keresés

2019. május 12., vasárnap

A Microsoft napjainkban


Az 1975-ben alapított redmondi nemzetközi technológiai cég, a Microsoft Corparation, a világ vezető élvonalába tartozik. A Satya Nadella által irányított vállalat célja, hogy minden ember és szervezet számára lehetővé tegye a digitális átalakulást, kihasználva a bennük rejlő lehetőségeket.


A Microsoft jelene
A jelenleg világszerte közel 135  ezer embert foglalkoztató szervervállalat 2018-ban visszaszerezte a világ legértékesebb cégének kijáró címet az Apple-től, amellyel a kezdetektől fogva konkurenciában áll. Egyes vélemények szerint a vállalatot 2014 óta vezető Nadellá-nak köszönhető a Microsoft újbóli felemelkedése, a cég üzleti profiljában, illetve a szervezeti kultúrában véghez vitt változtatásai miatt. 2019 áprilisában az Apple és az Amazon után, a Microsoft is elérte az 1 billió (ezer millió) dolláros álomhatárt, olyan szolgáltatásaiból profitálva, mint a Microsoft Azure vagy az Office-eszközök.

A változás folyamata
A régi Microsoft vezetés elkötelezett volt amellett, hogy a számítástechnikai élmények középpontjában tartsa a Windows operációs rendszereket, illetve az egyszeri bevételt jelentő szoftvereket, és ez néha az ügyfelek kívánságai és igényei útjában álltak. A Microsoft egy modern, több platformra kiterjedő üzleti modellre történő átalakítása több lépésben jött létre az előfizetési alapú felhőszolgáltatások értékesítésén keresztül a rendszeresen visszatérő bevételű szolgáltatásokra összpontosítva. 
Nadella vezérigazgató a szervezeti kultúra átalakítását célzó intézkedései, a versenytársakkal való partnerségek kialakítása, kisebb-nagyobb cégek felvásárlása, mind hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Microsoft Corporation részvényárfolyama az elmúlt öt évben folyamatos emelkedést mutat. A részvények értéke a harmadával nőtt az elmúlt 12 hónapban, és közel negyedével csak 2019-ben.

Partnerségek és felvásárlások

Olyan versenytársakkal jött létre partnerség, mint a Dropbox, a Red Hat, a Salesforce és még az Amazon is. Nadella-nak továbbra sem célja feladni a versenyzést, de abban az esetekben, ahol az ügyfelek, felhasználók érdekeit szolgálja az együttműködés, ott nem zárják ki a kooperáció lehetőségét. Az ő irányítása alatt vált az egész vállalat ügyfélközpontúvá. 
A legnagyobb felvásárlásoknak a LinkedIn számított 26,2 milliárd dollárért 2016-ban, tavaly pedig a GitHub 7,5 milliárd dollárért, de rengeteg kisebb vásárlás is végbe ment. Olyan cégek kerültek a Microsoft irányítása alá, amelyek a biztonságot, a fejlesztői termelékenységben lévő lyukakat töltötték be, játékok és felhőszolgáltatások terén.

Cloud computing

A Microsoft felhő-alapú szolgáltatásai, különösen a nagy vállalatok számára készültek pl. Microsoft Azure, nagy nyereségre tettek szert az egyre növekvő cloud computing piacán. Ez a hagyományos Microsoft ügyfeleket mozgatja a helyi kiszolgálókról az Azure felhő szerverekre, a hatás mind a bevételt, mind a piaci korlátokat tekintve is kimutatható. Miközben a cég már Steve Ballmer (korábbi CEO) alatt is aktív volt a cloud alapú technológiában, Nadella idején vált a felhő-alapú számítástechnika magasabb szintű prioritássá.

Alkalmazások, szoftverek és szolgáltatások 

szinkronizálás a felhőben
A vállalat az utóbbi években nagyobb figyelmet fordított az olyan kérésekre is, mint a hozzáférhetőség, olyan funkciókkal, mint a valós idejű feliratok és az új Xbox adaptív vezérlő. Az előfizetés alapú alkalmazásoknál és szoftvereknél  lehetőség van a több eszközön történő összehangolt használatra a felhőszolgáltatások segítségével, legyen szó a levelezőrendszer igénybevételéről vagy egy szöveges dokumentum szerkesztéséről a OneDrive-on keresztül. 

A Microsoft mérnöki csoportjai

1. cloud (felhő) illetve AI (articifal intelligence) - az informatikai szerkezetért (pl. cloud és edge) és a mesterséges intelligencia platformért felelősek. 
2. tapasztalatok és eszközök - a cég üzleti tevékenysége tartozik ide, amely lehetővé teszi, hogy az Office, az eszközök és a Windows együttesen hozzák létre a legjobb termékeket, szolgáltatásokat az ügyfelek számára. 
3. mesterséges intelligencia és kutatási csoport- magába foglalja a Microsoft Research-t, valamint az AI-központú termékcsoportokat, beleértve a Bing-et és a Contanát. Felelős a vállalat általános AI stratégiájának és az előretekintő kutatási és fejlesztési erőfeszítéseknek az infrastruktúrára, szolgáltatásokra, alkalmazásokra és ügynökökre kiterjedő vezetéséért.

A legfontosabb Microsoft hírek napjainkból

1. A Windows 7 leállítása 
A Windows 7 operációs rendszer támogatása 2020. január 14-én befejeződik. Az idén 10 éves rendszer még mindig az egyik legnagyobb felhasználói számaránnyal rendelkezik világszerte, így azok, akik nem térnek át a Windows 10-re, veszélynek teszik ki a számítógépüket.
2. A Microsoft új, chromium alapú böngészője
Az Edge böngésző, amely jelenleg csak a Windows 10 alatt érhető el, az új fejlesztés következtében, már a Windows korábbi verzióin is működni fog. A Microsoft egyik célja, hogy az Internet Explorer lassan megszűnhessen, ez azonban még mindig az egyik legnépszerűbb webböngésző a világon, így ez akár éveket vehet igénybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése