keresés

2019. május 6., hétfő

Budapesti világkonferencia a szerzői jogról

 
   2018 decemberében számos kutató és szakember érkezett Budapestre, hogy a szerzői jog jövőjének kérdéséről beszéljenek. A világ GDP-jének több mint a 10 %-át ez a terület teszi ki, így a vele kapcsolatban hozott döntések nagy hatással vannak a gazdaságra és annak fejlődésére, változásaira.



A résztvevők

  Két szervezet vett részt a konferencia szervezésében: a WIPO, vagyis a Szellemi Tulajdon Világszervezete és a MSZJ, másnéven a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület. Számos hazai és külföldi előadó lépett fel az egész napos rendezvényen, többek között Mitko Chatalbashev, a CISAC igazgatója, Jane Ginsburg, a Columbia egyetem professzora, Tomori Pál, az ALAI Hungary elnöke, a MSZJF elnöke és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) igazgatója. Kiemelt előadó volt Ficsor Mihály a WIPO korábbi alelnöke, számos külföldi állami kitüntetés birtokosa, a Magyar Szerzői Jogi Fórum alapító elnöke, a Szerzői Jogi Szakértő Testület tiszteletbeli elnöke. Az előadássorozat végén még egy ünnepséget is szerveztek számára a 80.-ik születésnapja alkalmából. Ficsor Mihály különösen elismert jogász ezen a területen, például az ő volt az 1996-os genfi konferencia elnöke, ahol a két legjelentősebb dokumentum, szerződés került megvitatásra és elfogadásra. Az internetes felhasználások alapjait tartalmazó Szerzői Jogi Szerződés és a Előadásokról és Hangfelvételekről szóló szerződés szabályait a mai napig alkalmazzák a világban.

A megvitatott témák

  A konferencián sor került a szerzői jog alkalmazkodási képességére, hogy hogyan változik a technikai fejlődés hatására, a szerzők helyzetének erősítését a felhasználókkal szemben valamint, hogy mely használati módok tartozzanak ebbe a jogkörbe és melyek nem és ennek alapján vajon bővíteniük kell-e az alkotók védelmére szolgáló szabályzatokat vagy inkább a felhasználóknak kedvezzenek, hogy azok minél gyorsabban, szabadabban, de főleg ingyenesen hozzájussanak a kívánt tartalmakhoz. Szóba került egy olyan stratégia is, amely szolgáltatás-orientált megközelítésben vizsgálja a szerzői jogot. A megközelítés szerint könnyű hozzáférést biztosítanának a szerzői jogi dokumentációs rendszerekhez. Beszélgettek az ernyő megoldásról, amelynek kapcsán Ficsor Mihályt többször is megemlíti a nemzetközi szakirodalom, mint a terület szakértőjét. Ez tulajdonképpen egy olyan keretrendszer, amely az internetes felhasználásokat szabályozza és amelyek támpontot biztosítanak az egymástól nagyon eltérő, angolszász és kontinentális országok szerzői jogi rendszereinek számára. Az európai jövőjéről, reformjáról, egy egységes vezetésről valamint egy járható modellről is konzultáltak a részvevők. A szimpózium, a tanácskozás valódi célja a különböző nézetek megvitatása volt, amelyek alapján feltárják a szerzői jogok lehetőségeit a 21. százasra vonatkozóan. Az esemény angol és francia nyelven is folyt, melyhez a szervezők szimultán fordítást biztosítottak, ezzel tovább erősítve a nemzetközi jelleget és a szakemberek tudásának megszilárdítását.

Hivatkozás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése