keresés

2017. december 11., hétfő

Oszkár és a Mi utcánk

Hogyha sharing economy, akkor elsősorban autó- és szállásmegosztás. Mindkét terület folyamatosan és markánsan tematizálja a közvéleményt, elsősorban a két nagy szereplő, az Uber és az Airbnb térnyerése kapcsán.
Az internetezők, spontán módon, saját maguktól elsősorban az Ubert, az Airbnb-t, a Facebookot és az Oszkár Telekocsit nevezték meg mint olyan weboldalt vagy mobilapplikációt, ami a közösségi / megosztáson alapuló gazdasághoz társítható.


Ki az az Oszkár?

Érdekes, hogy amíg a nemzetközi piac nagy szereplőit sokan ismerik, de viszonylag kevesen használják, addig a magyar piacnak van egy lassan, de folyamatosan építkező szereplője, ez pedig az Oszkár Telekocsi: a szolgáltatás ismertsége 2014-hez képest megduplázódott, a használók aránya pedig (az internethasználók körében) 5 százalékról 8 százalékra emelkedett, állapította meg az eNET kutatása.
Az utazás költségeinek szétosztásával mindenki jól jár a hétvégente hazalátogató diákok, azok akiknek nincs saját autója hiszen álltalában a MÁV vagy Volán szolgáltatásának az ár fele amit így utazásra kell költenünk valamint ha saját autóval utazunk de akad még hely és spórolni szeretnénk vagy csak egyszerűen közösségi élményre vágyunk szintén nagyszerű lehetőség. Valamint az úti cél és időpontok is változtathatóak minimális rugalmassággal igazodva az egyénhez.


Mi van  Mi Utcánkban?

Bárkivel előfordulhat, hogy valaminek hiányában a szomszédokhoz kell fordulnia segítségért. Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy kölcsönkérjen netán egy fúrót vagy fél kiló lisztet, ráadásul a legtöbben semmit sem tudnak azokról, akiknek a közvetlen környezetében élnek. Ezt a problémát szeretné orvosolni a Mi Utcánk névre keresztelt projekt, amely a kis közösségekre és a közvetlen emberi kapcsolatokra épül. Az ötlet annyira ígéretes és újszerű, hogy megnyerte a Lenovo Motivátor Nagydíjat is. Természetesen a dolog nem csak a barkácsoláshoz fontos szerszámokról szól, hanem rengeteg egyéb dologra is kiterjed. Megtudhatjuk például, hogy mihez értenek azok, akikkel egy közöségben élünk – így ha helyzet van, akkor igénybe tudjuk venni a segítségüket. De szervezhetünk akár közös autózást is szomszédainkkal a munkahelyre, hogy ezzel is óvjuk rohamosan felmelegedő klímánkat. Ezen kívül persze olyan fontos kérdésekkel kapcsolatban is összefoghatunk, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a közbiztonsági gondok, vagy a biciklitárolók kialakítása. Bármi lehetséges. A közösség lehet egy lakótelep, egy falu, egy kerület, vagy éppen egy egész város – tekintettel arra, hogy hány embert érint egy adott probléma. Ha például elveszett a kutyánk, akkor az akárhol lehet Budapesten, tehát egy sokkal szélesebb körű hírverést igényel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése