keresés

2019. május 21., kedd

Z generáció és a digitális árnyék


Vajon könnyebb annak aki beleszületik a digitális korba? Mennyire foglalkoznak a tinédzserek azzal, hogy mekkora a digitális árnyékuk? Tudatosabbak mint a felnőttek vagy nem? Jogos-e a folyamatos ellenőrzési vágy a szülők részéről? Segít ha a szülő folyamatosan követni akarja, hogy mit csinál a gyereke az interneten vagy pedig inkább, arra buzdítja, hogy őket, hogy minél ügyesebben rejtőzködjenek? Ezek a kérdések merülnek fel leggyakrabban, ha a Z generáció online jelentéről van szó. 

A kamaszok szempontja


A Z generációs fiatalok már szinte okostelefonnal a kezükben mennek általános iskolába és ennek megfelelően a közösségi médiában is jelen vannak. A legtöbb tinédzser naponta többször is ellátogat a Facebookra, viszont a posztolással már sokkal tudatosabbak mint a felnőttek. A felnőttek átlagosan kevesebb időt töltenek a Facebookon, de négyszer annyian posztolnak közülük naponta, mint a fiatalok közül, akik általában havonta vagy ennél ritkábban posztol. Míg a Facebook posztolásban a felnőttek jeleskednek, addig az Instagrammal kapcsolatban már más a helyzet, kétszer annyi tinédzser nézi meg naponta több alkalommal, mint felnőtt. 

A kamaszok sokkal jobban félnek attól, hogy korábbi posztjaik előkerülnek, és emiatt kínos helyzetbe kerülnek, mint a felnőttek, ennek egyik oka lehet például, hogy ebben a korban még változékony az értékrendjük és lassabban tudatosulnak bennük a kockázatok. Emiatt az aggódás miatt egyre népszerűbben az olyan alkalmazások, amikben egy poszt vagy egy kép csak meghatározott ideig látható, így nem hagynak digitális lábnyomot maguk után. 

A szülők szempontja


Az amerikai Pew Internet Center kutatásából megtudhatjuk, hogy a szülők jelentős része kifejezetten aggódik tinédzser gyermeke online jelenléte miatt és a maga után hagyott digitális lábnyom miatt. Rengeteg szülő foglalkozik azzal, hogy hogy is jelenik meg gyermeke a közösségi médiában, hogy mit láthatnak belőlük mások és hogy a digitális árnyékuk később hatással lehet az életükre. Nagyon aggasztónak találják, hogy hogyan viselkedik a gyerek az idegenekkel szemben a világhálón, hogy milyen hirdetések jelennek meg neki használat közben ezért gyakran felmerül a kérdés bennük, hogy ezeknek lesz-e hatása majd az álláskeresésnél vagy ez egyetemi jelentkezésnél. Sajnos az aggodalom hiábavaló, ha nem tudják rendszeresen ellenőrizni a gyermekeiket. Vannak gyerekek, akik úgy gondolják a szülői felügyelet valóban segít és ezáltal kevesebb butaságot követnek el, de vannak akiket inkább csak arra sarkall az ellenőrzés, hogy megtanulják egyre ügyesebben kijátszani a szüleiket ezáltal elbújjanak előlük az interneten. 

Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése