keresés

2017. december 1., péntek

Elveszik a robotok a munkánkat?

A robotika fejlődésével egyre több helyen bukkannak fel a robotok, mint munkaerő. Sokan nagyon sötéten látják már a közeljövőt is, attól tartva, hogy az egyre fejlettebb robotok elveszik a munkahelyüket. De valóban ennyire súlyos lenne a helyzet?
Az, hogy féltenünk kell-e a robotoktól a munkahelyünket, nem válaszolható meg egy szimpla igen-nem válasszal. A heyzet sokkal árnyaltabb. Egyrészt függ attól, hogy kit kérdezünk: egy pszichiáter nyugodt szívvel válaszolhatja, hogy nincs veszélyben még a munkahelye, viszont egy telemarketingesnek már nem olyan biztos az állása (a Guardian cikke alapján). Persze az is számít, hogy milyen távlatokban gondolkodunk: 10 év, 20, esetleg több? Az országok fejlettségéről nem is beszélve. A munkahelyek automatizációja folyamatos, de elég lassú folyamat. Nem egyik hétről a másikra fogják lecserélni a pénztárosokat sem a boltokban, valamint a rakodómunkásokat a kikötőkben.
Ha már megemlítődtek a kikötők, akkor érdemes hozzátenni, hogy Rotterdam teherkikötőjének már van automatizált részlege. Itt a hajókat automatizált daruk rakodják meg, az akkumlátorokat pedig egy robot cseréli ki. Itt a dolgozóknak szinte csak annyi a feladatuk, hogy egy irodából felügyelik a gépek működését.

Létezik egy egész érdekes weboldal, ami megmondja mekkora valószínűséggel veszik el az adott állást a robotok. A százalékos érték mellett az állás leírásával, 2024-ig jósolt automatizálási növekedéssel, átlagos éves keresettel és 2016-ban alkalmazott emberek számával lát el minket az oldal. A könyvtárosokat a "Robots are watching" (azaz "A robotok figyelnek") kategóriába sorolja, 65%-os automatizálási valószínűséggel, ami 2024-ig 2%-ot növekszik. Ez annyira nem túl jó kilátás. De van rosszabb: a varrók-varrónők elbúcsúzhatnak az állásuktól, mivel számukra a weboldal a 99%-os valószínűségel a "You are doomed" (kvázi "Végetek van") előrejelzést adja. De például a földművesek karbatett kézzel nevethetnek rajtuk, a 4.7%-os valószínűségükkel.

A munkások azonban nem tartanak annyira a mukájuk elvesztésétől, mint amennyire borúlátók az egyes vészmadarak. Az Adecco Csoport kutatásából kiderül, hogy a munkavállalók szerint az új technológiák inkább növelni fogják a munkahelyek számát. A csoport szerint lehetséges, hogy az emberek és a robotok együtt dolgozzanak. Felmérésük szerint a dolgozóknak nagy előnyt jelenthetnek a robotok abban a tekintetben, hogy nem fáradnak el. Szinte egyöntetű volt a megkérdezettek véleménye abban, hogy a számítógépek már most jelentősen könnyítik a munkavégzést. A dolgozók körülbelül fele vallotta azt, hogy a robotok elterjedésével sokkal értékesebb projektek elvégzésére is lesz idejük, mivel a monoton és rutinszerű munkákat rá lehet majd bízni a robotokra.

A HVG portálja is foglalkozik a témával egy tavaszi cikkében. A Világgazdasági Fórum egyik témábavágó kiadványára hivatkozva közli: az eltűnő munkahelyek kétharmadát az irodai és adminisztratív állások teszik ki. A születő munkahelyek pedig a technikai, tudományos szektorokra lesznek jellemzőek.

Az Index cikke árnyalja a dolgot annyiban, hogy a már most is nagymértékű munkaerőhiányt nem fogják megszüntetni a robotok (a Boston Consulting Group tanulmányára hivatkozva). Legalábbis 2020-ig semmiképp. Jól hangzik, hogy a technikai állásoknak van jövője, azonban emberek nincsenek, akik betöltsék őket. Így hiába vannak robotok, ha nincs aki karbantartsa, fejlessze őket. A munkaerőhiány egyik oka az öregedő népesség (a keresőképes emberek száma drasztikusan csökken), a másik a vagyoni egyenlőtlenségek miatt van (a szegényebbeknek nincs pénze a tanulásra, átképzésre). Ha lenne is pénzük, akkor viszont az oktatási rendszer nem bírná a terhet, hogy többnyire csak a szükséges területekre termelje ki a leendő munkavállalókat.

Sok tanulmányt, felmérést és jelentést lehetne még idézni, a lényeg azonban jól látszik: elkerülhetetlen bizonyos állások teljes automatizációja. Azt azonban fontos hozzátenni, hogy ez nem egy gyors folyamat, hanem akár évtizedek kérdése. Az, hogy robotok dolgozzanak emberek helyett, többségében nem rossz dolog: a monoton, könnyen programozható munkaköröket nem embereknek kell majd betöltenie. Úgy kellene hozzáállni a robotizációhoz, mint segítséghez, nem pedig, mint fenyegetéshez.

- Az emberek gyűlölnek, mert azt mondják a robotok elveszik az állásokat.
- Milyen állásokat?
- Alacsonyan fizetett, rettentően veszélyes, monoton, fizikailag megerőltető...
- ?
- Ugye?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése