keresés

2019. május 10., péntek

Szerzői jog problémája a kiadók szempontjából

Szerzői jog illeti meg az összes irodalmi, tudományos, művészeti, illetve bármilyen szellemi alkotásokat, ezáltal védve azok alkotóinak az ebből származó vagyoni ellenszolgáltatását, valamint egyéb elismerését. Ez a rendszer a XXI. századik működött is, azonban az internet és a szabad információ-elérés által sokan úgy vélik, hogy megérett az újragondolásra.


Szerzői jog alapjai
Magyarországon az 1999. évi LXXVI. törvény foglalkozik a szellemi alkotások védelmével és kiterjed pl. az informatikai szoftverekre is. Minden művet autamatikusan megillet a keletkezésétől kezdve. Feltétele, hogy az alkotás egyéni legyen, de feldolgozásokat is engedélyez, amennyiben az erdeti szerző hozzájárult. A szerzői jog több jogosultságot is biztosít, melyekről az alkotó lemondhat, mint például a terjesztésről, vagy a többszörözésről a kiadó javára. amennyiben nem mondott le róla, a szerző halála után 70 évig érvényes a szerzői jog a műveire. Ennek megsértéséről a 2012. Büntető Törvénykönyv  C. törvénye rendelkezik.

A másolás problémája
A digitális kor előtt egyszerűbb volt a törvényt betartatni, hiszen minden szellemi alkotáshoz tartozott egy fizikai hordozó is (lemez, könyv, újság stb.). Ez viszont mára sok esetben nem érvényes, hiszen torrent oldalakon, illetve fájlmegosztókon a művek jelentős része megtalálható és ingyenesen elérhető. Ez felhasználók számára nyilvánvaló előnyökkel jár (leszámítva a cselekedet illegális mivoltát), azonban a kiadók számáta hatalmas bevételkiesést jelent. Amit a 2000-es években még kicsúfoltak, hogy két aranyozott medence helyett már csak egyet tudnak vásárolni az alkotók, az mára hatalmas problémává nőtte ki magát, hiszen kezdő szerzőknek a megélhetését is veszélyeztetheti. Kénytelenek lesznek alkalmazkodni a kiadók, mivel a piac jelentősen szűkül a letőltéseknek köszönhetően, amelyen az árak emelése hosszútávon nem fog segíteni. Sok platformon a tartalomgyártók már nem az eladásokból, hanem a rajongóik támogatásából tartják fent magukat, ezt segíti például a Patreon. Hogy a kiadók is képesek lesznek kitalálni valamilyen alternatív megoldást, vagy megmaradnak a piac egy kisebb részén, az még a jövő zenéje. Fentmaradásuk nem kérdéses, hiszen az olvasók egy része igényli a rendes könyvet és nem sajnálja rá az egyszeri kiadást.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése