keresés

2017. december 13., szerda

A Nagy testvér

WikiLeaks

A kiszivárogtató oldalként működő WikiLeaks több tízmillió titkosított dokumentumot hozott nyilvánosságra működése alatt. Alapítója Julian Assange, az ausztrál származású újságíró, kiadó és internetes aktivista.
Legutóbbi kiszivárogtatásuk alkalmából március közepén kezükbe került annak a kémszoftvernek a forráskódja, amit a CIA fejlesztett ki, amellyel be tudnak törni telefonokba, számítógépekbe és televíziókba, így szerezve információkat a megfigyelt személyről.
A The Register szerint így le tudják zárni a kiskapukat, amiket a CIA használt a megfigyelésekhez. Bár nemzeti biztonsági szakértők úgy vélik, hogy sokkal jobb lenne, ha magából a forrásból jönne az infó, és nem csak a WikiLeaks-en keresztül. Matthew Green, informatika tudományi professzor közölte: "Assange személyesen fogja látni az android 4.x telefonok patchelését.
Az ügyben az Apple és a Google is megszólalt.
Előbbi állítása szerint már elkezdték foltozni a biztonsági réseket a szervereken és egy csomó ilyen rés, ami az ügy kapcsán derült ki, már foltozva van. Sürgetik a felhasználókat, hogy töltsék le a legújabb iOS verziókat, hogy a legaktuálisabb biztonsági update-ekkel rendelkezzenek
A Google is igyekezett megnyugtatni az androidosokat, hogy végigvizsgálták a WikiLeaks-dokumentumokat és olyan sebezhetőségekről van szó, amiket azóta már kijavítottak.
Azóta a CIA technikái is finomodtak, de a mostani eset arra jó, hogy a digitális eszközök biztonsági kérdései előtérbe kerüljenek és hogy felhívják a felhasználók figyelmét a biztonsági frissítésekre.
Don Smith, a SecureWorks biztonsági szakértője szerint viszont nem életszerű, hogy ilyen eszközökön keresztül figyeljenek meg bárkit is, mivel ez túl fáradtságos munka ahhoz, hogy megérje. A televíziók sérülékenységét azért is vitatta, mert a megfigyeléshez először be kellett volna jutni a lakásba és egy pendrive-ot kellett volna a készülékhez csatlakoztatni. "Ekkora kockázatot pedig nyilván valóan nem vállal a CIA"


NSA

Egy áprilisi hír szerint a Shadow Brokers nevű hekkercsoport állítja, hogy az NSA bejutott a Swift nemzetközi átutalási rendszerbe, így nyomon tudja követkni a pénz útját a Közel-Kelet és Latin-Amerika régióiba. Bővebben az ügynökség hozzáférhetett bankok adataihoz az Emirátusokba, Kuvaitban, Jordániában és Jemenben. Ez azért is fontos, mivel a támogatások az Iszlám Államnak és több terrorista szervezetnek innen érkezett.
A belgiumi székhelyű Swift viszont nem talált behatolásra utaló nyomokat, ennek ellenére Edward Snowden hitelt ad az újabb hírnek.
Az NSA hekkerei állítólag az EastNet irodáin keresztül törhettek be a bankok szervereibe.

Nagy Testvér

 Be kell hát látnunk, hogy manapság a magánéletünk nincsen biztonságban. Nem tudhatjuk, mikor hallgatnak le minket, mikor törik fel a készülékeinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése