keresés

2017. december 15., péntek

A Huawei új NPU-s PC/okostelefonja

Neural Processing Unit

A kínai mobilmárkák közül talán a legnépszerűbb a Huawei, nagy népszerűségnek örvend Magyarországon is. A cég legújabb csúcstelefonja a Mate 10 modell, amelynek érdekessége, hogy a szokványos processzor mellett új chipet kapott, egy NPU-t, (Neural Processing Unit), amely egy mesterséges intelligencia kezelésére kifejlesztett egység.
Ez a csip 25-ször gyorsabban kezeli az MI algoritmusokat, mint a hagyományos CPU.
Az NPU viszont még nem ébreszti öntudatra a telefont - ezt a technológiát a gyártó egyelőre arra használja, hogy a rendszert optimalizálja - kiveszi a részét az energiagazdálkodásból, a kép- és hangfelismerésből, a rendszer fürgeségéből, illetve a fényképező funkciókban segít be. Fotózás közben az MI kiszámolja és optimalizálja a mélységélességet, valamint felismer magától több témát (pl. tudja, hogy éppen ételt fényképezünk), és ahhoz igazítja a beállításokat, hogy a lehető legjobb képet készíthessük el.
A Machine Learning technológia szavatolja, hogy a rendszer ugyanolyan gyors és gördülékeny lesz az idő elteltével, nem fog “belassulni” a telefon a használat következtében.
A csipben rejlő valódi lehetőségek persze akkor fognak igazán megmutatkozni, ha több app jelenik meg, amik kihasználják - a gyártó nyilvánossá tette a szükséges eszközöket, így a többi már csak a fejlesztőkön múlik.

PC? Telefon? Mindkettő?

Emellett ezzel a telefonnal ismét egy lépéssel közelebb kerülünk az okostelefon és a PC határainak elmosásához - ugyanis a készüléket csatlakoztathatjuk monitorhoz és egérhez-billentyűzethez, így asztali számítógépként is használható.
A technológia persze még nem kiforrott, az interfész még elég fapados számítógépen megjelenítve, valamint még kevés app képes kihasználni a lehetőségeket, itt is, mint az NPU esetében, a fejlesztőkön múlik, hogy mikor lesz a kísérletezésből valóban praktikus, gyakorlati előnyökkel
rendelkező technológia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése