keresés

2019. május 5., vasárnap

Mi a kínai mézes bödön? - Élet a cenzúra és a teljes megfigyelés valóságában

A kérdés: Hogy néz ki egyáltalán a kínai mézes bödön? Válasz(?): A neten nem tudsz rákeresni, a Baidu(kínai keresőrendszer) szerint nem létezik ilyen szó. Ha mégis találsz egyet, a csupor alján egy hang és arcfelismerő kamera rejtőzik. Csak a kiválasztott személy érintheti meg, akinek elég kreditpontja van.
Ha hozzáértél és nem csuktak le, ezért örömödben posztolnál egy fotót "kettőtökről" a Weibón vagy egy videót a Tik-tokon, a Micimackó-gyár alkalmazottai egy órán belül eltüntetnék, mielőtt a többi polgár tudomást szerezne a létezéséről.

Micimackó-gyárak Kínában
A bevezetőbeli asszociáció magyarázata - avagy a "Micimackó-gyáré" - 2013-ban keresendő, mikor is egy mém hatására, melyben egymás mellett jelent meg Micimackó és Tigris, mint Hszi Csin Ping és Barack Obama, az egész országban cenzúra alá vonták Milne falánk mackóját. Ennek hatására külföldön is az egyik leghíresebb szimbólumává vált a kínai cenzúrának, s a nemrégiben készített filmadaptációk hatására, melyeket szintén kitiltottak az országból ismét szárnyal a népszerűsége.
2019 elején a New York Timess egy interjút közölt le a 24 éves, friss diplomás Li Csengcsivel, aki egy internetcenzúrára szakosodott cégnél dolgozik Kínában. A cikk úgy fogalmazott, hogy leginkább az iskolapadból nemrég kikerült fiatalokat keresnek ezekbe a cégekbe, akik a "kondicionálásnak köszönhetően nem foglalkoznak politikával", más szóval a rendszer már kinevelt egy teljes generációt, akik a szemellenzőnek köszönhetően érzéketlenek a cenzúra jelenlétére, sőt támogatják annak meglétét.
Li cége 2016-ban mindössze 200 embert foglalkoztatott, ez az interjú idején már közel 4000-re nőtt, sőt az emberek munkáját további 120 fejlődni képes robot szoftver is segíti. Napi 4 műszakban, 24 órában figyelik a megadott felületeket, cenzoronként átlag 1500 cikket kell ellenőrizniük műszakonként. Habár a kormány több mint 40 000 embert alkalmaz erre a célra és a cégek, vállalkozások maguk is végeznek öncenzúrát, a Li-éhez hasonló cégekre egyre nagyobb szükség van a jelenlegi állapot fenntartásához és további fejlesztéséhez.

Tiltott témák és cenzúrázott tartalmak mindenhol
A cenzúra számtalan helyen megjelenik Kínában. A televízióból ki van zárva minden, ami nem szolgálja az állami egységet és erkölcsöt, ezen túl ki van zárva az LMBT közösség, a tetováltak, a rapperek és még hosszú a lista. Nemcsak a külföldi műsorokat cenzúrázzák, de sajátjaikhoz is készül öncenzúra, ebbe természetesen beletartoznak a híradók, de még az időjárásjelentések is.  Ezen túl igen érzékeny téma számukra Taiwan "létezése". 2016-ban hivatalos például bocsánatkérésre és helyesbítésre szólított fel az állam egy Dél-Koreában debütált taiwani származású énekesnőt, aki hazája zászlaját használta egy műsorban. A lány ekkor még csak 16 éves volt. (Tzuyu hivatalos bocsánatkérése angol felirattal)
Az irodalomban tiltott minden olyan filozófiai mű olvasása és említése, mely szemben áll a párt által hirdetettekkel, egy időben tiltott volt minden sci-fi és a kínai fantasyként emlegetett vu-hszia, mely hagyományos hősalakjaival vívta ki maga ellen a cenzúra haragját.
Természetesen a legkiterjedtebb és látványosabb cenzúra az interneten van. Minden fotót, videót, cikket átnéznek a cenzorok és átlagosan egy órán belül el is tüntetik a nem kívánatos tartalmakat.
Variációk egy kényes témára...

A cenzúrát segítő alkalmazások
 A cenzúra-szoftverek közel 100 ezer érzékenynek minősített kifejezést és azok torzításait képes már felismerni. Azonban számtalan egyéb rendszer is létezik és dolgozik azon, hogy megkönnyítse a cenzorok dolgát. A keresőalkalmazásokban és üzenetküldő oldalakon/fórumokon nem kereshetőek és írhatóak le kényes szavak, nem lehet őket elküldeni. Egy applikáció, mely a mobiltelefon kameráján keresztül segít elsősorban angol nyelvű, idegen szövegeket lefordítani, felismeri és már fordításkor cenzúrázza az eredmény tartalmát.
Mindezt Kína azért tudja véghezvinni, mert nem használ külföldi tulajdonú rendszereket, a Google-t kiváltó Baidu, a WeChat és a Tik-Tok mind hazai fejlesztés, és a kínaiak többsége a cenzúra ellenére ezeket helyezi előnybe még külföldi tartózkodásuk alatt is. Erről egy majdnem két éven át tartó kutatás is készült a Standford és a Pekingi Egyetem kooperációjában.

A Google újra próbálkozik
Túl nagy ahhoz a kínai fogyasztók száma, hogy a Google-hz hasonló óriás csak úgy lemondjon róla, bár 2010-ben még úgy tűnt, a cenzúrával szembeni erkölcsi aggályok miatt elfogadja a kitiltást, ám 2018 augusztusában kiszivárogtatott információk szerint egy cenzúrázásra alkalmas programot kezdek fejleszteni kifejezetten kínai célokra. A Dragonfly projekt hangos ellenállást váltott ki mind a polgárok, mind a politikusok egy részéből. Maguk a Google alkalmazottai is petícióba kezdtek a projekt felfüggesztéséért.
A Google először tagadta, hogy komolyak a terveik, ám újabb részletek előkerültével kiderült, egy éven belül már az éles tesztelésre kész lenne. Emiatt sokan attól is tartottak, az éles tesztek és esetleges sikeresség után más országok is bevezetését kérhetnék a rendszernek.
A projektet emiatt hivatalosan még az év végén leállították, ám sokan kételkednek benne, hogy ez sokáig így maradna.

Megfigyelés mesterfokon
A Google már 2010-es kivonulása előtt is cenzúrázottan működött Kínában, az új fejlesztések azonban még mélyebbre nyúltak volna, az internetezők adatait, személyazonosságukat és telefonszámukat összekötve jelentett volna minden gyanús lépést a kormánynak, ezzel belesimulna abba a hatalmas pontrendszer szerint kiépülő társadalomba, aminek informatikai háttere már évek óta tesztelés alatt áll.
A tervek szerint 2020-ra élesen is bevethető lesz az a kreditprogram Kínában, ami a világon először valósítaná meg a totális megfigyelést. Az országszerte felszerelt több százmillió megfigyelő kamera már most képes az arcfelismerésre, nemsokára a járás, testtartás alapján történő azonosításra is. Figyeli ki, mit vásárol, kivel beszélget, átszalad-e a piros lámpán és ezek alapján pontozza a polgárokat, akik ezáltal különféle hátrányokban vagy adott esetben előnyökben részesülhetnek. Ilyen az internetről való letiltás, elutazási tilalom, de kedvezőbb hitelek és jobb esélyek az iskolai beiratkozáskor - is várhatóak.
Talán futurisztikusnak hangzik, ám egy CloudWalk nevű cég már a bűnesetek megelőzésére készít fel programokat, amik viselkedés és mozdulatfelismerésen keresztül szűrné le a megfelelő információkat.
Arcfelismerő szemüveget viselő kínai rendőrök

Képek Forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése