keresés

2017. december 1., péntek

Az internet mindent megváltoztat?

Az internet különböző hatásai a társadalom minden tagjára 


Ahogy címemben felvetettem a költői kérdést, tényként állíthatom, hogy az internet az emberek többségének életében drasztikus változásokat hoz. Az előbbi bejegyzéseimben a különféle korosztályok életének bizonyos részeire való hatásai felől közelítettem meg a témát.
  Első cikkemben az internet gyermekekre és kamaszokta kifejtett pozitív és káros hatásait ismertettem.
Ez a középkorú emberek egyik kedvenc témája, azt gondolom. Az emberek nagy része azt gondolja, ők azok, akiket leginkább félteni kell az internet káros hatásaitól.
"Egyre fiatalabb korban, már hétévesen rendszeresen használják az internetet az európai gyermekek, szüleiknek azonban gyakran fogalmuk sincs arról, hogy eközben milyen hatások érik a csemetéket."- Írja a Nyelv és Tudomány 2011. évi cikke. 
   Második posztom az internet emberi kapcsolatokra és szociális tőkére kifejtett hatásaival foglalkozik.
Cikkem alapja Csüllög Krisztina tanulmánya, amely az Elektronikus Periodika Archívumban található meg.
"A Stanford Intézet munkatársai szintén arra a következtetésre jutottak, hogy az internet romboló hatással van az emberi kapcsolatokra. Azt találták, hogy az internethasználók 5%-a vesz részt kevesebb eseményen, 9%-a tölt kevesebb időt a családjával, illetve a barátaival a használat óta. Azt a következtetést vonták le, hogy minél többet internetezik valaki, annál kevesebb időt tölt valódi emberek társaságában." - idézem bejegyzésemből. 
    Harmadik bejegyzésem a hálózatiság olvasásra való kihatásával foglalkozik.
Forrásként az ELTE PPK ide vonatkozó 2013-ban készült tanulmányát tudom megemlíteni, ezen kívül saját kútfőből írtam a cikkem. Ebben a bejegyzésben olyan oldalakat említek meg, ahol jókat lehet olvasni az interneten keresztül.
   Negyedik posztom az emberi kapcsolatok egy bizonyos alfajára, a barátságokra kifejtett hatást elemzi. Posztom elsődleges forrása a "Kapcsolatok online és offline". A tanulmány többféle nézetet is leír a témával kapcsolatban. 




A hálózatiságról és a globalizációról általánosan 



"Az információs és kommunikációs technológiával foglalkozó társadalomtudomá­ nyi kutarások első nagy hullámát a televízió hatásainak vizsgálata indította el. A televízió, miközben lényegesen átalakította az egyéni és társadalmi időháztartást (a közgondolkodás és a társadalmi tudat változásairól itt és most nem is beszélve), fokozatosan új tudományterületek létrejörtét is inspirálta. így jelent meg a médiaszocioló­ gia mellett elkülönült diszciplínaként a kultúrakutatás (culturalstudies) és a médiakutatás (media studies), valamint az ezekből kinövő számos más kutatási irányzat is. " idézem az epa 2004-es számát. Az információs kor megteremtette a hálózati társadalmat, aminek mi is tagjai vagyunk. Ezzel zárom bejegyzéseim. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése