keresés

2017. november 6., hétfő

Álhírek mindenhol

Ha az interneten böngészik az ember többször is meg kell fontolnia, hogy mi az amit el is hisz abból amit olvas. A legtöbb álhírek és átverések a közösségi oldalakon terjednek, általában rengeteg megosztást és lájkot kapnak, és sokszor pont ezért tűnhetnek igazinak. Számtalan kamuhíreket, áltudományos maszlagokat, összeesküvés elméleteket olvashatunk amik, ha nem vigyázunk, befolyásolhatják életünket. Itt van pár példa:

 

Újjáéledt hoax

 

Avril Lavigne már régen meghalt, és egy hasonmás helyettesíti. 2015-ben egy ártatlan twittermegosztás miatt több ezren kapták fel ezt az összeesküvés elméletet, ami szerint:
Avril Lavigne a 2000-es évek elején éppen túlvolt bemutatkozó lemezén, a Let Go-n. Az album hatalmas siker volt, ő viszont vissza akart vonulni a nyilvánosság elől. Ezért felbéreltek egy hasonmást, Melissát. Egy idő után megtanították énekelni is. Avril közben egyre inkább magába zárkózott, miután pedig meghalt a nagyapja, 2003-ban öngyilkos lett. Viszont az énekesnő nagy sikere miatt a popbiznisz nem engedhette meg magának a veszteséget, ezért Melissa tovább játszotta a szerepet. És játssza azóta is. 
Az összeesküvés elmélet egy ártalmatlan twittermegosztás után kezdett el terjedni, pedig a bizonyos blog amin megjelent az álhír pont azt akarta bemutatni, hogy az ilyen elméletek mennyire igaznak tudnak tűnni.  
Azóta kiderült, hogy az eset nemcsak ezt mutatja meg, hogy az emberek bármit elhisznek, de még el is felejtik, hogy egyszer már elhitték. Ugyanis májusban újra előkerült az Avril halott-hoax és a nagy lapok (pl. BBC, Buzzfeed) újra elmagyarázzák mi a helyzet Avril Lavigne halálával.



Álhírek a Las Vegas-i tömegmészárlás kapcsán

 

Az október elején történt Las Vegas-i tömegmészárlásról tudósított első hírek után szinte azonnal szárnyra kaptak az álhírek is. A legtöbb álhír Sam Hyde-hoz köthető akinek a képe a legtöbb terrortámadásnál előkerül, azonban Hyde csupán egy internetes komikus és semmilyen összefüggésbe se hozható a tragédiával.Továbbá rengeteg olyan személyt tüntettek fel eltűntnek akiknek semmi közük nem volt az esethez. Többek között Johnny Sins pornószínészről vagy Lil Terio-ról (aki a Vine-on lett ismert). Sőt, volt olyan felhasználó is aki a saját instagram profilját promotálta egy kamukép után.
A probléma az, hogy ezek a posztok rengeteg megosztást kaptak így elvesztek a ténylegesen segítséget kérő hozzátartozók segélykérései. A Buzzfeed össze is gyűjtötte a legelterjedtebb álhíreket és kamuképeket az ámokfutással kapcsolatban.



Források:
  • 444.hu
  • BuzzFeedNews.com
  • BBC.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése