keresés

2019. május 12., vasárnap

Amazon fejlődése és hatásai

Az Amazon elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cég, melynek központja a washingtoni Seattle-ben van. Ez az egyik legnagyobb internetes kereskedelmi cég, az 1990-es évek elején dotcom buborékjában ez volt az egyik kulcs részvény. Miután a buborék kipukkadt, a befektetők kételkedni kezdtek az Amazon üzleti modelljében, de a cég 2001-ben története során először nyereséggel zárta az évet.

Az Alexa, az A9, és az IMDb az Amazon tulajdonában van. A céget Jeff Bezos alapította 1994-ben a saját garázsában és 1995-ben kezdte meg a működését. A cég online könyv kereskedőboltként  indult. Míg a legnagyobb hagyományos könyvesboltok és és könyveket forgalmazó csomagüldő szolgálatok 200000 kiadványt árultak, egy online könyvesbolt sokkal több könyvet tudott eladni.

Az Amazon felforgatja a kereskedelmet

Az Amazon a világ legnagyobb online vásárlói platform a világon, mely hozzáférést biztosít legalább 500 millió ügyfélhez, akik készek megvásárolni a termékeket egyetlen kattintással. Jelenleg az Amazonon listázott termékek 10 ország fogyasztóihoz jutnak el többek között:Japán, Kína, India, Brazíllia és 5 európai ország. Az FBA szolgáltatáson keresztül az Amazonon szereplő eladók a felsorolt országok bármelyikében árulhatnak, attól függetlenül, hogy hol tartózkodnak. A termékek az Amazonon való kereskedelme nagy esélyeket kínal arra, hogy egy nagyon széles körű vevői réteg igényeit elégítsék ki, amely pár év múlva akár sokszorosa is lehet a jelenlegi 500 milliónyi online felhasználónak.
Gyarapszik az Amazon a nemzetközi tőzsdén, miután a cég eg felvásárlással világossá tette, hogy nemcsak a könyv, hanem az élelmiszer kiskereskedelemben is betette a lábát az offline piacra. A cég annak ellenére szárnyal,hogy árbevétele dinamikusan nőtt,de eredménye és profittermelő képessége az elmúlt évekhez képest csökken. Az ok nem a tranzakció, hanem a vevő személye. A Jeff Bezos elnöksége alatt működő Amazon a világ elsőszámú online kereskedelmi cége. Az Amazon tranzakciója láttán nemcsak az offline szcéna nagyágyúi érzik magukon a nyomást, hanem az olyan online óriások is, mint a Facebook, a Google, vagy az Alibaba. Ezek a cégek folyamatosan arra törekednek, hogy olyan vonzó szolgáltatásokkal teli felületet hozzanak létre, hogy elvégezze bevásárlásait és egyéb ügyeit.
A Verge remek oknyomozó cikkéből kiderült, hogy az Amazon webáruház egy olyan, teljesen automatizált rendszerrel méri a raktári dolgozóinak teljesítményét, ami nemcsak folyamatosan rögzíti és elemzi a munkával töltött idejük minden egyes másodpercét, de emellett emberi beavatkozás nélkül generál először írásos figyelmeztetéseket az alulteljesítőknek, majd ő fogalmazza meg és küldi a felmondólevelet is. A cég azzal tudott csak védekezni, hogy bár igaz, kirúgás esetén egy élő embernek is le kell ezért okéznia az automata hajcsár által megírt felmondólevelet. De védekezésként sem állítottak olyat, hogy lett volna akár egyetlen olyan eset, amikor az emberi főnök felülbírálta volna a gépet.

Az Amazon drónokkal szállítja a csomagokat

Hamarosan drónok szállíthatják házhoz az Amazon vásárolt termékeket. A vállalat robotrepülőkkel kisérletezik, amelyek akár fél órán belül eljuttatnák a megrendelt árut a vásárlókhoz. A koncepció egyelőre a tesztfázisban van, ám a cég szerint négy-öt éven belül a gyakorlatban is megjelenhet. A dróntechnológia már korántsem korlátozódik a hadviselés területére: a pilóta nélküli repülők a hadsereg kötelékéből először a hobbistákhoz juttotak, egy ideje pedig több vállalat is kísérletezik felhasználásukkal. Jeff Bezos a vállalat vezérigazgatója a CBS 60 percben c. műsorában beszélt a cég nagyra törő terveiről, melyek szerint a drónokkal juttatná az árukat a megrendelőkhöz.
Az Amazon videón mutatta be szállító drónjának első prototípusát, ami egy villámgyrosan kézbesített edzőcipővel mentette meg az emberek napját. Most láthatjuk, hogy milyen postásdrónok szállítanak az Amazon csomagjait: az eredetileg tervezett kvandrotor helyett egy téglatest alakú, repülő-helikopter formájú prototípust tervezett a cég. A forma egyik előnye, hogy a csomagto zárt térben tartja, így az teljes. Másik előnye a drón helikopterszerűen tud fel-és leszállni és kevesebbet fogyaszt.


A videón láthatjuk, ahogyan drón beszippantja a csomagot, majd útnak indul,hogy más modellekt is fejleszt a különféle típusú küldeményekhez. A robotpostás 25 km-es körzetben tud szállítani nagy sebességgel a csomag már fél óra alatt el tud jutni a gazdájához.
Az Amazon Prime Air szolgáltatás keretén belül dolgozó robotrepülőkkel akár fél órán belűl is képes lesz lesz kiszállítani a megrendeléseket, ami nagyon jól hangzik. Persze a dolog azért nem egyszerű. Mielőtt a csatasorba állhatna, a megfelelő hatóságoknak el kell készíteni az üzemeltetéshez szükséges szabályzatot.

A Kindle Unlimited és az Alexa

Az Amazon múlt hét pénteken jelentette be, hogy új szolgáltatást indítanak be: a jövőben a Kindle e-könyv olvasójukon, illetve a mobilos platformokon kiadott hasonló alkalmazásaik segítségével a felhasználók havi 9,99 dolláros havi díj ellenében korlátlanul férhetnek hozzá egy több mint 600 ezer tételből álló adatbázishoz. A szolgáltatás neve Kindle Unlimited a promóció következtében az erre előfizetők három hónapig teljes hozzáférést kapnak a hangoskönyvek adatbázisához, illetve ami fontosabb, hogy az Amazon elindított egy ingyenes 30 perces próbaverziót.
Többen is arra panaszkodtak, hogy önálló életre kelt Amazon Echo típusú hangszórújuk, miután az eszközökbe beépített virtuális asszisztens, Alexa nemcsak megtagadja bizonyos parancsok végrehajtását, rendre ki is neveti a felhasználókat. A probléma ráadásul a legváratlanabb helyzetekben, alkalmanként éjszaka jön elő. Nincs olyan cég, amelynek lenne, ez alol pedig az Amazon sem kivétel. A megoldás az Alexa nevet, és a vállalat Echo sorozatába tartozó okoshangszórókban is elérhetővé tették, hogy a készülék hangalapú parancsnok útján is használható legyen. Csakhogy a fejlesztésbe valamilyen hiba csúszott az utóbbi napokban ugyanis rendre arról érkeztek hírek, hogy az asszisztens életre kelt, miután a hangszórókból kacagást hallottak. Ráadásul nem is valamilyen hangfoszlányról van szó, hanem valódi jól kivehető nevetésről, ami a beszámolók szerint mindennek volt mondható, csak épp angyalinak nem. A panaszok az Amazonhoz is eljutottak, a vizsgálatok során pedig kiderült: a nevetgélést bizonyos hangparancsok váltják ki Alexából, aki vagy ami valamiért egész máshogy, az “Alexa ,laugh” vagyis “Alexa neves” utasításként értelmezett bizonyos kereséseket. Néhány esetben megtagadta az utasítások végrehajtását. Április közepén derült ki, hogy az Alexa hangszóróit kiértékeli az Amazont, de a gyakorlatról nemtájékoztatja a felhasználókat. Az Alexa beállításai között ugyanakkor van lehetőség arra, hogy a felhasználók letiltsák az adataik továbbítását a társaság féle azért, hogy javítani lehesen a szolgáltatáson.

Az Amazon Prime Video is itthon elérhetővé válik

Az Amazon Prime Video mostantól 200 országban nézhető, többek között hazánkban is. A kétszáz célország között immár idehaza is elindult az Amazon Prime Video szolgáltatása. A hír nem nem okozott akkora meglepetést, mível egy hónapja a The Grand Tour autós tévémagazin szereplői már megemlítették Twitteren egy videóüzenetben, hogy a műsorok decembertől világszerte látható lesz. Mível az Amazon saját gyártású sorozata csak a  Prime Video csomagban hozzáférhető, ezért könnyen következtetni lehetett a videostreaming szolgáltatás nagyobb szintű kiterjesztésére. Ez az autós műsor számít jelenleg, melyet a Top Gear szereplőgárdájával forgatot  és BBC-s elődműsor sikeréből kiindulva ezzel szeretné ismertté és vonzóvá tenni a Prime Videot.
Mással nehezen is tudná, mivel a videótárban jelenleg nem túl sok film vagy sorozat elérhető, és az sem teljesen tisztázott, hogy a jövőben melyik országban mely műsorok jelennek majd meg. Az Amazon saját gyártású műsoraira a mindenhol számítani, az így említettet The Grand tour mellett megtekinthető az Amazonon a Mozart in The Jungle, a Transparent, a Bosch, valamint a Red Hooks. Az Amazon akárcsak a Netflix, inkább elindítja magát egy alacsony szintről, hogy felépítse mindenhol a szolgáltatást, ahelyett hogy 2-3 év múlva 100% forogva kezdjen neki, vagy éppen egyesével minden piacon. És ez azt jelenti, hogy a Netflix miatt puffogók most pláne nem lesznek túl lelkesek,mert az Amazon kínálata, ha lehet még szűkebb.

Az Amazon növekedése

A 60,5 milliárd dollárról a tavay év utolsó három hónapjában mintegy 20% az elemzői várakozásokat meghaladva 72,4 milliárd dollára emelkedett az Amazon nettó árbevétele A vállalat üzemi árbevétele a 2017-es  2,1 milliárd dollárral szemben 2018 negyedik negyedévében 3,8 milliárd dollár volt. A cég nettó árbevétele 1,9 millió dollárrol 3 millió dollára nőtt, ami részvényenként 6,4 millió dollárt jelent.a 2017 negyedik negyedévében elért 3,17 dolláros részvénykenti profittal szemben.
A világ leggazdagabb embereként zárta az évet Jeff Bezos. Most kiderült, hogy milyen őrült mennyiségű rendelés érkezik csak az Amazon szolgáltatáson keresztül. Az Amazon 2017-ben folytatta a világ online piacának meghódítátsát.

Felhasznált cikkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése