keresés

2017. december 15., péntek

Globális info-hálózat és cenzúra az arab országok, Kína, Észak-Korea, Törökország Oroszország

Mindig is érdeklődtem a diktatórikus országok iránt, ezért nagy érdeklődéssel kezdtem bele a globális internetcenzúra témájának vizsgálatába. Az internetet többek között arra használjuk, hogy szabadon kinyilvánítsuk véleményünket. Nem is csoda, hogy az autoriter vezetők ezt minden eszközzel megakarják akadályozni. Fő jellemzőjük, az, hogy a közösségi oldalaknak mennek nekik mint a Facebook, Instagram, de még az üzleti szolgáltatást kínáló LinkedIn-t is. Az ott lakó emberek VPN-ket használnak, hogy elérjék a ezeket az oldalakat ha a kormány elérhetetlenné teszi őket. VPN jelentése (angolul: Virtual Private Network) virtuális magán hálózat. Ugyan csak a VPN-ket lehet arra is használni, hogy a különböző cégeknél dolgozó emberek elérjék a céges számítógép az adatait otthonról. Főleg ha keletre távol keletre megyünk ott találunk olyan hatalmakat ahol korlátozzák az internetet.

Kína

Idén júliusban üzent hadat Kína az online sajtónak. A The gurdian szerint egyes kormánykritikus oldalakat sem lehet elérni. Elérhetetlenné fog válni többek között az Instagram, Facebook.  A China Mobile, China Unicom és China Telekom pedig blokkolni fogják a VPN-ket. Az a döntés a mindennapi életben is hátrányokat jelent. Az üzletemberek nem tudnak egymással kommunikálni az egyetemi oktatók és kutatók pedig nem tudnak hozzá jutni a szakirodalmakhoz adatokhoz. A Wikipédiát is betiltotta a kormány mivel ott van a legtöbb hatalom kritikus cikk. Egyébként Kínában saját Wikipédiát akarnak létrehozni 10 ezer tudós dolgozik rajta és várhatóan 2018-ra készül el.

Nehéz helyzete van az újság íróknak is az országban. A híroldalaknak regisztrálniuk kell majd magukat és csak a kormány jóváhagyásával kezdhetik meg működésüket.  Ezeknél a médiumoknál csak a kormány által minősített újságírok dolgozhatnak akiknek részt kell venniük egy kormányzati képzésen és akkreditációt kell szerezniük. A népköztársaság szerint mindezek célja az "álmédia és a hamis hírek visszaszorítása". Valójában a saját hatalmuk biztosítása, valamint, hogy az emberek ne tudják meg az igazságot.

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábival kapcsolatban legtöbbször az olajra asszociálunk. Érdemes megjegyezni azonban, hogy itt is korlátozzák a sajtószabadságot, valamint az kommunikáció szabadságot. Ezzel kapcsolatban személyes tapasztalatom is van. Egyik ismerősöm angol tanár és egy Szaúdi egyetemen tanít. Skype-on szoktunk beszélni jobban mondva írni egymásnak. Ugyanis ő azt mondja, hogy nem tud hang és videóhívást indítani onnan. Többször előfordult olyan is, hogy írtam neki emailt és nem válaszolt. Kiderült, hogy ő válaszolt nekem csak nem jött meg az email. Azóta sem tudjuk mit történt. Szóval vannak ott érdekes dolgok az biztos. Annyi viszont bizonyos, hogy Szaúd-Arábiában a szigorú internetet korlátozó szabályokon enyhítenek a gazdaság élénkítése érdekében. Minden hang és videó hívásra használható alkalmazás alkalmas lesz videóhívásokra is-írja a Reuters.

Úgy mint Kínában, Szaúd-Arábiában is sok ember képes volt megkerülni a korlátozást a VPN-ek használatával. Így sikerült a felhasználóknak elhitetniük, hogy valahol máshol vannak ennek következtében tevékenységük nem ütközött a törvényekkel. Azonban a VPN-es hívások gyakran szakadtak meg és lassúak is voltak.

"A hívások nagyon gyakran laggolnak és a videók sokat akadoznak"-mondta egy Szaúd-Arábiában tanuló külföldi hallgató aki neve elhallgatását kérte mikor leírta a VPN-ek használatát.

Mindazonáltal a Szaúdi kormány folytatni fogja a cenzúrázást. A pornóoldalakat betiltják és minden egyéb olyat ami kritikus a kormánnyal szemben vagy Izraellel kapcsolatos.

Oroszország vs VPN-ek

A Szovjetuniót megszégyenítő stílusban rúgott bele a sajtószabadságba Oroszország azzal, hogy ellehetetleníti a VPN-ket. A törvényt Putyin írta alá melynek értelmében nem lehet VPN szolgáltatású weboldalt használni. A törvényt arra hivatkozva fogadták el, hogy megakadályozzák a "szélsőséges" tartalmak terjedését. Annyi viszont bizonyos, hogy Oroszországban sokan veszik igénybe a VPN-ket, hogy hozzáférjenek a tiltott tartalmakhoz.
"A szabályozás kritikusai szerint ez is csak egy újabb szög az oroszországi internetszabadság koporsójába. Az orosz hatóságok az elmúlt években ott korlátozták az internetet, ahol tudták; például azt követelték az internetes cégektől, hogy orosz szervereken tárolják a bizalmas adatokat."-írja az Index.

Nemcsak a VPN-ek lettek cenzúra áldozatai

Oroszország a LinkedIn is betiltotta. Ez egy üzleti közösségi hálózat mely üzleti kapcsolatok létesítésére épít. A betiltás elvette annak a lehetőségét, hogy az internethasználók önéletrajzot szerkesszenek vagy állást találjanak ennek az oldalnak segítségével. Ez (volt) a legnagyobb szociális közösségi média Oroszországban melyet pontosan 60 millió ember használ. Egy 2014-ben létrehozott törvény lehetővé tette azt is, hogy az internetes cégek a felhasználók adatait orosz szervereken tárolják.  A Silicon Völgyi cégek mint a Google és az Apple  használóinak adatai is Orosz szerverekre kerültek ki. Bár az olyan cégek mint a Facebook vagy Twitter amelyek egyelőre megfelelnek az adatvédelmi törvényeknek, mégis betiltással vannak fenyegetve. A pornó oldalak szintén elérhetetlenek.

A Facebook lehet a következő áldozat??

Betilthatja a Facebook-ot a világ legnagyobb közösségi oldalát Oroszország? Nos, ha nem felel meg az adatvédelmi törvénynek iegn. Ez a törvény ugyanis azt írja elő, hogy a felhasználók adatait orosz szervereken kell tárolni- írja a Reuters.

A lap továbbá azt is megemlítette, hogy a Roskomnadzor az Orosz médiahatóság, arra utalt, hogy akik nem tartják be a törvényeket azoknak nincs helyük az országban. A KREML szóvivője Dmitry Peskov azzal kommentálta a lépest, hogy a törvényeket az Amerikaiaknak is be kell tartani mint mindenki másnak.

Törökország

Erdogan Törökországában nem ritka, hogy lekapcsolják a közösségi oldalakat, azonban a közvélemény szerint ennyire keményen még nem léptek fel ellenük mint most. Mivel az internet a gondolataink, véleményünk korlátozás mentes megosztásáról szól, nem csoda ha a Török rezsim nem szereti. A kormány felszólítására az internet szolgáltatók lelassították a Facebook-ot, YouTube-ot és a Twittert. Habár nem kapcsolták le ezen oldalakat, így is 25-30 percet kellett várni betöltésükre. A korlátozás szigorosodását mi sem mutatja jobban, hogy most már a VPN-ket is elérhetetlenné tették. A VOIP kapcsolatot használó chat alkalmazások is mint a Skype és a WhatsApp is térdre kényszerültek.

Nem törődtek bele a helyzetükbe hanem megvédték magukat

Az internet azonban állta a sarat, nem mondott le saját maga megmentéséről. A TunnelBear az egyik legismertebb VPN szolgáltató bejelentette, hogy a Török felhasználók korlátlanul használhatják a virtuális magán hálózatokat. Válaszol a kormány elrendelte a tíz legismertebb VPN szolgáltató blokkolását. Ezek név szerint: az Express VPN, a Hotspot Shield, az IPVanish, a Private Internet Access, a Psiphon, a TunnelBear, a VPN Master, a VyprVPN, a ZenMate, és a Zero VPN. Ezen túl elérhetetlenné tették a tor hálózatok elérését is, ami lassú de visszakövethetetlen kapcsolatot biztosított.- írja a 24.hu.

A török kormány szerint mindez csak átmeneti és csak a biztonság érdekében hoztak ilyen intézkedést.

Wikipédiát is blokkolták

Még tavasszal Wikipédiát is blokkolták a török hatóságok. Egyik reggel azt vették észre a felhasználók, hogy elérhetetlen a Wikipédia nem csak török de minden más nyelven is. A közleményben az állt, hogy technikai, adminisztratív és jogi okokból hozták meg ezt a lépést. A valós okot nem indokolták meg. A török média hatóságok arra szólították fel a Wikipédiát, hogy távolítsa el a terrorral kapcsolatos tartalmakat. A BBC beszámolója szerint így akarják elérhetetlenné tenni a kormánykritikus Wikipédia tartalmakat.

Észak-Korea

Észak-Korea talán a világ egyik olyan országa ahol a legkeményebb diktatúra van. Észak-Koreának 22 millió lakosa van és ebből van 605 internet felhasználó. Minden lakásban van egy kormány által üzemeltetett rádió ami egész nap szól és csak lehalkítani lehet. Elég Orwelli-en hangzik, igaz? Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen országban milyen az internet.
Egyszer egy hiba miatt pár órára kívülről is hozzá lehetett félni az ország internethez hozzáférni. Ennek kapcsán derült ki, hogy az országban összesen 28 weboldal működik.

"Ez úgy lehetséges, hogy Észak-Koreában az internet fogalma nem is nagyon létezik. Helyette egy államilag kontrollált, Kwangmyong nevű helyi hálózat működik egyfajta intranetként, azaz a lakosok csak ezen keresztül érhetik el azokat a weboldalakat, amelyeket központilag engedélyeznek. Az előbb említett 28 darab, .kp URL-el ellátott site-on kívül pár ezer olyan oldal látogatható, ami valamilyen csatornát képez a külvilág felé. A Kwangmyong használata korlátlan és ingyenes mindenki számára, aki rendelkezik számítógéppel. Ez azonban nem olyan magától értetődő, hiszen egyrészt engedélyköteles, másrészt annyira drága, hogy az átlagbér háromszorosát is ki kell fizetni egy gépért."-írja az Index

Úgy mint az összes diktatúrában itt is vannak akik egyenlőbbek az egyenlőknél és így hozzáférhetnek az internet egészéhez.

Az országnak saját operációs rendszere van Red Star (Vörös Csillag) néven amely a Linuxra épül és Korea Komputer Center fejlesztette ki. Ők gondozzák Észak-Korea hivatalos weboldalát is.

Apple és Észak-Korea

Kim Dzsong Un köztudottan nagy Apple rajongó, bár ez a termék be van tiltva az országban. Ebből következik, hogy valószínűleg csempész árut használ a diktátor. (Kim Dzong Un több fényképen látható MAC BOOK-kal a kezében.) Mert rá miért is vonatkoznának a törvények? A rajongásnak az eredménye az, hogy a Red Star az OSX nevű operációs rendszerre hasonlít.

Mobil hálózat

Ha külföldi turisták nagy ritkán oda mennek akkor nem használhatnak mobiltelefont. Egyik ismerősöm mesélte, hogy mikor oda mentek a repülőtéren le kellett adniuk a telefont és mikor visszafele mentek a Pekingi reptérre akkor kapták vissza. A mobiltelefon 2002 jelent meg és csak 2008-tól lehetett használni. A hálózatot egy egyiptomi cég az Orascom működteti. Ami azóta már tudja a 3G-t is de ahhoz csak külföldiek férhetnek hozzá. A mobil előfizetések száma elérte az 1,7 millió főt az egyébként 25 milliós országban.

Források:
2017.10.22.
telegraph.co.uk/news/2017/09/20/saudi-arabia-lifts-ban-skype-whatsapp-voice-calls/

2017.10.22.
reuters.com/us-saudi-telecoms-ban/saudi-arabia-to-lift-ban-on-internet-calls

2017.11.24
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése