keresés

2019. május 7., kedd

Achtung!! I have an Amazon Alexa.

Ki ne szeretne egy olyan társat és barátot, aki minden egyes kívánságát egytől egyig teljesíteni képes és figyeli minden szavát. Egy igazi Dzsinn. Jól hangzik ugye?!

Ennek köszönhetően vagy inkább az Amazon egy seregnyi okosabbnál okosabb IT szakemberek egy csoportjának hála, létrehozták az Alexa-ra hallgató hangalapú asszisztensüket.



Maga az Alexa elnevezést az ősi Alexandria könyvtár neve után kapta az Amazon hangvezérlő rendszere. Beszélhetünk hozzá, felsorolhatjuk a kívánságainkat(legalábbis az egyszerűbbeket) például a lámpa fényerejének a változtatását, zene lejátszását vagy mesemondást. Ráadásul 15.000 skillel ruházhatjuk fel "kiskedvencünket", egyéb funkciói mellett.
De, még a  legokosabb gép, mesterséges intelligencia is igencsak ejthet hibákat, amelyek a 2017-ben be is következtek az üzletóriás történelmében.


A botrány

Sok cikk és riport számolt be arról, hogy az Amazon hangalapú asszisztense különböző úgymond hangfelvételeket készít a felhasználóiról. Persze ezt azzal magyarázták, hogy a gép megtanulja a szavakat, mondatokat, illetve a használók által feltett kérdésekből levonja a következtetéseket és azok halmazából egy igényfelmérést megalkotva az ügyfelek számára már csak az ízlésének, kívánságának megfelelőt adja meg. Ezzel csak egy gond akadt, hogy a klienseket nem értesítették arról, hogy folyamatos lehallgatás alapján működik ez az egész. Az amazon boston-i, costa rica-i, indiai és romániai központjaikban végeznek minden nap 9 órában kiértékeléseket az ott megbízott szakemberek ezekkel a hangfelvételekkel. Érdekes amúgy az a tudat, hogy ez a kis kütyü nem csak, akkor képes hallgatni és figyelni amikor mi kérdezünk, hanem akkor is amikor "szeretne". Azt viszont az Amazon tagadta volna, hogy mindig a nap 24 órájában lehallgatna mindent az Amazon Alexa, hanem csak az esetek 10%-ban történt meg valaha, a gép háztartásokba telepítése óta.

Ezeken a hangfelvételeken keresztül hallott dolgokat a cég ezzel megbízott emberei a lehető legbizalmasabban kezelik és harmadik fél számára soha, semmilyen esetben nem kerülhetnek ki. Azonban így is kikerült egy (és még a jövőben mennyi?).  Ez az egész úgy derült ki, hogy a cég egyik felhasználója a saját archivált hangfelvételeit kérte ki a felelősöktől, hogy megtudja milyen felvételeket őriznek róla, viszont helyette egy idegen ember felvételeit kapta meg.

Ha most átgondoljuk egyrészről igazán ijesztő és félelmetes, hogy egyáltalán más emberek életéből hallhatunk dolgokat, valamint, hogy lehallgatóeszközként funcionálhat bárki számára, akárhol, akármikor. Másrészről maga a tudat, hogy ilyen hibákat ejthetnek bizonytalansággal és kétségekkel töltheti el a jelenlegi és a jövőbeli ügyfeleket egyaránt.


Források:
hwsw.hu/amazon-alexa-business-blueprints-sablon
sg.hu/kiertekeli-az-alexa-felveteleit-az-amazon
bloomberg.com/is-anyone-listening-to-you-on-alexa-a-global-team-reviews-audio
24.hu/bizalmas-adatok-alexa-amazon-felvetelek-gdpr
hwsw.hu/amazon-echo-alexa-virtualis-asszisztens
hwsw.hu/amazon-alexa-echo-virtualis-asszisztens-2018
hwsw.hu/google-assistant-pixel-launcher-now-virtualis-hangalapu-asszisztens
hvg.hu/apple_app_store_setup_for_amazon_alexa_atveres_scam
amazon-echo-alexa



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése