keresés

2017. november 7., kedd

Kék bálna avagy legyen ön is öngyilkos! (6-99 éves korig)



Képtalálat a következőre: „kék bálna”
Anyuka: Kisfiam ugye te nem kék bálnázol?
Fiú: Nem anya, én inkább sörözök.




Hogyan is tudnám két szóban leírni azt a szomorúságot és csalódást amit most érzek? A legegyszerűbb talán ez: Kék bálna! Ez a remek "játék" vagy mostanra már nevezhetjük clikkbait-nek, tökéletesen tükrözi, a mai média ámokfutását. Hallanak valamit ami megfogja az embereket, elborzasztja őket és "tádám!" írunk róla annyi cikket amennyit csak sikerül, felpumpáljuk az egészet, hogy egyre többen és többen olvassák a művünket, amit létrehoztunk. Vajon mi is volt ez az egész, ami ekkora port tudott kavarni?
A Wikipédia szerint: A Kék bálna (angolul: Blue whale), egy állítólagos internetes játék, és a folyományaként megfigyelhető jelenség, illetve internetes visszaéléssorozat, amely feltételezések szerint több, akár 130 tinédzser halálát okozta Oroszországban és más országokban is. A beszámolók szerint a „játékban” résztvevőknek különféle feladatokat kell végrehajtaniuk 50 napon keresztül, minden nap egyet, melyek végül öngyilkossághoz vezethetnek.

Kapcsolódó kép


Gyönyörű megfogalmazás nem? A probléma csak annyi, hogy senki sem tud pontos információt az egészről. Minden blog, youtube videó, facebook poszt és elektronikus újság azon a kevés információn lovagol amit innen-onnan össze tudott kaparni vagy hallott a szomszédjától, esetleg egy másik "média hiénától". Bármilyen újságot vagy egyéb médiát néztem nem volt hivatalos hely ,ami bizonyíthatta volna a hitelességét ennek az egésznek. De kérdezhetitek, mi van a rendőrséggel? A válasz: "2017. április 3-án az ORFK Kommunikációs Szolgálata közleményében arról tájékoztat, hogy az esettel kapcsolatban a rendőrségre nem érkezett bejelentés." Ennyi! A rendőrségnek halvány fogalma nincs (legalábbis nem volt) az egészről. És a mentorok? Akik állítólag irányították a tiniket? Újabb kérdések amikre nincsenek válaszok. Volt, ahol azt írták, hogy pszichológus hallgatók tesztjeiként definiálták. Előfordult olyan eset is, hogy elkapták a vezetőt, valamint egy 26 éves Ilja Szidorov nevű postás gondolt egyet, és megmondta, hogy ő a kék bálna kitalálója (esetleg unalmas volt a kedd délután, valamivel érdekesebbé kellett tenni). Tehát az egész csak a naiv, kertvárosi otthonaikban remegő és mindentől elzárkózó családok ingerlésére volt jó. És persze, hogy jöjjön az a Lájk! Itt javasolnám KenyTheOne (retroshock) videóját ,ami pontosan ezt, a mai szürreális világot és annak internetes sötét bugyrait tárgyalja.

Összegezve, csak annyit mondanék, hogy a nézőnek kellene irányítania a médiát, és nem fordítva. Ahhoz, hogy igényes, valódi információt kapjon az ember, és nem valami összekapirgált vackot álhírekről vagy celebekről (akikre a kutya se kíváncsi), amit le akarnak nyomni a torkunkon "Botrány!!!!!" felirattal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése