keresés

2019. május 7., kedd

Influencerek youtube sztárok 3.

Bevezető gondolatok:

Nem is olyan régen olyasfajta döntést hoztak az Európai Parlamentben, amely eléggé megosztotta az influencer közösséget, és sokan túlzottan szigorúnak tartják. Többen megpróbáltak fellépni ellene a közelmúltban a korábbi blogbejegyzésekben megemlített Pamkutyáék például. Megszavazták a 13-as cikkelyt, ami igen komoly korlátozásokat jelenthet azon tartalomgyártókra, akik harmadik feles tartalmakról készítenek videókat/képeket stb. 


A 13-as cikkely története:


Ez egy olyan törvény, amely a szerzői jogokat igyekszik megvédeni, hogy azok ne sérüljenek semmilyen formában. Ennek már volt egy elődje 2001-ben. 2019-ben jött ennek az átdolgozott változata, amelyet nagyon sokan túlzónak találtak. Dióhéjban eddig a tartalomgyártót vonták felelősségre, ha engedély nélkül használt fel bizonyos tartalmakat a munkájához, legyen az zene/logó/filmrészlet, vagy bármi más, amihez nem volt joga. Most azonban a YouTube-ot az Instagramot, és minden egyéb platformot szeretnének ellenőrizni, és szűrni ezeket a tartalmakat, azzal a különbséggel, hogy már nem a felhasználót büntetik majd meg, hanem magát a platformot, ahová kiment a tiltott tartalom. Ez egyelőre még nem tudhatjuk, hogy mit hozhat magával, mert két év türelmi időt hagytak a politikusok.  Ez persze nem csak a videókra vonatkozik, hanem mindenre. Képekre, mémekre, még akár arra is, hogyha az ember selfiezik az utcán, és belóg valami logó, azt letilthatják.


Civil ellenállás:

Egyébként a szavazás végeredménye: 348 igen szavazat, 274 nem szavazat, és 36 tartózkodó lett. 
Ezt követően több YouTube-os videó született arról, hogy mennyire nem értenek egyet a törvén megszavazásával, és sokan attól félnek, hogy nincs még meg a megfelelő technikai háttér arra, hogy ezt a törvényt megfelelően tudják gyakorolni, és betartatni. Ilyen videót csinált többek között Radics Peti, Csúb az űrmedve, és még sokan mások. Több országban voltak már tüntetések a törvénnyel szemben. Többek között Magyarországon is készülnek egyet szervezni május 18.-án.  Egyelőre nagyjából ennyit tudunk a dologról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése