye pontosan ezt tükrözi. A kisérlet alanyai olyan családok voltak, amelyek nem rendelkeztek internet hálózattal. A kutatók bevezettették az internetet a házaikba és az attitűdjeik megváltozását figyelték. Azt vették észre, hogy a tévézést, ami a családban közösségi tevekénység felváltotta az internetezés. A családtagok közti kommunikáció gyengült, a családtagok kezdtek eltávolodni egymástól. Az ezután következő kétezres évek eleji kutatások szintén az internet használat negatív hatásairól számolnak be. "A hálón töltött túl sok idő, a vele járó frusztráció származhatott éppen a technológia felfedezéséből, a megismerés kezdeti lelkesedéséből, vagy éppen a tapasztalatlanságból fakadó ügyetlenségből is. " Írja egy 2002-es tanulmány. A Stanford Intézet munkatársai szintén arra a következtetésre jutottak, hogy az internet romboló hatással van az emberi kapcsolatokra. Azt találták, hogy az internethasználók 5%-a vesz részt kevesebb eseményen, 9%-a tölt kevesebb időt a családjával, illetve a barátaival a használat óta. Azt a következtetést vonták le, hogy minél többet internetezik valaki, annál kevesebb időt tölt valódi emberek társaságában. 
A Petőfi Gimnázium egyik tanára az internetfüggőségről, mint lelki betegségről ír az alábbi oldalon.



Akik szociális életére a hálózatiság jó hatással van 



Ezek pedig az idősek. A hálózat esélyt ad a családjuktól elszigetelt idős embereknek, hogy szerves részei lehessenek családjuk életének. Már a régi vonalas telefonhálózat is megteremtette nekik a lehetőséget, hogy gyermekeikkel napi szinten beszéljenek, de az unokáikkal leghatékonyabban a facebook-on keresztül tudják a kapcsolatot tartani. 
"Egyre több idős személy csatlakozik hozzánk, ez az egyik legjobban növekvő felhasználói csoport. Az ok egyszerű: egyre többen gondolják úgy, hogy az internet egy lehetőség arra,hogy másokkal megosszák az élettapasztalatukat. Pont a Facebookon nyílik lehetőségük az időseknek arra, hogy újra aktívan részt vegyenek mások életében. A Google Street View kapcsán az internetezők különösen érzékennyé váltak és egyre többen foglalkoznak azzal, hogy a gyerekeik mit hoznak nyilvánosságra magukról a világhálón." - nyilatkozta Joanna Shields

Nem is csoda, hogy több nagyszülő rendelkezik internettel és saját facebook fiókkal is. Ők kevésbé lesznek magányosak, hiszen tarthatják a kapcsolatot sok mindenkivel. Vannak viszont nem elenyésző létszámban olyan idősek, akik viszolyognak az informatikától. Az idősek többsége hiába érdeklődik a technikai újítások iránt, nagyon nehéz velük felvennie a ritmust. A számítógép használatát is rengeteg idő és türelem árán tudják csak megtanulni az idősebb generáció tagjai. Szerintem a közösségi oldalak nagyon hasznosak azoknak, akiknek nehezükre esik kimozdulni a lakásukból. Ha az adott személyek óvatosan és tudatosan használják a facebookot, csak azokkal beszélnek, akik tényleg fontosak az életükbe, igazán nagy áldás lehet számukra az internet. 

Akik szociális életének sokak szerint árt az internet


Amikor én voltam gyerek, akkor a tanáraink a számítógépek ártalmaitól óvtak minket, de úgy érzem, ez a korszak már kezd véget érni. A pc szerepét kezdi átvenni az okostelefon és a tablet. Ha az eszköz más is lett, a funcióik közel megegyeznek .
"Egyre fiatalabb korban, már hétévesen rendszeresen használják az internetet az európai gyermekek, szüleiknek azonban gyakran fogalmuk sincs arról, hogy eközben milyen hatások érik a csemetéket."- Írja a Nyelv és Tudomány 2011. évi cikke. 
    "A fiatal felhasználók számára a közösségi oldalak nagy jelentőséggel bírnak. Minden harmadik fiatal lép kapcsolatba ismeretlenekkel, kilenc százalékuk pedig személyesen is találkozott tavaly egy világhálón megismert emberrel." - Így folytatja a cikk. Ehhez egy személyes élményemet tudom hozzáfűzni, mivel én is abba a 9%-ba tartozom, akik találkoztak világhálón megismert emberrel. Minden évben találkozom valakivel, aki facebookon az ismerősöm ugyan, de személyesen még nem ismerem. Volt arra is példa, hogy egy közösségi fórumon megismertem egy lányt akivel nagyon jó barátnők lettünk.


Lehet az internet hasznára is a közösségi életnek?


Nem nehéz kitalálni, hogy azoknak a dolgoknak, amiknek nincs előnyük, csak hátrányuk, nem lesz nagy népszerűségük emberi körökben. Márpedig az internethasználat igen nagy népszerűségnek örvend. Lehetséges, hogy a facebookozó tizenéves nem annyit beszélget a szüleivel otthon, viszont a barátaival annál többet. A közösségi fórumok lehetőséget biztosítanak arra, hogy barátokat találhassunk a világon belül bárhonnan. A távol élő rokonoknak nagyszerű esélyt ad mindennapi élményeik megosztására bizonyos családtagjaikkal. 

A hálózat megteremt egy olyan virtuális közösségi teret, amely hasonló a valóságoshoz. Az újabb felmérések azt igazolják, hogy a sokat internetező személyeknek nem rosszabb a kapcsolati tőkéjük, sőt jobb is. Tehát a hálózatiság átalakítja az emberi kapcsolatokat, de nem rombolja le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése