keresés

2019. május 20., hétfő

Anya miért tetted ezt velem?!


Manapság teljesen normális, hogy fotókat osztunk meg, lehet ez egy szép tájkép vagy egy művészien beállított ételfotó vagy a kisállatunk. Mindent megosztunk ami tetszik, ami fontos nekünk. Nincs ez másképp akkor sem ha gyermekáldás ér minket. Amint lehet kikerül az első ultrahang felvétel, így a gyermek előbb van jelen a közösségi médiában, minthogy megszületne, mire meglátja a napvilágot előfordul, hogy már komoly követőtáborral rendelkezik.


Természetes, hogy mindenki büszke a gyermekére, vannak akik úgy fejezik ki ezt, hogy minden pillanatot megörökítenek és közzétesznek. Mire a kisded felnő már komoly digitális lábnyommal rendelkezik a szüleinek hála. A szülők felelőssége mérlegelni, hogy mit osztanak meg a gyerekről és mint nem.


A túlzásba vitt megosztás következményei

Nincs azzal gond ha kikerül egy-egy kép, de folyamatos kiszolgáltatottság később komoly problémákkal járhat.Egyrészt amikor nagyobb lesz a gyerek

kínosnak érezheti a róla készült képeket és emiatt feszenghet és akár később ha úgy alakul, hogy nagyobb szerepet kap az éltünk egyes területein a digitális platformunk akár megnehezítheti az álláskeresést, vagy az egyetemi felvételt. Másrészt pedig már akadnak olyan országok, például Franciaország ahol a nagykorúvá vált egyének beperelhetik a szüleiket a róluk készült fotók miatt, a büntetés pedig 15 millió forintnak megfelelő euró, vagy akár börtön.


A megoldás

Ennek elkerülése érdekében szülőként fontos figyelembe venni, hogy vajon a gyerekem bele egyezne-e ebbe a képbe, én hogy érezném magam, ha rólam kerülnének ki ilyen fotók. Fontos továbbá, hogy amint lehet engedélyt kérjük a gyermektől, hogy posztolhatjuk-e az adott fotót, ezzel is megkezdve a digitális nevelését és így már az elejétől tudatos felhasználót nevelhetünk, aki később megfelelően fogja kezelni az online jelenlétét és tudatos lesz a digitális árnyékával kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése