keresés

2017. december 11., hétfő

Utána ásunk a deep web-nek


Mindenki hallotta már ezt a nevet, de engedjétek meg, hogy most egy kicsit pontosabban informáljalak titeket erről. Első körben szerintetek mekkora lehet a deep web?
Egy kitűnő cikkben elolvashatjátok a legfontosabb infókat erről itt. Ma 555 millió regisztrált domaint tartanak számon, ezeknek rengeteg aloldala van, melyek egy része nem katalogizált, így a rejtett webhez tartozik. Éppen ezért nagyon nehéz megbecsülni a méreteket, de úgy nagyjából 400-500-szor lehet nagyobb a rejtett web a surface webnél (A surface web a nagy egész azon részét jelöli, melyet a keresőmotorok is megtalálnak, ez azonban csak a jéghegy csúcsa: nagyjából 0.03 százaléka a ténylegesen létező adatmennyiségnek.), és ami bizonyos, hogy mindkettő napról napra növekszik. Ez az a hely ahol hihetetlen mennyiségű információ érhető el: adathálózatok, pénzügyi infók, orvosi jelentések, képek, és így tovább.

Csakhogy ide nem hoz el a Google, speciális szoftver kell, ilyen például a Tor. Röviden: a Tor segít, hogy anonim maradj a neten. Egy titkosított technológiára kell gondolni, mely arra is jó, hogy rejtett szolgáltatásokat vegyél igénybe, ezeken az oldalakon nem a hagyományos domain végződések vannak, minden .onion-al végződik.

No de mi is az a Tor?

Ironikus módon a Tor az amerikai tengerészet kutatómunkájának köszönheti a sikerét, politikai szakadárok számára hozták létre a Tort, itt a lelepleződés félelme nélkül kommunikálhattak velük.

Annyira sikeres lett, hogy nemsokára a bűnözők is kihasználták a névtelenségben rejlő potenciált. Így az USA érdekes helyzetbe került: olyan bűnözőket kell levadásznia, akik kormány által fejlesztett és szponzorált technológiát használnak a nyomok eltűntetésére.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy teljesen anonim helyen hogyan bonyolítasz le pénzügyi tranzakciókat? Bitcoin! A bitcoin támogatja az anonimitást: senki nem tudja lenyomozni a bitcoin tranzakciókat. A bitcoin lehet a jövő valutája, de az értéke oszcillál, mivel nincs mögötte fedezet, nem áll mögötte egyetlen ország kormánya sem. Ne ide fektesd be az összekuporgatott milliókat. Azonban ha a bitcoint megfelelően párosítjuk a Torral, az eredmény a leglenyomozhatatlanabb vásárlás a neten.

A rejtett web csak egyre homályosabb lesz, ahogy haladunk egyre mélyebbre. Sokkal gyorsabban változik, növekszik, mint ahogyan megérthetnénk, a kezelése valószínűleg a legnagyobb kihívás, amit az internettel teremtettünk.

A rejtett, deep web rengeteg adata segítheti a technológiai fejlődésünket. A sötét oldal azonban mindig ott lesz, nem lehet teljesen kiirtani, mert ez az emberi természet része. Mindemellett a deep web az emberiség egyik legnagyobb lehetőségének tekinthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése