keresés

2019. május 20., hétfő

Influencerek youtube sztárok összefoglaló

A videózás, mint megélhetés

A videózás már kvázi egy hivatássá nőtte ki magát, ahogy erről már a korábbi bejegyzésekben is volt szó. Akadnak akik rendes munka mellett űzik ezt a tevékenységet, de vannak olyanok is, akik már olyan szintre emelték a szórakoztatás ezen formáját, hogy képesek megélni a partnercégek támogatásából, illetve a rajongók adományaiból. Ezzel alapvetően nincs is semmi probléma, azonban sok felhasználó a kommentek között úgy gondolja, hogy nem érdemlik meg a támogatást, mondván, hogy csak otthon ülnek egész nap, pedig egy jól elkészített videóban igenis sok munka van. Érteni a kell a videószerkesztő programokhoz, a vágáshoz stb.

A youtube ,,jedi oldala"

A korábban bemutatott csatornák, képviselik azon rétegét a videós gárdának, akik értéket, szolgáltatnak a videós munkásságukkal, és sok esetben vannak a tartalmaikban tanító célzatú üzenetek. Akadnak olyan videósok is, akik kifejezetten háztartási praktikákkal, próbálják könnyíteni a felhasználók életét, pl: informatikai problémák megoldásában segítenek, akadnak főzős csatornák is, meg igazából ha bármit beír az ember szinte biztos, hogy talál videós megoldást is az adott bajára. Rengeteg régi filmre is rábukkanhatunk az oldalon.  Pozitív dolognak tekinthető az élő adások nagy része, ugyanis ezen alkalmakkor sokkal közvetlenebbül lehet kommunikálni a tartalomgyártóval, illetve az olyan mozgalmak, amikor megpróbálnak a videósok összefogásra biztatni a közönségüket, ilyen például a 13-as cikkely esete. 

A youtube ,,sötét oldala''

Fény nincs sötétség nélkül, ez erre a platformra is igaz, ugyanis akadnak olyan videósok, akik visszaélnek a népszerűségükkel, és intim körülmények között készített fényképeket próbálnak kicsikarni a fiatalabb korosztályú nézőiktől, de ebbe a kategóriába tartoznak azok a tartalmak is, amik kifejezetten a gyerekek megfélemlítését tűzi ki. Ezekre a tartalmakra az a jellemző, hogy pl. egy feltöltött rajzfilm közepére tesznek be félelmetes alakokat, amik fenyegetőznek depresszióba kergetve a kiskorúakat. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mit engednek meg a szülők a gyermeküknek, hogy nézzen. Bár azért szerencsére ez ellen lehet védekezni azzal, hogy minél több felhasználó jelenti a dolgot, és a nagy számú bejelentés hatására letilthatják ezeket a tartalmakat. Azt is fontos megemlíteni, hogy a YouTube-nak van egy beépített szűrője, ami képes cenzúrázni az oda nem illő tartalmakat.

A youtube ,,kritikusai'' 

Ahogy szoktak kritizálni filmeket, a videósokat is szokták érni különböző kritikák nem csak a kommentelők részéről,hanem a ranterek részéről is Ezek az emberek általában összeszedetten korrekt módon érvekkel alátámasztva reagálnak egy-egy témára, felkapott videóra, vagy esetleg felkavaró, felháborító hírekre.A képi részét a dolognak vagy valamilyen képpel, vagy gameplayyel töltik ki, hogy a néző ne csak egy fekete ablakot lásson, miközben hallgatja a videós mondanivalóját.

Záró gondolatok, személyes vélemény

A youtube manapság egy kikerülhetetlen platform. Mindenki ismeri, és mindenki használja. Néhány kattintás után hallgathatjuk kedvenc zenéinket, megtalálhatjuk, hogy hogyan kell összeszerelni egy xy márkájú szekrénysort, mesékkel szórakoztathatjuk gyermekeinket, illetve nézhetjük a megannyi gameplay videót, és a sok más tartalmat. Mint mindent azonban ezeket is fenntartásokkal kell kezelni, és bizonyos életkorig nem szabad engedni, hogy a fiatalabb gyerekek egyedül böngésszék az oldalt. Nem szabad feltétlenül az összes tartalomgyártónak feltétel nélkül mindent elhinni. Személy szerint én egy hasznos platformnak tartom, mert gyakorlatilag mindent meg lehet találni, és kellemesebb kikapcsolódásnak tartom, mint a televíziót, mert a YouTube-on azt néz az ember amit csak szeretne, és nem kell alkalmazkodni a műsorhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése