keresés

2017. november 19., vasárnap

Nonprofit sharing economy

Ahogy azt már előző cikkemben említettem, néhány éve az internet elterjedésének köszönhetően sok olyan cég jött létre (főleg városokban), amelyek lényege, hogy az egymás közelében élők megoszthassák egymással azokat a dolgokat, amelyekre egyébként csak időnként van szükségük. Persze ez már működött az internet előtt is, de ehhez akkor még személyes ismeretségre volt szükség. Ma, az internet korában ez nagyságrendekkel könnyebb lett. Megosztani tulajdonképpen bármit lehet, például valamilyen eszközt: ütvefúrót, fűnyírót, akkutöltőt,  de akár autót, nyaralót vagy lakást is. Ebből kifejlődve például profitorientált vállalkozásként az Uber vagy az Airbnb rendkívüli nemzetközi üzleti sikert ért el. Sok ilyen kezdeményezés megmaradtak azonban nonprofit szervezetnek, egy adott település vagy közösség segítésére, vagy valamilyen közös érték létrehozatalára (például környezetvédelem, szegények, rászorulók támogatása) összpontosítva.
Autómegosztás
Kicsiben ezt már 4-5 éve feltaláltuk, amikor a környéken lakó másik két családdal összefogva megbeszéltük, hogy az összesen 4 gyereket hetenkénti váltásban mindig másik szülő szedi össze és fuvarozza el az iskolába. Ezzel egy családra csak háromhetente került sor, nem kellett minden reggel három autóval araszolni a forgalomban. Ez a rendszer évekig (amíg a gyerekek ugyanabba az iskolába jártak, és amíg már önállóan nem közlekedtek) remekül bevált. Tulajdonképpen ugyanezen az elven működik a magyar Oszkár. Ha valaki autóval megy valahová, az Oszkáron keresztül meghirdetheti az üres helyeket, némi pénzt is kap érte (benzinköltség, autópálya stb.), de a viteldíj még így is jóval olcsóbb szokott lenni, mint a vonat, menetrend szerinti busz, vagy mintha egyedül kellene autóznia. Az internetes felületen be lehet írni, mikor, honnan, hová készül az ember, és látja a lehetőségeket, válogathat, akár a visszajelzések alapján is. Külföldre is lehet így menni, és az utazás után visszajelzést lehet írni a sofőrről. Akár csomagot, kisállatot is lehet így szállítani, vagy küldeni. Ennek a cégnek a nemzetközi megfelelője a BlaBlaCar, aminek már létezik a magyarországi tagközössége is.

Kanapészörf
Szintén egyik előző cikkemben már említettem ezt az érdekes lehetőséget: ez nem kerül pénzbe, az internetes felületen kikereshető, mikor, ki, hol szeretne megszállni és persze fordítva is működik, ha valaki nem utazik, de szívesen adná kölcsön a kanapéját, akár azért, hogy nyelvet gyakoroljon a vendéggel, vagy, hogy így, otthon maradva 'lásson világot', kommunikáljon külföldiekkel.

Szociális funkciók - Családsegítés
Erre is sokféle lehetőség kínálkozik. Az ilyen szerveződések legtöbbször alapítványi keretben működnek. Az egyik ilyen például az Otthon segítünk. Ez önkéntesek segítségével azoknak a kisgyermekes családoknak segít, amelyeknek nem állnak rendelkezésére nagyszülők, segítő rokonok. Összehozza a ráérő, segítőkész pótnagyikat az időhiányos fiatal szülőkkel, és így mindenki jól jár.

Szociális funkciók - Szegények, rászorulók segítése
Ilyen kezdeményezés az adománybolt-hálózat. Ennek az a lényege, hogy az adományozók felajánlják (beviszik a boltba) az általuk már nem használt, de másnak még hasznos tárgyakat, ruhaneműket, eszközöket. A boltban vásárolók pedig jóval a piaci ár alatt, kedvező áron juthatnak ezekhez hozzá.

Szociális funkciók - Közösségi kertek
Ezek eredete még a II. világháborús Angliából ered, ahol az élelmiszerhiány enyhítésére hozták létre a parkokból kialakított konyhakerteket. Magyarországon  a városi kertészkedés élménye  mellett fontos a közösségépítés, a városi, sokszor sivár környezet javítása. A városi gyerekek számára felbecsülhetetlen az, amikor a saját maguk által ültetett, locsolt, szüretelt zöldséget, gyümölcsöt ehetik. Sok helyen a közeli iskolák tanulóinak kihelyezett biológiaórákat is tartanak a kertekben.

Szociális funkciók - Önkéntes munka
Az önkéntes munka mások által ki nem kényszerített, el nem rendelt, nem kötelező, kifejezetten személyes akaratból született, közvetlen anyagi haszonnal nem járó tevékenység mások számára, amelyért az önkéntes munkát végző személy nem vár ... (Wikipédia) Eleinte furcsán néztek arra, aki szívesen dolgozott bármilyen területen - ingyen. Ma szerencsére már másképp van, sőt! A lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésére annak, aki szívesen végezne a közösség érdekében önkéntes munkát.
Lehet például a kórházban fekvő gyerekeket segíteni, mesét olvasni nekik, állatvédelmi, állatmentő területen dolgozni, hátrányos helyzetű gyerekeken segíteni, karitatív munkát, akár ételosztást végezni,  állatkertben dolgozniházat építeni vagy hajléktalanokat segíteni. Külföldön tanulni és/vagy itthon külföldi diákokat fogadni, vagy akár külföldön önkénteskedni. A lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen, mindenki találhat kedvének, érdeklődésének megfelelőt.

Egy környéken élők szerveződései
Sokszor a közös lakóhely köti össze az embereket. Erre is sok internetes közösség jött létre, az én közvetlen környezetemből most csak kettőt emelek ki: az egyik a Facebookos Gazdagrét közösség, amely szigorúan politikamentesnek deklarálja magát, de nagyon hasznos például a "gazdagréti szakik" feltöltött és rendszeresen frissített dokumentumuk, ahol a legkülönbözőbb, a használók által már lecsekkolt és így általuk ajánlott szakemberek elérhetőségei találhatók. Megtudhatjuk, melyik gyógyszertár van nyitva vasárnap is, miért szirénáztak szombat este a tűzoltók, vagy hogy mikor van a termelői piac. A másik ilyen pedig a Miutcánk.hu, amely egy lokális közösségi oldal, ahol a lakcímmel való bejelentkezés után megadhatjuk az érdeklődésünket, vagy hogy milyen eszközöket tudunk igény esetén kölcsön adni. Felfedezhetjük, hogy a szomszédban kik laknak, ki keres jógaórát vagy kölcsön létrát, esetleg közös kutyasétáltatáshoz sétálótársat.

Közösségi műhelyek
Ma egyre jobban terjed a DIY (Do It Yourself)- Csináld magad! - mozgalom. Ehhez nyújtanak főleg városiaknak segítséget- nem kell műhelyt bérelni, drága szerszámokat megvásárolni, a saját lakást felforgatni, ehelyett olyan közösségi tereket hoznak létre, ahol például barkácsolni lehet, és ehhez egyébként költségigényes műhelyt, szerszámokat és szakértő segítséget biztosítanak. Már régebb óta működik Budapesten a Made by you, ahol kerámiákat festhetünk, amelyeket aztán kiégetnek. Vagy a Technika Közösségi Barkácsműhely, amely tulajdonképpen egy közösségi asztalosműhely. A legújabb pedig a közösségi varroda, ahol négy varrógép és a szükséges eszközök állnak rendelkezésre.

Közösségi irodák
Ez is főleg Budapesten működik: felesleges egy saját irodát fenntartani (venni/bérelni) saját titkárnőt fizetni, drága irodai eszközöket venni - mindezt már egyszerűbben meg lehet oldani a közösségi (co-working) irodák segítségével. Széleskörű infrastruktúrát biztosítanak: több nyelven beszélő munkatársak, akár saját iroda, kérésre tárgyalók, szkenner, fénymásoló, internet, nyomtató áll rendelkezésre olcsóbban, mintha mindezt önerőből kellene finanszírozni. Mivel van rá igény, egyre többet találhatunk: 3 budapesti, 1 vidéki címmel, sőt, még bécsi helyszínekkel a LOFFICE, Kubik a Jászai Mari térnél, az Oktogonnál a Greenspaces, a XI. kerületi i-Office, az Arany János utcai metrómegállónál a KAPTÁR, a Károly körúton a CoWorking, és még hosszan lehetne sorolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése