keresés

2019. május 13., hétfő

A netsemlegesség jelentősége

Alapvető fontosságú, hogy az internetszolgáltatók azonos módon ítéljék meg az online elérhető tartalmakat, az internetsemlegesség mégis az egyik legnagyobb kihívást jelenti a digitális korban.

Mit jelent az internetsemlegesség?

A net neutrality elve szerint az internetszolgáltatóknak az interneten található összes adatot azonos és egyező feltételekkel kell, hogy kezeljék. Az elv megalkotása a Columbia Egyetem jogászprofesszorához, Tim Wu-hoz köthető. Az internetsemlegesség megsértése akkor következik be, ha a szolgáltató megkülönböztet oldalakat, például bizonyos szolgáltatásokat előnyben részesít gyorsabb, olcsóbb elérést biztosítva, vagy éppen fordítva: a saját szempontrendszerük alapján bizonyos oldalakat lassítanak, blokkolnak vagy fizetőssé tesznek.

Net neutrality nélkül



A netsemlegesség megsértésére több okból is sor kerülhet. Gyakori érv, hogy egy alkalmazás túlterhelheti a hálózatot, és kapacitásproblémákat okoz - így az internetszolgáltatók az előfizetők védelmében korlátozzák a nagy adatforgalommal járó alkalmazást. A hálózatüzemeltetők a saját bevételük növelése érdekében is korlátozhatnak egyes szolgáltatásokat, például abban az esetben amikor a vezetékes telefonszolgáltatásnak konkurenciát jelent egy internetes telefonszolgáltatás.

Tim Berners-Lee indítványa

A semlegesség eltűnésével az internet nem olyan lenne, mint amilyennek ma ismerjük. Tim Berners-Lee, World Wide Web megalkotója is aggodalmát fejezte ki, és elindította a “Contract for the Web” elnevezésű egyezményt, amely útmutatóként szolgál a kormányok, cégek és privát felhasználók számára. Sürgeti őket, hogy kötelezzék el magukat az internet nyitottságának és elérhetőségének védelme mellett.

Internetsemlegesség és az Egyesült Államok

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság 2017 decemberében törölte el a netsemlegességet garantáló korábbi határozatát, majd az új szabályzat következő év júniusától lépett hatályba. Szövetségi Kommunikációs Bizottság álláspontja szerint a szabályzat lényege, hogy a szabad piacnak enged befolyást az internetre, nem pedig a szövetségi kormánynak. Egy másik nézőpont szerint a hálózatsemlegesség megszűnése a kisebb szolgáltatókat akadályozhatja a piacra lépésben vagy fennmaradásban, kiszolgáltatottá teheti a felhasználókat a vállalatok üzleti modelljének is.

Netsemlegesség Európában



Az Európai Parlament 2015-ben szavazta meg netsemlegességi törvényét. A szabályozás alapján a internetszolgáltatóknak lehetőségük van a „kétsebességes internet” bevezetésére: a különböző adatforgalom-típusok osztályozásával lassíthatják bizonyos weboldalak elérést vagy például korlátozhatják az “ingyen telefonálást” lehetővé tévő VoIP-szolgáltatások használatát. Az EP által 2019. március 26-án megszavazott szerzői jogi irányelv módosításának hatása lehet az internetsemlegességre is. A sokat vitatott 11. cikkely szerint megszüntetik azt a gyakorlatot, miszerint a híroldalak és tartalomgyártók által közzétett anyagokra hivatkozó linket, címet, rövid összefoglalót ingyenesen közzétegyék más oldalak. Ez a nagy tartalomgyártóknak fog kedvezni, akik a kevesebb bevétellel rendelkező cégekkel ellentétben megtehetik, hogy bizonyos összegű licenc megvásárlására kényszerítsenek másokat. Így nem valósul meg az alapelv, miszerint minden információt egyenlő feltételek mellett kell kezelni.


Források:
hwsw - IGEN/NEM - hálózatsemlegesség 2014. 12. 01.
Wikipedia - Net neutrality in the European Union 2018. 10. 11.
hvg.hu - A magyar netezőknek is betehet a netsemlegesség eltörlése - de a fenntartása is 1017. 11. 24.
hwsw - Vége az amerikai hálózatsemlegességnek 2018. 06. 12.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése