keresés

2017. december 12., kedd

Álhírek ellen


Képtalálat a következőre: „fake news”

Soros terv

Mit takar?

Soros György által részben finanszírozott Full Fact cég ki akar fejleszteni egy szoftvert, ami ellenőrizni a tényeket. A program célja az lenne, hogy a felhasználónak valós időben jelezné, ha valaki hazudik a médiában. Ahogy olvasható a hvg-n.

Mi a szoftver lényege?

A  vizsgált szöveget az elérhető hivatalos adatbázisok tartalmával veti össze, hogy az ott fellelhető információk alapján eldöntse, valós információt hallunk-e vagy sem, és ezeket a ténydöntő információkat, amelyek igazak és hamisak is lehetnek, meg is jeleníti a számunkra.

Érdekesség

Mint minden szoftvernél itt is az a döntő kérdés, hogy a gyakorlatban mennyire fog működni. Az álhírek felismerésében a legnagyobb segítség a nyelvészet adhatja. A tényellenőrzők olyan dolgokat vizsgálnak, mint az olvashatóság, érthetőség, szórend, szókincs, szófordulatok, szógyakoriság, központozás, amelyek mind árulkodhatnak az információ hitelességéről. Az elemzés legfontosabb része a hangulatvizsgálat: ha valaki hazudik, több negatív hangulatkifejezést használ, kevésbé referál magára, és nagyon hasonló szófordulatokat használ, amiből arra lehet következtetni, hogy nem mond igazat.

Jelenlegi álláspont

A szoftvert egyenlőre az Egyesült Királyságban tesztelik. A tervek szerint a programot 2017. novemberétől fogják élesben használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése