keresés

2019. május 20., hétfő

Személyes veszélyek a Facebookon



Az összefoglalásomban bemutatom az előzőleg publikált bejegyzések összegzését. Röviden arról volt szó, hogy milyen veszélyei vannak a közösségi platformoknak, ezen belül is a legtöbb ember által ismert és használt Facebookot. Ehhez a témakörhöz tartozik a bullying is, vagyis a megfélemlítés, amit sokan tapasztalhatnak de nem mernek segítséget kérni másoktól.
 Ezekről a témákról szeretnék egy áttekintést.


Nyilvánosság a közösségi médiában


Manapság már bárki tud regisztrálni közösségi oldalakra a korukat is meghazudtolva. Akik fejetlenül használják ezeket a platformokat nem is gondolnak bele, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. Számos olyan személyes dolgot megosztanak magukról, amikkel saját maguk alatt vágják a fát. Ezzel megkönnyítik a hacker-ek dolgát. Érdemes priváttá tenni a profilunkat és így csak az ismerőseink láthatják az adatainkat.Sokan a kapcsolattartás miatt regisztrálnak a közösségi médiába, mert így könnyebb azokkal a rokonokkal, barátokkal tartani a kapcsolatot, akikkel nem tudunk gyakran találkozni.


Posztokra való reagálás

A közösségi oldalakat azért hozták létre, hogy megosszuk a gondolatainkat és élményeinket másokkal. Viszont vannak olyan felhasználók, akik teljesen nem oda illő dolgot kommentelnek. Ezekből alakul ki a legtöbbször veszekedés. Ha például egy cikket osztunk meg sokan el se olvassák a tartalmát, hanem a cím alapján osztja meg a véleményét az adott témáról. Arra is láthatunk számos példát, hogy arc nélkül, kamu profilokkal mondanak véleményt dolgokról egyes emberek. Saját véleményem szerint ha hozzászólunk valamihez, akkor vállaljuk a következményeket és ha eltérő a nézetünk, akkor is válaszoljunk tisztességgel más embereknek, hiszen bárkit komolyabban vesznek, ha választékosan beszél és nem káromkodik.
Van már olyan lehetőség is, hogy megszabjuk kik tudnak hozzászólni a bejegyzéseinkhez és ezzel is el tudjuk kerülni a konfliktushelyzetet.

Fotók publikálása

A legtöbb közösségi oldal felhasználó szokott magáról megosztani lépeket, hogy éppen merre van,
mit csinál, mit eszik. Ezáltal könnyen veszélybe is sodorhatja a magát. Sokan azt is megosztják ha külföldön tartózkodnak és ezzel veszélybe is sodorhatja magát az illető. Ilyen esetekben fordul elő a legtöbb betörés.
Ehhez a témához még annyit fűznék hozzá, hogy nem ajánlott túlzásokba esni a fotók közzétételével, mivel komoly következményei is lehetnek, amit jobb ha elkerülünk és válogassuk meg, hogy milyen képeket teszünk publikussá. Ez már csak azért is fontos, mert a legtöbb munkahely leellenőrzi az állásra jelentkezők közösségi médiás tevékenységeit és ez alapján is döntik el, hogy kívánnak-e dolgozni a leendő kollégával.

Bullying

A megfélemlítés a bántalmazás egy fajtája. Számos országban vannak már ez ellen törvény, ilyen az Egyesült Államok is.

Megállapítható, hogy a bántalmazott gyerekekben van valami közös, akik áldozatokká válnak.

Egy 2018-as felmérés szerint Magyarországon a kamasz diákok 25%-a nyilatkozott úgy, hogy bántalmazták őket az iskolában. 
Sokakban nem is tudatosul, hogy bántalmazzák, ezért fel kell világosítani a szülőknek a gyereküket, hogy mi is ez az egész. 
Fontos megemlíteni még a bullying-nek a másik formáját, ez pedig a cyberbullying, azaz az online térben történő zaklatás. Ha online zaklatásról van szó, akkor nem az a megoldás, hogy elzárjuk a gyereket az online világtól. Időt és energiát kell fordítani a gyermek megerősítésére. 
A bullying évről évre számos öngyilkossághoz is vezethet. Ez megelőzhető ha időben segítséget kérünk a felnőttektől vagy szakértőktől. 

Források: 

Közösségi oldalak veszélyei

Személyes veszélyek a Facebookon-nyilvánosság - Holló Anita, 2019. 03. 16.

Facebook hozzászólások

Személyes veszélyek a Facebookon-kommentelés  - Holló Anita, 2019. 03.30.

Facebook fotók közzététele

Személyes veszélyek a Facebookon - fotók közzététele - Holló Anita, 2019. 04.14.

Bullying

Zaklatás

Instagram is testing several new anti-bullying features

Személyes veszélyek a Facebookon-bullying - Holló Anita, 2019. 05. 05.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése