keresés

2017. november 18., szombat

Az Amazon árnyoldalai

Az Amazon a világ eddigi legnagyobb internetes áruháza, vásárlók és dolgozók millióinak nyújt szolgáltatásokat, azonban lehet, hogy nem is olyan szép és jó minden ahogy azt láttatják velünk...



Ha az európai NAV lecsap


Az utóbbi néhány évben az EU szereti érzékeltetni a világ legnagyobb cégeivel, hogy még ők sem mindenhatóak. A tavalyi évben az Európai Bíróság (továbbiakban : EB) 13 milliárd euró visszafizetésére kötelezte az Apple-t az ír adóhatóságokkal kötött különmegállapodása miatt.
Az ügy aktualitása, hogy az EB idén októberben bejelentette, szankcionálja Írországot, mert nem hogy nem hajtotta be a büntetést, de az adókedvezményt sem vonta vissza. Ezek szerint az Apple valóban nagyhatalom.

Idén pedig a Google és az Amazon ellen indult meg eljárás az adókedvezmények miatt.
E szerint tiltott állami támogatásnak minősülnek (a versenypiac rovására), az Amazonnak nyújtott luxemburgi adóengedmények, így a kereskedőóriásnak 250 millió eurót (kb. 78 milliárd forintot) kell visszafizetnie az államnak. 
"Az Amazon csaknem a nyeresége háromnegyede után nem fizetett adót a jogellenes luxemburgi adókedvezmény következtében. A vállalatnak negyedannyi adót kellett csak fizetnie, mint más helyi cégeknek, amelyek ugyanazon nemzeti szabályok hatálya alá tartoznak" - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.
Az EB három éve kezdett vizsgálatot (mint uniós versenyhatóság) annak megállapítására, hogy sérti-e a szabad verseny normáit és alakulását ez az adómegállapodás. Az EB a vizsgálat során megállapította, hogy a 2003-ban indított, majd 2011-ben hosszabbított paktum, minden figyelembe vehető ellenszolgáltatás nélkül engedte el az amerikai cégóriásnak az adók háromnegyedét.
Ezzel szemben az USA, pedig azzal vádolja az EB-t, hogy módszeresen veszi célba az amerikai cégeket. Ez a szakértők szerint növelni fogja Brüsszel és Washingon között a feszültséget.

Vizsgálat a futároknál


Az Amazon csomagok államokon belül történő kiszállítását a SEP Logistics végzi, amelynek alkalmazottjai sokszor kevesebbet keresnek a minimálbérnél.
Afjal Gori, a cég alkalmazottja nemrég nyilatkozott a Telegraph-nak egy interjúban a bírságokról amik a futárokat érhetik.

Tapasztalata szerint: Ha a kiszállításnál a megengedett időintervallumon kívül (akár korábban, akár később) érkeznek meg, úgy 100 fontig terjedő büntetéssel sújtja őket ezért.
Ezeken kívül a sofőrök saját pénzükből fedezik az autók bérleti-, biztosítási-, és üzemanyagköltségeit is. A nyilatkozó sofőrrel elképesztő hangnemben beszélnek főnökei és számos alkalommal kellet dönteni, hogy ebédet vesz magának vagy tankol az autóba.

Az Amazon a vádakra reagálva azonnal vizsgálatot indított, és a SEP Logistics ígéretett tett az eddigi bírságok visszafizetésére.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése