keresés

2019. május 12., vasárnap

Alapjaiban változtatnák meg az Instagramot

Képzeljük el azt a világot, ahol az Instagramra felmenve nem a posztokra érkezett összesített lájkszámot látnánk a képek és a videók alatt, hanem csupán azokat az embereket, akik duplán rákattintottak a megosztott tartalomra. Ha az alkalmazásban nemrég elindított teszt pozitív visszhanggal végez az érintett felhasználók körében, akkor lehetséges, hogy néhány hónap múlva ez az elképzelt jövőkép már a valóság lesz.

Az Instagrammal kapcsolatban az remélhetőleg mindenkinek tiszta, hogy az emberek az applikáción keresztül feltöltött képeikre és videóikra lájkokat kapnak a többi felhasználótól. Ezek mutatták meg eddig a számunkra, hogy mennyire népszerű az adott poszt és hány embert sikerült vele elérni. Az üzleti profiloknál egyébként egyéb opciók is a segítségünkre vannak ebben a témában, de mivel arra nekem nincs rálátásom, így most csak az alkalmazás alapvető használatáról ejtenék szót, amit egy egyszerű mezei felhasználó is könnyen tud alkalmazni.

A számnélküliség tesztjének színtere

A népszerű alkalmazás készítői jelenleg a kanadai felhasználóik egy nagyobb részére kiterjesztve tesztelik a mostani újításukat. Eltüntették a feltöltött képek alatt az összesített lájkok számát, a videóknál pedig a megtekintésszámot. Így most azok, akik a kiválasztott területen élnek, a konkrét számok helyett csak azt látják, hogy kik azok, akik lájkolták az adott tartalmat. Természetesen, ha valakinek elég ideje és kitartása van hozzá, akkor egyszerűen összeszámolhatja még most is a posztok alatt megjelenő neveket, de azért ehhez eléggé unatkoznia kell szerintem az illetőnek.

A választás azért esett éppen az észak-amerikai ország felhasználói bázisára, mert őket nagy társadalmi és technológiai hozzáértés jellemzi. Havonta több, mint 24 millió ember használja a Facebook-család applikációit.

Ha most elkezdtél azon aggódni, hogy így hogyan fogod megtudni, a te képeidet hányan lájkolták, megnyugtatlak: a saját képeidhez tartozó eme adatot te magad még láthatod. Csupán a többiek, vagyis az "others" feliratra kellene kattintanod a posztod alatt, és máris megláthatnád a teljes számot.

Az ok, ami miatt elindultak ezen az úton

Az Instagram egyik szóvivője így magyarázta a döntésüket: "Reménykedünk benne, hogy a számok priváttá tételével az emberek végre magukkal a feltöltött képekkel és videókkal fognak foglalkozni, ami így talán mélyebb, jelentéstelibb és valódibb eléréshez vezet majd." A Facebook atyja, Mark Zuckerberg pedig kijelentette, hogy "Azt szeretnénk, ha a felhasználókat kevésbé érdekelné az, hogy egy kép hány lájkot gyűjtött be, és inkább az egymással való kapcsolattartásra fókuszálnának."

Személy szerint én alapvetően jó ötletnek tartom, hogy eltüntették a lájkok számát a posztok alatt. Hiszen hány olyan esetről lehetett hallani, amikor az emberek az életüket kockáztatták csak egy jó szelfiért? Sőt, voltak olyanok is sajnos, akik ezekbe az őrült akciókba haltak bele.
És remélhetőleg azok számára is jót tenne ez az újítás, akik szorongással vagy depresszióval küzdenek. Így legalább a saját maguk másokkal való összehasonlítása nem okozna nekik több gondot, és nem bukkanna fel állandóan az a fejükben, hogy "Ő sokkal több lájkot kapott a posztjára, mint én. Mit csinálok rosszul, amiért engem annyira nem szeretnek?"

Úgy érzem, a világ egy boldogabb hely lenne, ha végre tényleg a megosztott tartalommal lennénk elfoglalva, nem pedig az elérésre vonatkozó - gyakran hamis adatokat mutató - számokkal.

Véglegesen is be lesz vezetve ez az újítás?

Ha Kanadában siker koronázza a tesztet, akkor lehetséges, hogy hamarosan az egész világon be fogják vezetni ezt az újítást. Egyelőre még nem kaptak elegendő válaszreakciót, de az emberek mondtak már róla hideget és meleget is. Mint tudjuk, a bemutatott változtatásokat nem feltétlenül vezetik be a próba után. Gondoljunk csak arra, amikor elvileg véletlenül jóval több embernek lett kiküldve az a frissítés, ami a főoldalon megjelenő posztokat is úgy rendezte egymás után, hogy a sztorikhoz hasonlóan jobbra-balra lehetett közöttük kattintgatni.

De természetesen ezúttal is még mindig vannak olyanok, akik inkább a kronologikus sorrendet szeretnék visszakapni, vagyis hogy úgy jelenjenek meg a képek a főoldalon, ahogyan feltöltötték őket egymás után, ne pedig különböző szempontok alapján megszűrve.

Felhasznált linkek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése