keresés

2019. május 9., csütörtök

Tudom ám mit csinálsz!

Áldás vagy átok az internet, okostelefon, tablet és számítógép?
Mérsékelt mennyiségben mindenki számára előnyös. Évek alatt tapasztaljuk ki a korlátainkat, hogy ne jussunk a függők sorsára. Mégis hogyan óvhatják meg a szülők a gyermekeiket a függőségtől illetve az internet veszélyeitől? A Google fejlesztései között szerepel egy alkalmazás, amely figyeli és korlátozza a fiatal felhasználók internetezési szokásait.



Szülői felügyelet az interneten - Family Link
Fontos megjegyezni, hogy a Google célja nem az, hogy megfigyelje felhasználóit és korlátozza őket. A szülők részére készült alkalmazást csak a 13 év alatti gyermekek ellenőrzésére szolgálható, ugyanis egy Google fiók létrehozásához minimum 13 évesnek kell lennie a felhasználónak. A Google által kijelölt korhatár alatt a szülőknek nincs szükségük a gyermekeik hozzájárulásához, hogy megfigyelhessék őket.
Family link az applikáció neve, ami az “egészséges szokásokat építi ki családon belül”. Legalább is így hirdeti önmagát az interneten. Segít megtalálni a jó tartalmak és a rosszakat elkülöníti. 

  • Mennyit időt tölt a telefon előtt (ezt a szülő a otthon a készüléken keresztül és távlatból a saját készülékén is figyelheti)
  • Milyen alkalmazásokat használ és meddig
  • Be lehet állítani bizonyos alkalmazások tiltását
  • Alvásidő beállítása (eszköz az alvásidő után korlátozza az alkalmazások elérhetőségét)
  • Helyadatok rögzítése
  • Biztonságos böngészés
  • Szülői felügyelet megosztása


Mit lehet tenni 13 év feletti kiskorúakkal?
A szabályzat szerint a saját beleegyezésükkel őket is figyelmen lehet követni, de itt a program nem teljesedik ki teljesen és nem éri el tényleges funkcióját. Ám ez korhatár nem igazán érdekli a felügyelőket. Hivatalosan beleegyezés kell, de sok szülő szeret a saját szabályai szerint meghúzni a határokat.

Hasznos-e a Family Link?
A program alapfelvetése jónak bizonyul és talán elkerülhetik vele a szülők a túlzott internet használatot. A felügyelői felhasználók pozitív visszajelzéseket mutatnak, ezzel szemben akiket megfigyelnek negatívan nyilatkoznak róla. Érdemes elgondolkodni arról, hogy ennek a túlzott virtuális megfigyelésnek hosszú távon milyen hatásai lehetnek. 

Forrásaim:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése