keresés

2017. december 6., szerda

Út a kiborgok felé


Bár egyre inkább aggályaink lehetnek azzal kapcsolatban, hogy a mesterséges intelligenciák utólérik az embert, és talán a helyére is pályáznak a világban, lehet, hogy az első terminátorok pont az emberek oldaláról tűnnek fel. De hogyan is áll valójában ez a terület, mennyire a jövő zenéje az ember gépekkel való felturbózása, és mennyire a jelené? Egyelőre még a fém váz az élő szöveten kívül van.


Ipar és egészségügy
A jelek szerint, ha nem széleskörű fogyasztói piacról beszélünk, ezeken a területeken halad a viselhető technológiák fejlesztése, mint a Glass Enterprise Edition kapcsán láthattuk is már. De a két területet nem is csak a közösen használt kütyük kötik össze, szerepet kaphat az ok-okozat is.
A Fordnál az AR-szemüvegek után most bevezettek egy exoskeleton mellényt, az Eksovestet. Ennek célja nem csak a munkások feladatvégzésének könnyebbé tétele, de egyben az egészségük megőrzése is. Az Eksovest karonkénti 6,8 kilós emelési segítséget kölcsönöz viselőjének, valamint megemeli és megtámasztja a karokat, ami igen nagy segítség egy olyan munkásnak, aki egész nap felemelve, nyújtva kell tartsa a karjait a gyakran mellkasmagasságban vagy fej fölött végzendő feladatokhoz.
Ahogy az Eksovest egy honlapján található bemutatójában is leírja, 2015-ben mintegy 625000 munkahelyi sérülés történt a gyártóipar és építkezés munkaköreiben, és a termékkel a kényelmesebb és hatékonyabb munkavégzés mellett ennek a számnak a csökkentését is céljául tűzte ki.

Ha már megtörtént a baj
Hasonló szerkezetek persze nem csak a balesetek megelőzésében segíthetnek, de segíthetnek azoknak is, akik már sajnos elszenvedtek valamilyen sérülést.
Azokra, akik kerekesszékkel közlekednek a világban, nagy hatással lehet kiadni az utasítást: "Alexa, kész vagyok a lábamra állni." Pedig pontosan ezt ígéri a Bionik Labs egy prototípusa, ami az ARKE néven fut. Ez az exoskeleton a járás képességét adja vissza azoknak, akik deréktól lefele lebénultak, mégpedig kényelmes és felhasználóbarát hangvezérléssel.
Ez az első ilyen hardver, ami integrálható az Amazon Echo-jával és Alexa-jával, így egy egyszerű kezelési módot nyújtva a hétköznapi felhasználónak is, mivel nem kell nagyon pontosan fogalmazott parancsszavakat használnia, csak mondja a rendszernek, hogy ki szeretne menni a konyhába, vagy megkérdezi tőle az akkumlátorok töltöttségét, hétköznapi nyelven.
A legtöbb hasonló exoskeleton kórházi környezetekben elérhető csak, de a Bionik Labs szeretné a hétköznapi életben is elérhetővé tenni a termékét, amint az túljutott a prototípus fázison.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése