keresés

2019. május 13., hétfő

Élményközpont a könyvtárban


Ősszel nyitotta meg a kapuit a Békés Megyei Könyvtárban az Életfa Alapítvánnyal közösen épített természettudományos élményközpont, a Kollabor, ezzel is bizonyítva azt, hogy ez az intézmény az egyik élen járó könyvtár hazánkban, ha a könyvtárak megújulásáról, a 21. század változó igényeihez való alkalmazkodásról van szó. A könyvtár igyekszik a csendes tanulás, olvasás mellett a közösség építésére és alkotásra is ideális helyszínt biztosítani a látogatóinak.

Lehetőségek a fiataloknak

A könyvtár aktívan próbálja a fiatalabb generáció tagjait is bevonzani az intézménybe. Ezt segítette az is, hogy 2015-ben egy pályázat révén ők szerezték be az ország első közkönyvtárban működő 3D-s nyomtatóját, mellyel elsődleges céljuk az esélyegyenlőség biztosítása, és a technológia ismertetése volt, mivel a megye oktatási intézményeiben ez a szolgáltatás máshol nem elérhető. A nyomtatót a bemutató, ismertető jelleg mellet a könyvtár dolgozói aktívan is használják, ami újfajta kompetenciák elsajátítását tette szükségessé a könyvtárosok számára.

Emellett bekapcsolódtak a Technológiai Oktatásért Alapítvány Skool projektjébe is, melynek keretein belül kódolást tanulhatnak a fiatalok. Az iskolaidő utáni foglalkozások során csapatépítő játékok segítségével ismerkedhettek meg az érdeklődők a speciálisan gyerekek számára készített Scratch programozási nyelvvel.

A korszerű technológiai lehetőségek mellett (a könyvtár a 3D-s nyomtató mellett rendelkezik akciókamerával, plotterrel, tabletekkel is) a hagyományosabb kézműves foglalkozások is helyet kapnak az intézményben, melyek elsősorban a fiatalokat célozzák meg, de a felnőttek is találhatnak az érdeklődési körüknek megfelelőt, lehetőség van például papírfonásra és újrahasznosított anyagokból különböző tárgyak készítésére is.

A Kollabor

A Kollabor természettudományos élményközpont a makerspace fogalommal jellemezhető. Az Oxford Dictionary leírása szerint a makerspace „olyan hely, ahol közös érdeklődésű emberek (főként informatikai vagy technológiai) összejönnek és közösen dolgoznak egy projekten, ahol megosztják egymással az ötleteiket, a felszerelést és a tudást”. A helyszínen többféle szakkör működik az iskolás korosztály számára, többek között például „Barátkozz az agyaddal!”, „Hétköznapi hősök a konyhában”, és „DIY – Termékfejlesztés – 3D nyomtatás” néven, a jövőben szeretnének családi napokat is szervezni. A rendelkezésre álló eszközök között található például 3D nyomtató, lézervágó/gravírozó, CNC famaró és CNC hímzőgép is.

A Kollabor szomszédságában található a Digilabor, ami célja elsősorban a tanulás, kompetenciafejlesztés segítése, és a Kollaborral ellentétben itt az egyéni és kiscsoportos tevékenységhez igyekeztek megfelelő teret biztosítani.

Forrás, fényképek:
Könyvtári Figyelő - Alkotó használók - tudásmegosztás és kreatív "piszkos" terek a könyvtárban
behir.hu - Tudományos élményközpontot avattak Békéscsabán
behir.hu - Az élethosszig tartó tanulást segítenék elő a múzeumban és a megyei könyvtárban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése