keresés

2019. május 20., hétfő

A könyvtárak, mint az innovatív tudományos kommunikáció platformjai

A könyvtárak kezdettől fogva azért léteznek, hogy megosszák az információt a felhasználóikkal. Fontos feladatuk, hogy fejlesszék a tudást és segítsék a kapcsolatok létrejöttét.

Napjainkban, a számítástechnikai eszközök, kommunikációs technikák, és a hatalmas mennyiségű digitális információ hatására jelentős változások történtek: egyrészt a folyamatosan megjelenő álhírek, áltudományos tartalmak tömegei jelentek meg (a könyvtári háttér hitelesítheti az információt) másrészt új tudományágak jöttek létre és a publikálás folyamata, értékelési szempontjai is megváltoztak. A publikálás elsődleges formája a nyílt hozzáférés. (open access) A folyamatot a kutatás negyedik paradigmájaként kutatás 2.0-nak nevezik, ami arra ösztönzi a kutatókat, hogy osszák meg az általuk létrehozott adatokat a nyilvánossággal.


A könyvtárak szerepe


A könyvtáraknak is feladata, hogy figyelemmel kísérjék a tudományos szféra változásait, alakulását és kapcsolatot tartsanak a kutatókkal, annak érdekében, hogy azok ne csak egyfajta tároló-helyeként tekintsenek az adott intézményre. Ezzel párhuzamosan kutatások jelzik, hogy még az internet világában szocializálódott nemzedék is segítségre szorul az információs írástudás terén és a papír-alapú módszerekhez szokott kutatói generációnak is figyelemmel kell követnie információtudomány változásait, hogy kutatási szokásait a technológia legújabb vívmányainak alkalmazásával optimalizálja.

A nyílt hozzáférés térhódítása a tudományban nagyobb nyilvánosságot hozott a kutatásnak, és ebben a felsőoktatási és tudományos könyvtárosok úttörő szerepet vállaltak.

Egy jó példa

MIT könyvtára legfontosabb céljául tűzte ki, hogy a kutatási és oktatási anyagait a lehető legszélesebb közösség számára folyamatosan elérhetővé tegye és olyan megoldásokat dolgozzon ki, melyek sokkal inkább integrálják a kutatás és a publikálás folyamatát.

A MIT legfontosabb küldetései 

- a műszaki, üzleti és gazdasági modellek meghonosítása a tudományos munkák publikálásához - különféle technikák, eszközök és szabványok kifejlesztése a biztonságos adatmenedzsment,-megőrzés és -használat számára
- olyan technológiák létrehozása, melyek lehetővé teszik a kutatók számára, hogy analóg és digitális anyagok tömegeivel produktív és kreatív módon dolgozhassanak
- a hatékonyabb kutatási és tanulási munka érdekében a könyvtár fizikai funkcióinak, közösségi tereinek javítása

Az eszközök, amelyek segítségével a kutatók, tudósok gyűjtik az adatokat, elérik és terjesztik az információt és a kutatási eredményeket, a továbbiakban is nagy gyorsasággal változnak, de a könyvtáraknak lépést kell tartaniuk a fejlődéssel, ha nem akarjuk, hogy hivatásunk feleslegessé váljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése