keresés

2017. december 13., szerda

Aprósagok AR téren

Pillanatnyilag nem történt semmi igazán nagy esemény a kiterjesztett valóság terén, de néhány érdekes apróság felbukkant. Egyre sokrétűbb felhasználási módokkal rukkolnak elő a fejlesztők. Vannak egész hasznosak, amelyek sportolók számára lehet hasznos, vagy csak segítenek kikapcsolódni, de természetesen megjelennek mindenki "kedvencei", a reklámok. Hiszen mi más lehetne figyelemfelkeltőbb, mint valami, ami ott pattog mellettünk?

Azt már tudjuk, hogy az ARKit képes a tér és fény érzékelésre és hasonlók. Azonban mindez több irányba terelte a kiterjesztett valósággal kísérletezők útját. Egyik izgalmas példája, hogy hogyan is lehet az AR a portolók segítségére.

Kiterjesztett foci

Az Apple, bár nagyban dolgozik a szemüvegén, nem hanyagolja el az AR más területeit sem. Felbukkant ugyan is az ARKit alapú myKicks nevű alkalmazás, ami a focisták góljainak fejlesztésében volna hivatott segédkezni. Más sem kell hozzá, csak egy telefon, meg egy vállalkozó szellemű focista. A demo alapján úgy működik a dolog, hogy az ARKit meghatározza a távolságokat, hol helyezkedik el a kapu, és hogy a használónak hova kéne tennie a labdát, illetve magát a telefont.
Amint a játékos készen áll, az app visszaszámlálást követően három kerek másodpercet rögzít. Az alap távolság, a labda és a telefon elhelyezése alapján az app számításokat végez a lövés erejéről, sebességéről. Továbbá ösztönzi a játékost más, különféle szituációk kipróbálására.

Törhetetlen drónok

Drónok, Ki ne szeretné őket, vagy legalább is ne akarta volna kikpróbálni, Aztán mégis letett róla, mert megtudta, mennyibe is kerülnek ezek és jajj mi lesz ha összetörik. Erre talált megoldást az Epson hologrammosnak hirdetett drón szimulátora. Ez persze egy szemüveg segítségével látható kizárólag. Igazán kellemetlen problémája, hogy mindössze 23 fokos érzékelője van, így mindig fejjel követni kell a repülő jószágot, járjon az bármerre. Azonban nagy előnye, hogy ha neki is ütközik valaminek, tovább siklik és nem kell a javításon aggódni. Kisebb játékokat is sikerült beleépíteniük, így már a drónnal lehet cukorkákat gyűjteni, vagy gyűrűkön átrepülni.

Reklámok, reklámok mindenütt..

Az új StarWars film előzetesében feltűnő kis porg hamar belopta magát az emberek szívébe és erre a lehetőségre a Lucasfilm egyből le is csapott. Spanchaten keresztül tették elérhetővé a kis jószágot, múlt vasárnap, de mostanra már le is vették. Mégis a jelentősége mellet nehezen mehetünk el, még ha elsőre nem is olyan szembetűnő. A virtuális lény reklámul szolgált. Igen jópofa, figyelemfelkeltő reklámként szolgált azoknak, akik egyébként nem is figyelnek fel semmire.
Ezt elképzelve, a kiterjesztett valóság fejlődésével, minden bizonnyal a reklámokhoz használt technológiai is fejlődik, bármennyire nem szeretnénk. Elég frusztráló belegondolni, hogy valamikor a jövőben akár egy virtuális figura követheti az embert és taglalhatja neki a haszontalanabbnál haszontalanabb dolgok előnyeit és azt, hogy miért is volna rá szükség. Remélhetőleg, azért nem ez lesz hosszú távon a fő vonulat. Mégis, minden bizonnyal ilyesmikre is számíthatunk majd a jövőben, hiszen a reklámkultúra igen szerves része az ember mindennapi életének.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése