keresés

2019. május 4., szombat

Google portfolió jelenleg

Az összefoglalómban először  bemutatom röviden a Google portfóliójának legismertebb és legtöbbet használt alkalmazásait. A Google törekvései közül betekintést nyújtok az új adatközpont építés, a Google Docs API és az okosórák területén elért eredményekről. Végül rámutatok a Google+ felszámolásának okairól.
Google kereső
Ha szeretnénk valamit megkeresni az interneten akkor erre a Google keresője legalkalmasabb. A keresés tárgyának megadásánál nem csak a magyar nyelvű, hanem olyan külföldi oldalakat is megjelenít találatként, ami valamilyen formában kapcsolódik hozzá. A keresés során a találatok sorrendje attól is függ, hogy egy weboldalra hány link mutat és azt mennyire osztották meg egymással a felhasználok. Kereshetünk a szöveges tartalom mellett videót, pdf-et, képet stb.

Gmail
A Gmail alkalmazás az egyik legjobb e-mail küldő alkalmazásnak számít elsősorban a biztonsági, valamint a kezelési szempontból.  Ami még nagy előnye, hogy a telefonunkról vagy akár a tabletünkről, ha bejelentkezünk egyszer akkor onnantól kezdve azt a fiókot tekinti elsődleges fióknak. Az érkező e-mail-ről szóló értesítést nemcsak a számítógépünk, hanem az okos eszközeinkre is megkapjuk .


Google fordító
Az egyetlen olyan nyelv fordító alkalmazás, amely a fordítás után nem készít statisztikát. Ez nem csak egy sima online szó fordító, hanem az egyetlen olyan fordító, amibe akár egész mondatokat is képes lefordítani.  Ha van egy nyelv, amiről nem tudjuk megállapítani, hogy milyen akkor képes a nyelvfelismerésre is. Ez vonatkozik az írásrendszerekre is pl: Görög, Arab stb.
Google-drive
Ez az alkalmazás gyakorlatilag egy internetes meghajtó, ahova bármilyen fájlt feltölthetünk, illetve azt megoszthatjuk az ismerőseinkkel A Google minden kliensének 19 GB ingyenes tárhelyet biztosít a további nagyobb méretű tárhelyekért már fizetnünk kell. Saját fájljainkat, ha itt tároljuk, nem a gépünkön, akkor azt Internet kapcsolattal bárhonnan elérhetjük.
Google maps
Az egyik legjobb térkép és navigációs alkalmazás. Nemcsak a térkép funkció miatt, hanem mert GPS-ként is használhatjuk. Figyelembe veszi az útvonal tervezésnél, valamint az adott útszakaszokon van-e terelés, út lezárás. A térkép funkción belül arra is lehetőségünk van, hogy megnézhessük, hogy néz ki az adott városrész három dimenziós képek segítségével tehetünk meg. Újabban a Google olyat is csinál leginkább azoknál fordul elő, akik bekapcsolják a helymeghatározást, hogy a Google az adott helyen megjeleníti az összes tömegközlekedési lehetőséget.

Adatközpontok, megújuló energiaforrások és a Google
A Google nyilvánosságra hozta a 2019-es évre vonatkozó befektetési terveit. A keresőóriás a tavalyi 9 milliárd után, 2019-ben 13 milliárd dollárt fektet be adatközpontokba és irodákba az USA területén.
Ezzel a fejlesztéssel a Google Cloud-dal, a felhőszolgáltatás piacán szeretné utolérni a Microsoft Azure-t.
Az ilyen adatközpontokat azért hozzák létre, hogy a nagyobb vállalatok a tárolóit és szervereit megfelelő körülmények között (hűtés, ellátás, külön épületben) lehessen biztonságosan üzemeltetni és tárolni. Egy ilyen adatközpont négy részből áll. Az első rész egy álpadlóval ellátott tér ahol a különböző szerverek, és tárolók. A második részük az ezeket támogató infrastruktúra (transzformátorok amik az áram ellátáshoz szükégesek, generátorok, légkondícionáló berendezések). Harmad részben kell megemlítenünk a szervereket, tárolókat összekötő kábelek, amik az IT berendezésekben végződnek(rack szekrények) amik az informatikai szolgáltatást nyújták. Negyedszer megemlíthetjük az operatív személyzetet, akik a karbantartásért és a zavartalan működésért felelősek. Összességében elmondhatjuk, sokkal magasabb szolgáltatási szintet kaphatunk, mintha egy saját rendszert építenénk ki . Ehhez természetesen jó szolgáltatási szerződést kell kötnünk.
Itt betekintést nyerhetünk az egyik Google adatközpont belső részébe, amit 360 fokban nézhetünk meg.

Google engergia forrásai
A fent említettek mellett folytatja az eddigi törekvéseit a megújuló energiaforrások használatára. Jelenleg is folynak Tennessee és Alabama államban adatközpontok építések. A tervek szerint az adatközpontok fogyasztásait visszatáplálja a helyi elektromos hálózatba. Erre a célra 2 darab jelenleg is épülő napelemfarm teljes teljesítményét tervezi felvásárolni. Ezek a napelemfarmok 150-150 megawatt kitermelésére lesznek képesek.

A stabil Google Docs API
A Google ezt az API-val szeretné automatizálttá tenni a dokumentumkezelés valamint a számlázást. A cég a tartalom, munkafolyamat kezelés, valamint a tömeges dokumentum létrehozás területeire szánja pl: szerződések, valamint számlák generálása automatikusan a kézi megírás helyett. Korábban a Cloud Next konferencián került bemutatásra. Ott azonban csak az előnézeti (preview) kiadásban volt elérhető egészen mostanáig.A továbbiakban felhasználható lesz a korábban már elkészített dokumentumok frissítésére szöveg vagy kép beillesztés segítségével. A Google Docs API-t már sok nagyvállalat is használatba vette köztük a Netflix, aki már a preview verzióban is elkezdte alkalmazni a megoldást, de a Mailchimp és a Final Draft is használatba vette. Mivel a vállalat közzétette a részletes dokumentációt így az érdeklődök használatba vehetik. 
A Google Docs API megjelenéséről az internetszemlén olvashatnak részletesebben.
A részletes angol nyelvű bevezetőt itt tekinthetjük meg.

Google és az okos divat karórák
A Google megvásárolta a Fossil nevű divatórákat gyártó cég okosórák fejlesztésére vonatkozó
technológiát egyúttal átvenné Fossil-nál dolgozó fejlesztők jelentős részét. Azok a fejlesztők, akiket a Google venne át ők változatlanul a Fossil-nál maradnának. Ezt a Fossil alelnöke is megerősítette. A Google 40 millió dollárt fizet a Fossil-nak.
A Fossil általában nagy nevű divatcikkeket gyártóknak gyárt divatórákat amelyek között okosórák is találhatók. Pl: Emporio Armani, DKNY stb. A cég egyúttal nyitottabbá vált a számítógépes hibridórák felé is. A tervek szerint a Fossil-nál készült Google okosórákon majd a Google saját operációs rendszere fog majd futni, ami nem más, mint a Wear OS.

Google okosórák érkezése
A keresőóriás a saját chip-re építi az új megoldását, amivel a tervek szerint a okosórák illeszthető lesznek a cég által kiadott Pixel okostelefonokhoz. Ez egy visszatérő téma a cég számára, mivel korábban meghódították a piacot az Androiddal való együttműködésnek köszönhetően. Hiszen a siker az Android operációs rendszer sikerességének köszönhető. A Pixel család forgalmazása nem kis sikerrel járt. 
Részletesebben itt olvashatnak.

A tervek szerint 2019 áprilisában a Google végleg leállítája a Google+-t. Korábban azért fejlesztette ki ezt az App-ot, mert ezzel szerette volna felvenni az olyan divatos közösségi oldal óriásokkal, mint például a Facebook, Tumblr stb. Viszont azt a célt amit a Google elvárt tőle sosem tudta teljesíteni. Ráaldásul a Google még meg is akarja sürgetni a Google+  felszámolását, mivel a Google plusz People API-ja magával hordozott egy elég komoly biztonsági rést. Ennek a résnek a következtében körülbelül 52,5 millió felhasználó adatait lophatták el. Ezen a résen keresztül a felhasználók felhasználó neveit, e-mail címeket, profilfotók információt szerezhették meg a rossz szándékúak.

A Google+ veszte
A Google+ szerverei nem tárolták az API naplót így nem tudják megállapítani, hogy az adatlopás valóban megtörtént-e. Később az is kiderült, hogy a Google már tavaly márciusban tudomást szerzett a problémáról, amiről nem értesítette a felhasználókat tartva a következményektől. Így „csendben” és titokban megpróbálta egy projekt keretén belül a problémát megszűntetni, de a projekt csúfosan elbukott és csak ezután hozták nyilvánosságra a problémát.

Ez utóbbi adta az apropóját, hogy ha már biztonsági színvonala rendkívül alacsony és nem tud versenyre kelni a vetélytársakkal, akkor inkább felszámolja és a korábbi augusztus helyett a felszámolást előre hozták 2019 áprilisára. Arról azonban nem tett említést, hogy a hiba elhárítására tettek volna bármit.  A Google a saját blogbejegyzésén arra is hivatkozik, hogy a novemberi frissítést követően a korábban említett biztonsági rés létrejöttét tette lehetővé.

Lépés felvételi próbálkozások a Facebookkal szemben
A biztonsági rés előtt is voltak előzmények, amelyekből sejteni lehetett nem tudja felvenni a versenyt. Ugyanis nemcsak a Google állt elő azzal, hogy szeretné felvenni a versenyt a Facebookkal. Ilyen próbálkozás volt a hazai viszonylatban is ismert IWIW, az inkább külföldön ismertebb MySpace és ezekhez hasonló megoldások, de egyiksem tudta felvenni a versenyt azokkal a szolgáltatásokkal és funkciókkal amit csak a Facebook kínál a mai napig. A Google+ is egy ilyen megoldás volt, csak annyi volt a különbség a Google részéről, hogy akinek van Google profilja az a Google+ fiókot is kap. Az elképzelés még annyival kiegészült, hogy az "ismerőseink" csak olyanok lehetnek akiknek szintén van Google fiókja. Így például akivel mondjuk e-mail-ben tartjuk a kapcsolatot azzal akár a Google+-on ismerősnek is felvehetjük. Amíg a véleményünket a Facebookon a "Like" gombbal tehetjük meg addig a Google+-on a "+1" gombbal tehetjük meg ugyanezt. A megoldás jó lett volna csak sajnos ezzel a szemlélettel a Google elkésett. A Google+ indulásánál sem hozta meg a kellő hatást amit a Google elvárt volna, így a későbbiekben a funkciók bővítésével szeretett volna javítani, de ez sem vált be.

Végkövetkeztetés
Összességében megállapíthatjuk, hogy már a Google+ az indulásánál sem tudott teljesíteni. Az idők folyamán valamint a funkciók bevezetésének ellenére sem hozta meg a várt áttörést. Később a Google+ annak ellenére, hogy komoly hasznot nem termelt a mai napig működik és az utolsó csepp ami a leállás melletti döntést csak megerősíti az a fent említett biztonsági rés.

Felhasznált források:
Google logó
Elérhető a stabil Google Docs API
Okosóra-technológiát vett a Google
13 milliárd dollárt költ új adatközpontokra a Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése