keresés

2019. május 9., csütörtök

Virtuális valóság az építőiparban

Az utóbbi években hihetetlen lépéseket tett előre a virtuális valóság technológia és ténylegesen elérhetővé vált a nagyközönség számára is. Legtöbbünknek szórakozási és szabadidős tevékenységek jutnak először eszünkbe ha meglátunk egy VR-szemüveget, azonban egyesek komoly ipari potenciált látnak bennük. Legújabban két egymástól független, az építőiparral kapcsolatos kezdeményezés is napvilágot látott a VR technológia fölhasználásával. Az egyik a munkaerő toborzásra fókuszál, míg a másik a munkavédelemre és a balesetmegelőzésre.


Irány az építőipar! De ott merre is?

Ezen kérdés megválaszolásában kíván segítséget nyújtani a Tudás Hexagonja. Ez a mobil épület 2019 márciusában került először fölállításra a budapesti Hungexpon megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon. Az ott elért sikereket követően ellátogatott Győrbe, Miskolcra, Kecskemétre. Jelenleg ismét Budapesten található, az ELTE Lágymányosi kampuszán, végül pedig Péccsel és Veszprémmel zárja a körutat május második felében.
Hexagon mobil épülete

Maga a Hexagon élmény két részre oszlik. Először is, az érdeklődők egy külön erre a célra kifejlesztett VR játék segítségével kipróbálhatnak különböző építő ipari feladatokat, hogy szórakoztató körülmények között egy kis bepillantást nyerhessenek a különböző munkafolyamtokba. Ezt követően egy rövid kérdőív kerül kitöltésre. A kettőt fölhasználva, az érdeklődő kaphat egy javaslatot, hogy milyen munkakör betöltésére lenne a  legalkalmasabb.

A szervezők első sorban tanulmányaik vége felé járó szakképzési és felsőoktatásbeli, álláslehetőségeket kereső diákok számára szánják a programot, de természetesen bárkit szívesen látnak.

Épen megtaláltam a helyem, úgy is akarok maradni

A munkáltatók számára is fontos a minél hatékonyabb munkavédelem, azonban egy közülük, az HBM Solantance Bachy, új szintre emelte az erőfeszítéseit. A mélyépítéssel foglalkozó cég a márciusban megrendezésre kerülő Ybl Szakmai Napon mutatta be újonnan készített programját, amely megismerteti a felhasználóval az iparágban leggyakrabban előforduló baleseti forrásokat és helyzeteket.

A cég fontosnak érzi a dolgozók munkavédelemre fordított figyelmének fokozását, ugyanis a Munkaügyi Hivatal statisztikái szerint az elmúlt 5 évben 20 százalékkal növekedett a munka közben szerzett 3 napon túl gyógyuló sérülések száma, és az ipari halálesetek 27 százaléka az építőiparban történt.

A virtuális program az 5 legnagyobb baleseti kockázattal járó szituációval szembesíti a felhasználót: magas helyről való lezuhanás, a személyre zuhanó tárgy, mozgó munkagép közelében föllelhető veszélyek, valamint az átalakított berendezések működtetése. A forgatókönyvek különböző elemei változtathatóak, mint például a munkavégzés jellege vagy területe.

A HBM már minden alkalmazottjának munkavédelmi képzésének alapvető részévé tette a virtuális valóság szemüveges oktatást, azonban célja szélesebb körben is megosztani az applikációt az érdeklődőkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése