keresés

2019. május 6., hétfő

A szerzői jogi irányelv módosítása az internetsemlegesség szempontjából

Az Európai Parlament március 26-án megszavazta a szerzői jogi irányelv módosítását. Az új irányelv komoly kritériumokat fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy mit oszthatunk meg az interneten, és ezzel fenyegetheti a kifejezés szabadságát, a kreativitást, valamint rögzíti a nagy technológiai cégek dominanciáját.




Az új irányelv ellentábora

Matthew Lesh, az Adam Smith Institute kutatóintézet vezetője szerint a direktívával szembeni ellenállás hiába volt kitartó és jól látható, a döntéshozókat nem érdekelte. A Change.org oldalon létrehozott online petíciót 5,1 millióan írták alá, amire még nem volt példa a web történetében. Az utcákon európaiak ezrei tüntettek az internet megmentéséért a döntést megelőző hetekben.


A 11. cikkely hatásai

Az Európai Parlament szavazásán 348 képviselő szavazott az új irányelv mellett, 274-en pedig ellene.  A sokat vitatott 11. cikkely szerint megszüntetik azt a gyakorlatot, miszerint a híroldalak és tartalomgyártók által közzétett anyagokra hivatkozó linket, címet, rövid összefoglalót ingyenesen közzétegyék más oldalak. Lesh szerint ez a nagy tartalomgyártóknak fog kedvezni, akik a kevesebb bevétellel rendelkező cégekkel ellentétben megtehetik, hogy bizonyos összegű licenc megvásárlására kényszerítsenek másokat. Így nem valósul meg az alapelv, miszerint minden információt egyenlő feltételek mellett kell kezelni.


A 13. cikkely

Az új szabályozás kapcsán nem csak a lobbiszervezetek, jogvédők és techcégek közt voltak érdekellentétek, hanem a tagállamok sem tudtak egyetértésre jutni minden kérdésb
en. A 11-es mellett a 13. cikkely kapcsán alakult ki jelentős vita, a hatályon kívül helyezését kérő indítvány elfogadása mindössze 5 szavazaton múlt. A 13. cikkely online tartalomszűrők bevezetését teszi kötelezővé a tartalommegosztó oldalak számára.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése