keresés

2017. december 5., kedd

Miről árulkodhatnak az Instagramra poszolt képeink?


Nem újkeletű feltételezés, amely azt állítja, hogy az Instagram, a Facebook vagy épp a Twitter-profilunk alapján valóban meg lehet állapítani, hogy megfelelő-e a mentális állapotunk. A közösségi oldalra feltöltött képeink alapján jóval több információt tudnak meg rólunk mint gondolnánk, ez alól az egészségi állapotunk sem kivétel.


Érdekes megállapítást írtak a tudósok az Instagramról egy cikkben. Egy különleges algoritmus beállításával a platformra feltöltött képekből akár 70 %-os pontossággal meg tudják állapítani, hogy a felhasználó például szenved-e depresszióban vagy sem.
Ezt egy kísérlet is alátámasztja, amit a Vermont Egyetem és a Harvard Egyetem munkatársai végeztek 166 önkéntes résztvevő segítségével. 44 ezer Instagramra posztolt képet elemeztek. A kutatásban az volt igazán érdekes, hogy a vizsgált személyek közül 71 főnél korábban depressziót állapítottak meg.

Az EPJ Data Science nevű szaklap egyik tanulmányában például szerepel, hogy a mentálisan egészséges felhasználók körében a Valencia a legnépszerűbb Instagram-filter, ami nem véletlen, mert ez a szűrő rengeteg melegséget és barátságos fényt, illetve színes és barátságos tónust kölcsönöz a képeknek. Akik viszont depresszióban szenvednek, jellemzően alig tettek szűrőt a képeikre, vagy ha használtak is filtereket, többnyire a képeket fekete-fehérré változtató Inkwell került rájuk.
Valencia filter

Inkwell filter

Véleményem szerint is a közösségi oldalakon posztolt képek nagyon sok mindent elárulhatnak az emberek lelki állapotáról. Ezek az árulkodó jelek lehetnek például a képek beállításai, az hogy fekete fehér vagy színes képet posztolunk, egész alakos vagy profil, egyéni vagy csoportkép kerül feltöltésre. Szerintem a pszichológusok ilyen jelekből sok mindenre tudnak következtetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése