keresés

2017. november 25., szombat

Hatalmas várakozásoktól a totális csődig


Ezen félév során "A Microsoft küzdelme a mobil piaci részesedésért" témában kutakodtam. Sajnos csak pár hét telt el a félévből, de már akkor lehetett tudni, hogy sokáig nem fog tartani a kutakodásom, mivel már akkor lehetett tudni, hogy a Microsoft ezen törekvései hamarosan végett fognak érni és befogják lassan dobni a törölközőt. Ezért aktuális hírek kivesézése helyett annyi maradt nekem, hogy egy jól felépített történeti cikk sorozatot fogok létre hozni, amely során végig megyek a Nokia felvásárlásától a bukás pillanatáig, majd később egy cikk során taglalom, hogy milyen opciói maradtak a Microsoftnak, hogy meghódítsa a piacot. Utolsó bejegyzésembe összefoglalom a félév során megemlített és kifejtett témáimat...




Nagy volt a remény a Microsoft háza táján a Nokia mobilos részlegének felvásárlása kapcsán, mivel a Nokiának volt egy presztízse a piacon amit kiszerettek volna aknázni, de ekkor már a piac már igencsak telített volt az Android és az IOS által, de ők még is belevágtak és egy igencsak jó tervel álltak elő, amelyben a belépő és közép szintű telefonok gyártását tűzték ki célul. Ezekkel a tervekkel akartak pár év leforgása alatt 10-20%-os részesedést elérni a piacon. Nos ez igen merésznek tűnt már akkor is bár a Windows mobilos verziója már jelen volt akkor is pár éve, de még se tudott ezen idő alatt magas részesedési mutatókat felmutatni, amit meg felmutattak azt nagyrészben a Nokia Lumia sorozatának köszönhették. Ennek ellenére mégis belementek egy igazán magas költségű projektbe, mivel már a felvásárlásba beleöltek 7 billió dollár ami már kimondva is rettentően nagy összeg. De a szabadalmak meg név akkoriban ért annyit, bár mint később kiderült voltak akik ellene voltak az üzletnek mint például Satya Nadella a Microsoft vezérigazgatója, aki 2014-ben vette át Steve Ballmer helyét de azért még ezt az üzletet ő bonyolította le. Bár szerintem amit Nadella mondott az már csak terelés, mintsem igazság a részéről, mivel nehezen viseli azt hogy ekkorát buktak ezzel az üzlettel. De akkor még ezt nem tudták és belekezdtek egy olyan háborúba, ahol már előre levoltak osztva a lapok, hogy ki melyik részt fogja birtokolni Ugyebár az Apple csak "flagship" telefonok dob piacra IOS operációs rendszerrel míg a többi gyártó Androidos operációs rendszerrel mindenfelé szór ki telefont ezzel a Microsoft tudott volna versenyezni,de .....


Problémák és botrányok az operációs rendszer körül

De, ott van ez a szó mindig a Microsoft eszközeinél, hogy jók lennének a készülékeik, de amit az operációs rendszerükkel és a készülékek támogatása terén csináltak az valami botrányos volt és nem csak szerintem hanem rengetek Windows phone használó felemelte hangját, hogy miért ilyen silány a telefonok támogatás terén. Ugyebár amikor verziót ugrottak és jött a Windows 10 a telefonokra is akkor a Microsoft kernelt is cserélt és ezzel magyaráztak azt, hogy miért nem kapnak egyes eszközök Windows 10-es frissítést. A másik nagy probléma ami nem csak a felhasználóknak nem tetszett, hanem azoknak a gyártóknak akik szoftvereket írtak a telefonokra, az az volt, hogy a Microsoft operációs rendszere hihetetlen zárt volt és szinte semmit nem engedett változtatni a telefonon ( ami jó is a felhasználók szempontjából meg rossz is), ez nem tetszett a gyártóknak mivel az erő forrásokhoz így nem tudtak hozzáférni a programok, így meg nem tudtak feltétlenül úgy működni, ahogy azt annak az adott programnak kellene. Bár a Microsoft próbálta pénzel csalogatni a gyártókat, hogy csinálják meg a szoftverüket Windows-ra is, de ez nem igen vált be a számukra, így rettentően gyér volt a Windows Store kínálata is, ami kihatott a felhasználói bázisukra is. Ugyebár a felhasználók szeretik, ha tudnak válogatni a különböző programok közül egyes felhasználóknak meg már alapból megvannak azok a programok amik neki szükségesek és már komfortosan tud használni.

A terveken változtattak, lejárt a licensz


A Microsoft egy utolsó hajrát nyitott, egy utolsó esélyt adott a projektnek, hogy áttörést érjenek a piacon. Elhagyták az eleinte felvázolt terveket és egy teljesen más úton kezdtek el haladni. Egy "flagship" telefont terveztek, amivel megakarták nyerni maguknak a vásárlókat. Ezeket a telefonokat, már szimplán Microsoft Lumia (950, 950xl) néven adták ki mivel a licensz a névhasználatra lejárt már. Egy olyan helyen probálkozott a Microsoft, ami sok jóval nem kecsegtetett neki ( az igazság az, hogy nagyon nehéz egy olyan gyártónak sikert elérnie, aki még nem bizonyított semmit, éppen ezért nagyon nehéz flagshippel is nyitni a piacon mivel nagyon rizikós, lásd Essential Phone (Andy Rubin, az "Android atyjától"). De mint tudjuk a cég nem volt könnyű helyzetben, sok kudarc állt mögöttük és végső elkeseredésben sok rossz döntés születik az emberek részéről. Az én meglátásom szerint rossz eszközhöz nyúltak és nem a telefonokban kellett volna a hibát keresniük, hanem inkább a rendszerüket és annak támogatásán kellett volna dolgozniuk, bár mint tudjuk a mobilos piacon aki évente nem ad ki legalább két mobilt az szinte már nem is létezik, ez mostanság a trend. Nah de visszatérve a második cikkemhez ahol bemutattam ezen készülékeket, megemlítettem, hogy nem voltak rosszak sőt a többi telefonhoz felértek, viszont az operációs rendszer betegség itt is feltűnt amit a Microsoft nem akart megváltoztatni. Pedig egy seregnyi új technológiát hozott be a piacra:


Főbb jellemzők


AMOLED panel (Kijelző)

Írisz szkenner (Windows Hello)

PureView technológia

QI töltés


...és még pluszként hozták a Continuumot (Samsungnál DEX), amivel gyakorlatilag egy komplett gépet kaphatunk ha csatlakoztatjuk egy displaydockra. De, maga ez a technológia vicces meg minden, de nem éppen az amit egy telefontól várunk, igaz a Display Dockot nem kaptuk ezekhez az eszközökhöz, hanem megkellet venni hozzá, hogy kitudjuk használni ezt a technológiát, viszont nem mondanám hasznosnak persze van egy két helyzet amikor jól jöhet, de azokhoz a helyzetekhez más eszköz sokkal jobban passzol. Mint például prezentációknál, úgyis inkább laptopot használunk nem fogjuk valószínűleg ehhez a mobilunkat használni. Igaz vannak extrém esetek amikor jól jön, meg könnyen is hurculászható, de akkor se hinném, hogy hasznos volt ezt megalkotni, helyette más problémákra kellett volna elhasználni az erő forrásukat.

... de maga a telefon nekem is megtetszett mái napig akarok majd szerezni magamnak egyet, mert a készülék nagyon megtetszett nekem és jó lenne még több ilyen telefont látni...ez viszont sajnos már nem fog bekövetkezni, igaz már ezt a poszt elején előttem, hogy több telefont nem óhajt a Microsoft készíteni, igaz a mostani telefonjait azért még támogatja, frissítéseket ad ki rájuk, hogy megóvja a maradék felhasználójukat, ami már nem éppen a legtöbb


Statisztikai adatok


Amint láthatjátok a két grafikon/táblázatot a Windows Phone részesedése kb a nullára redukálódott, a harmadik cikkemben összegeztem, hogy a Microsoftnak már nem akarja folytatni a csatát ezen a piacon és inkább visszavonult, hogy ne szenvedjenek további károkat, bár voltak róla hírek hogy Surface márkanév alatt folytatják az egészet, de Joe Belfiore ezt megcáfolta a Twitteren és gyakorlatilag lezárt egy korszakot a mobilos piacon, így marad az Android és az IOS, meg a gyakorlatilag láthatatlan Ubuntu az embereknek. Ez a helyzet senkinek se jó főleg nem a felhasználóknak, bár a gyártók még küzdhetnek, de a felhasználóknak nem lesz választási lehetőségük, az OS-ek között, mert így IOS vagy Android más nem jöhet szóba, ez az egyeduralom a fejlesztéseket se erőltetik OS-en belül, ami szintén nem jó senkinek. De azért még reménykedjünk hátha újra erőre kap a Microsoft és odacsap a piacnak valami bombaajánlattal, addig viszont marad a piacon ez a helyzet ami most fennáll.


Statistic: Windows Phone OS market share of smartphone shipments worldwide from 1st quarter 2011 to 4th quarter 2016* | Statista



Microsft megmaradt lehetőségei


Az emberek viszont kérdezhetik, akik nem jártasak a tech világban, hogy mi marad a Microsoftnak így. Szoftveres részen gyakorlatilag egyeduralkodóak, Windows operációs rendszerükkel gyakorlatilag uralják a piacot itt a Linux és MAC OS van de ezeket csak speciális területen használjuk a világban. Ezenkívül hardveres téren ott a Holo Lens és vele a Mixed Reality, van egy játék konzoluk az Xbox ami a Ps-el áll szembe ( Itt is mint a mobiloknál hiába jók szoftveres téren, de mivel nincs olyan sok exkluzív tartalom mint a Ps-nél így itt is vesztésre állnak). Ugye ott vannak még a Surface termékek ( Dial, Pro, Book, Pen, Studio), amik inkább vállalati környezetnek lett szánva, mint sem az általános felhasználóknak..


... és utoljára marad a sluszpoénnak a mobilos szoftverek, amiket előszerettel használnak az emberek ironikus módon, hisz ezek a saját telefonjaikon elérhetők voltak viszont az operációs rendszer taszította a felhasználókat. Ezeket a szoftvereket viszont folyamatosan frissítik és készítik a többi operációs rendszer számára. Így láthatjuk például Androidon az Office programokat és most indult az Edge böngésző bétája is.


Összegezve a félév során tapasztaltakat a téma kapcsán egyet remélek, hogy a Microsoft végre összeszedi magát és átgondolja azokat a dolgokat amit rosszul csinált az elmúlt évek során és tanulnak belőle, mert ha nem akkor nem marad senki, aki szembe szálljon a Google és Apple operációs rendszerével. Remélem észreveszik mi kell az embereknek, majd visszatérnek és sikeresek lesznek ezzel ösztönözve versenytársaikat a fejlődésre.


Források

Legnagyobb segítségem a cikkek megírása során a Mobilarenán megírt "nekrológ" Bog fórumtárs álltal.
Statisztikák (Statista) - Részesedés csökkenés (Mobilarena)
950, 950xl  (Mobilarena)
Felvásárlás (Mobilarena)
Félév beszámolói: I. - II. - III. - IV.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése