keresés

2019. május 13., hétfő

Internetes átverés (hoax), social engineering, tapasztalatlan felhasználók

Bár az internetről úgy gondoljuk sok helyen megkönnyíti az életünket, de fontos ismerni a veszélyeit is. Az internet megjelenésével úgy gondolták az emberek, hogy semmi veszélyt nem jelenthet a használóira nézve, van aki tapasztalatlan felhasználó révén a mai napig így gondolja és nem teszi meg a biztonsági intézkedéseket, ami nagyon fontos lenne.



Hoaxok

Az internet megjelenése előtt a hoax kifejezést legtöbbször a folklórban használták a társadalomban terjedő pletykákra és városi legendákra. Az internet megjelenésével ez átalakult és talán az interneten található veszélyek közül a legártatlanabbak a kamu hírek. Nagyrészt inkább a megtévesztésre mennek rá és nem hordoznak ténylegesen kifejezett veszélyeket, tehát nem lopnak adatot, nem bántanak.

A hoaxok napja április elseje vagyis a bolondok napja.

A kifejezetten kamu híreknek készült oldalak mellett megjelentek a körlevelek, aki továbbküldésért cserébe ígérnek dolgokat vagy esetleg fenyegetnek, pénz nyereményt, utazást ígérnek amik persze sosem fognak megtörténni.

Képtalálat a következőre: „social engineering”

Adathalászat és manipuláció az interneten


Az adatok megszerzése többféle módon történhet. A leggyakoribb a hackelés illetve adathalász vírus telepítése internetes programok által, vagy csak simán az illető bizalmába férkőzés is, viszont tudni kell, hogy ez nem egy újkeletű dolog a világban, hiszen a telefonon keresztüli pénzkicsalás idősektől már nagyon régóta jelen van a világban. Mostanság is elég sokszor felbukkan, hogy telefonon keresnek időseket azzal, hogy a gyereküknek/unokájuknak adják ki magukat és pénzt kérnek. A bűnöző az emberi természetet használja ki a számítógépeket feltörése helyett.

Van. hogy cégek nevében küldenek fizetési felszólításokat, melyben azonnali utalást kérnek fizetési elmaradás miatt. Ezek az e-mailek sokszor tele vannak helyesírási hibákkal, törik a magyart és kicsit sem hitelesek. Fontos tudni, hogy a nagy cégek sosem fogják e-mailben bekérni az adatainkat, a bankoknál pl. minden évben kötelező megtenni személyesen az adategyeztetést.

Az interneten a legtöbb visszaélést még mindig az adathalászok jelentik. Óvatlanok vagyunk a virtuális világban és könnyedén osztjuk meg személyes adatainkat honlapokkal, más emberekkel, anélkül, hogy felmérnénk ennek beláthatatlan következményeit.

Előfordulhat, hogy megbízhatónak tűnő helyről, vagy megbízhatónak tűnő feladótól érkező e-mailben egyszerűen elkérik a fenti adatokat, és mindig találnak olyan embert, aki figyelmetlenségből kiadja azokat. Nem ritka az sem, hogy vírussal szerzik meg az adatainkat


Veszélyek a gyerekekre nézve


Bár a veszélyek nagyrésze a felnőtteket érintik, akik pénzzel és saját értékekkel rendelkeznek fontos tudni, hogy a fiatalabb korosztályra is leselkedhetnek veszélyek. A felügyelet nélküli internethasználat miatt rengeteg olyan dologba botolhatnak a gyerekek amik nem az ő korosztályuknak valók. Egy erősebb orvosi cikktől amely képekkel van szemléltetve, a pornón keresztül, a dark webig mindenre rábukkanhat már az egészen kis korosztály is, akinek a kezébe adja a tabletet valamelyik szülője. Fontos lenne az internethasználatot minimum programokkal felügyelni, de a legjobb lenne, ha a szülő a gyermek mellett lenne, amikor internetet használ.

A kissé idősebb gyerekek korosztályában nagyon elterjedt a cyber bullying, amikor akár név nélkül vagy társai által kerülnek a bántalmazó vagy bántalmazott szerepébe, ez magyarul annyit jelent, hogy az interneten keresztül terrorizálják a társaikat.

És minden gyermekre kortól függetlenül veszélyesek lehetnek a pedofilok, akik egy ártalmatlannak tűnő chatszobában is feltűnhetnek és a gyermekek bizalmába férkőzés után, kiadhatják magukat akár ártatlan kislányoknak is, akinek a gyermek elmondja, hogy hol lakik mikor jár iskolába ezzel pedig célpontot csinálhatnak magukból, itt ahogy a felnőtteknél is fontos, hogy semmilyen információt ne adjanak ki magukról idegeneknek és olyan személyeknek akiknek a valósságában, szándékaikban nem teljesen biztosak.

Szűrőprogramok a gyerekek védelmében

  1. Internetes felügyelet: látható, hogy a gyermekek mely webhelyeket látogatják meg a számítógépen, Mac vagy Android rendszerű eszközön, és letilthatóak bizonyos webhelyek elérései
  2.  Közösségi oldalak megfigyelése: megmutatja, hogyan jelennek meg a gyermekek a közösségi oldalakon, jelenleg leginkább számítógépen elérhető.
  3. Keresések megfigyelése: látható és szűrhető, hogy a gyermekek mikre keresnek az interneten, ha az előzmények nem kerültek törlésre, bármilyen eszközön megtalálhatóak.
  4. Időkorlát beállítása: meghatározható, hogy a gyermekek mennyi időt tölthessenek számítógépen, esetleg jelszóval védhetjük, amelyet a gyereknek nem adunk ki. Sajnos ez telefonon nem működik, hiszen a telefonáláshoz is ismerni kell a jelszót. Esetleg az lehet segítségünkre, ha lejelszavazunk bizonyos alkalmazásokat.
  5. E-mail figyelmeztetések: automatikusan riasztást küld e-mailben, amikor a gyermekek nem törődnek egy figyelmeztetéssel, vagy megkísérelnek meglátogatni egy tiltott webhelyet.
  6. Online tevékenységekről szóló feljegyzések: napló formájában tekinthető meg a gyermekek online tevékenysége, de akár a számítógépen minden leütést elmenthetünk programok segítségével.
  7. Szülői mobilalkalmazás: megfigyelhető a gyermekek online tevékenységei mobilkészülékekről.


Források:
HOAX: wikipédia; hvg
Manipuláció az interneten: wikipédia; 24
Az internet veszélyei: Vírus Híradó; HVG; BKMKH; Család;
Gyerekek az interneten: hvg digitalhungary; gts
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése