keresés

2019. május 20., hétfő

Hackertámadás mesterfokon

Napjainkban egyre többször hangos a sajtó a hackerek támadásától, legyen az egy nagy pénzintézet ellen indított támadás az ügyfelek adataiért, egy hotel ellen irányuló szintén az ügyféladatokért, vagy akár politikusok, hírességek és befolyással bíró emberek magánlevelezéseiről legyen is szó. Eljött az az idő, amikor már nem lehet senki biztonságban, ki az internetet használja, főleg, ha elővigyázatlanul, gondolkodás nélkül teszi azt. Bár elsősorban nem mi, átlagemberek vagyunk a célpont, de könnyen áldozatul eshetünk akár tömeges adathalászatnak is. De milyen mértékben van ez jelen a mai társadalomban? Lássuk csak:

Hackerek Oroszországban
Sokan úgy gondolják, hogy a III. világháború már a nyakunkon van, hacsak nem már el is ért minket, ám nem atomháborúval, atomfegyverekkel és társaikkal, hanem az online világban, és a harc fő vívói
nem mások, mint a hackerek. Az amerikaiak egyre jobban félnek az orosz támadástól, hiszen az orosz kormány nem büntetni a hackereket, sőt, állást is ajánl nekik, egészen addig, amíg nem az ország ellen vétenek, hanem más országok szervereit hackelik meg, ami még Oroszország javára is válhat.
Roman Seleznev és Alexsey Belan az élő példa erre a metódusra, hiszen hiába kaptak elfogató parancsot Amerikából, az oroszok védelmük alá helyezték őket, majd alkalmazták is. 
Ez nemcsak Oroszországban, hanem Kínában, Amerikában és még más országokban is működik. 


Közéleti emberek magánlevelezései

Németországban létezik/létezett egy hackercsoport, mely közéleti emberek, politikusok és celebek magánlevelezéseit tették ki a nyilvánosságra. A G0d néven működő twitter oldal 2017 óta időről időre megjelentette a személyes adatokat. 2018-ban messzebbre mentek ezzel, hiszem kitalálták,  hogy adventi kalendárium névvel minden nap egy újabb híresség adatait lehetett megtudni azáltal, hogy egy kis ablakocskát kinyitottak a twitter-userek. Az utolsó ilyen bejegyzés 2018. december 28-án történt meg, ám az ebben lévő link már nem volt élő. A mai napig nincsen meg az elkövető, gyanúsítottként hallgattak ki egy 19 éves férfit, akiről úgy vélik, hogy az Orbit néven ismertté vált hacker, illetve egy 20 éves férfit, aki beismerő vallomást is tett, illetve számítógépét megsemmisítette a helyszínre érkezésig, ám nem tudni, hogy végül tényleg ő tette-e. 

Az Android
Egyre több cikk jelenik meg - főleg a Huawei kapcsán -, mely arra hívja fel a figyelmünket, hogy az Android kiszivárogtatja az adatainkat. A Google Play Áruházban található applikációk talán a legveszélyesebbek, hiszen az ember sosem lehet elég biztos abban, hogy amit éppen letölt, az biztonságos-e, vagy esetleg vírusos, netán a célja az, hogy minél több adatot csaljanak ki a felhasználókból. 
Ezek az appok többnyire fotószerkesztő appok, melyeket előszeretettel töltenek le manapság, és voltak olyan appok, melyek letöltés után el is tűntek, hogy a felhasználó véletlenül se tudja törölni őket, talán meg is feledkeztek róla. 2018-ban a Play Áruház nem kevesebb, mint 700.000 kártékony appot lőtt le, ami azért nem kis szám. 
Természetesen a Play Áruhz egyre jobban odafigyel a biztonságra, évről évre igyekszik minél kevesebb kártékony appot beengedni, etikus hackerekkel dolgoznak, akik felhívják a hiányosságokra a figyelmet, ezzel is még biztonságosabbá téve az Androidot.

Microsoft termékek
Nemrégiben fény derült arra, hogy a MS Outlook fel van törve, így hackerek olvasgathatták az e-maileket. Mire erre rájöttek, három hónap telt el. A felhasználók nagyon kicsiny százalékának írtak emailt, szóval a Microsoft ezt titkolni is próbálta, ám készültek képernyőfelvételek is, melyeket már nem tudtak tagadni. A feltörés célja az iCoud fikok megnyitása, hozzáférése volt. 
Sajnos nem ez az egyetlen probléma a MS termékekkel. Nemrég megjelent egy hatalmas akció, melyben azt reklámozták, hogy a teljes MS Office 360 csomagot 99%-os leértékeléssel, mindössze 300 ft-os áron lehet egy életre
megvásárolni. Sajnos többen is voltak, akik bedöltek ennek az átverésnek, melynek következménye az volt, hogy az általuk használt termék összeköttetésben volt egy OneDrive-val, melybe minden fájl fel lett töltve.
Ezen a linken találhatunk néhány azt helyettesítő, ingyenes programot, hogy ne essünk ilyen csapdába.


Források:
III. világháború 2018 - Rovó Attila, 2018. 11. 30.
III. világháborúról szóló cikkem - Illek Nikolett, 2019. 03. 17.

Cikkem a Németországi adatlopás ügyéről - Illek Nikolett, 2019. 03. 17.

29 Androidos alkalmazás - HVG, 2019. 02.06.
2018-ban kártékony appok - HVG, 2019. 01. 09.
Egy jó hír - HVG, 2019. 04. 02.
Cikkem az Androidról - Illek Nikolett, 2019. 04. 15.

Életre szóló MS csomag - HVG, 2019. 01. 17.
Cikkem a MS termékekről - Illek Nikolett, 2019. 04. 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése