keresés

2017. november 20., hétfő

Bitcoinról egyszerűen

A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, ami 2009-ben jelent meg először. A Bitcoinnal tranzakciókat hajthatunk végre az interneten  teljesen anonim módon. Elterjedésének és megjelenésének egyik oka a 2008-as amerikai bankválság volt, mely után felmerült az igény egy piackész fizetőeszköz kitalálására. A hagyományos pénznyomtatás és pénzverés költségekkel jár, nem beszélve arról, hogy a pénzt valahol tárolni is kell. Ezt a problémát áthidalta a Bitcoin az elektronikus alapnak köszönhetően.


Bányászás


Ha valaki hallott már Bitcoinról, valószínűleg hallotta a bányászás kifejezést is. De mit is jelent pontosan ez a bányászat? Bitcoin nevét a Bit- mint számítógépes információ és adatmennyiség- és coin, mint pénzérméből kapta, tehát kriptopénz. Hogy ehhez a kriptopénzhez hozzájussunk, szükségünk lesz valamifajta számítógépre, ami tud generálni adatot. Amikor bányászunk, a számítógép egy viszonylag egyszerű, de roppant hosszú algoritmust követ és számol. Ennek a számításnak a hossza több hónapokat is igénybe vehet de amikor végre elvégzi, akkor generál 1 Bitcoint. Ezeket a lényeges információkat a számítógép a videókártya segítségével tudja elvégezni, ezért logikusan egy gyengébb minőségű videókártyával jóval több ideig tart egy számítás, s egy fejlett videókártyával lecsökkenthető ez az időtartam. Az időtartam lecsökkentése érdekében minél több és minél erősebb videókártyát érdemes beszerezni, ezért többször látunk olyan képeket , hogy egymás hegyén hátán vannak a videókártyák. Ezt nevezzük bányászatnak.


Mi lesz a Bitcoinnal, ha kibányásztuk? 

Mint az életben is, ha megkapjuk a fizetésünket akkor a pénztárcába rakjuk azt, így biztosítva pénzünk védelmét. A Bitcoin tárolása is ugyanilyen keretek között zajlik. Kétfajta pénztárca létezik, az online és az offline pénztárca, utóbbiról egyik posztomban már tudósítottam. Az online pénztárcák sokkal jobban elterjedtebbek, ezért erről egy pár szót ejtek.
Közismert nevén a pénztárcát Bitcoin Wallet-nak hívják, online körülmények között a legmegbízhatóbb a Coinbase, ami 2012 óta működik. Sok incidens adódik az online pénztárcák kapcsán, vannak olyan pénztárca "cégek" akik rövid üzemeltetés után eltűntek ( a benne tárolt Bitcoinokkal együtt ). A Coinbase azonban egy megbízható szoftver , amit folyamatosan frissítenek, s rendelkezik egy authy nevű azonosítási programmal, ami kiküszöböli a csalók és hackerek problémáját.

Röviden ennyi a Bitcoin, de ha valakinek nem tudtam kielégítő választ adni, az alábbi videót tudom ajánlani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése