keresés

2017. november 21., kedd

WikiLeaks - Manning

2017. május 17.-én engedték szabadlábra Chelsea Manning-et (Bradley Manning), akit a WikiLeaks-nek történt információ kiszivárogtatás miatt tartóztattak le 7 éve, 2010. május 27.-én. Bár eredetileg 35 évre ítélték el, Barack Obama akkori elnök még 2017 januárjában az ötödére csökkentette Manning büntetését. Egy kansasi katonai börtönben töltötte büntetését, ahol kétszer kísérelt meg öngyilkosságot. Nemváltoztatása miatt többször írt kérvényt, hogy szállítsák át női börtönbe, de végig a férfirészlegben volt tartva.


Manning 2009 őszétől egészen 2010 tavaszi letartóztatásáig szivárogtatott folyamatosan a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak.
A letöltött és továbbított adatok között szerepelt többek között az "iraki háborús napló" néven ismertté vált, 2010 január 5.-én letöltött 400 000 dokumentum. Az "afgán háborús napló" néven ismert további, január 8.-án letöltött 91 000 dokumentum. Február 3.-án eljutatta az oldalhoz interneten az iraki és az afgán háború naplóját. Február 18.-a körül továbbított egy diplomáciai sürgönyt, 21.-én a bagdadi helikopteres támadás videóját, március végén pedig a 2009-es granai légicsapás felvételét.

A szivárogtatások visszhangja

Több kormány blokkolta az olyan webhelyekhez való hozzáférést, amik kínos részleteket közöltek. A The Guardian szerkesztője, Alan Rusbridger pedig elmondása szerint nem emlékszik a háborúkon és terrortámadásokon kívül olyan esetre, ami ehhez hasonló visszhangot keltett volna világszerte.
Ezt a kiszivárogtató akciót pedig a 2010 decemberében kezdődött Arab tavasz előzményének tartják, mivel a továbbított sürgönyök korrupcióra derítettek fényt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése