keresés

2017. december 12., kedd

Kaspersky vs NSA

2017. októberében jelentették, hogy orosz hackerek a Kaspersky Lab számítógépes cég vírusirtó programja révén jutottak hozzá az NSA egyik külső munkatársának számítógépén lévő titkos anyagokhoz. A Wall Street Journal szerint az orosz kormánynak dolgoztak a hackerek és nagyrészt a kibervédelemről szóló titkosított dokumentumokat loptak el. A lap szerint a külső munkatárs azért mentette le az otthoni gépére az adatokat, hogy ott is dolgozhasson velük, de mivel Kaspersky vírusirtót használt, azonosítani tudták és leszívták a gépről az adatokat.

"Valószínűleg nem volt szándékában bárkinek hozzáférhetővé tenni a szóban forgó információkat, de tisztában volt azzal, hogy titkosított információk felhatalmazás és engedély nélküli letöltése az NSA szabályainak megsértését jelenti és bűncselekményke minősül." - írta a lap. Az NSA nem kommentálta a Wall Street Journal információit. Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a védelmi minisztérium nem a Kaspersky Lab vírusirtóit használja.

A Kaspersky szoftvereit régebben több kormányzati hivatalban (kivéve az NSA-nél) használták. Az amerikai nemzetbiztonságiak úgy vélták, hogy a cég alapító-vezérigazgatója az orosz kormányzat számára dolgozik. Előző hónapban, szeptemberben tiltotta be ennek a szervernek a használatát a belbiztonsági minisztérium minden kormányzati szervnél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése