keresés

2019. május 17., péntek

Kiadók és az online kölcsönzés problematikája

Bár a könyvpiacot érinti talán legkevésbé az illegális letöltések, mégis éves szinten jelentős bevétel-kiesést jelent a kiadók számára. A könyvpiac ma már jelentős részét teszi ki a digitalizált, vagy alapból elektronikus úton kiadott könyvek eladása.  Mára viszont léteznek a dokumentum hozzáférésnek alternatív módszerei is, például az online kölcsönzés, nem csak könyvtárakon keresztül. Ez azonban csak részben pótolja azt a piaci hiányt, amelyet a másolt fájlok okoznak a kiadóknak és a szerzőknek egyaránt.

Kindle Unlimited
Ami a zeneiparnak a Spotify, a sorozatoknak a Netflix, azt a helyet pályázza meg a könyvpiacon az Amazon által létrehozott Kindle Unlimited, mely egy felhőalapú szolgáltatás, mely több mint 1 millió könyvhöz biztosít hozzáférést, havi 10 dollár előfizetési díjért. Bár hasonlóan a többi ilyen szolgaltatáshoz, ez is képes visszaszorítani az illegális letöltéseket, azonban a tartalomgyártóknak (jelen esetben a könyvek szerzői) lényegesen kevesebb bevételt biztosít.
E-book letöltések
Bár az elmúlt években több megosztó oldalt is megszüntettek a szerzői jogok megsértése miatt, a legtöbb oldallal szemben mégis tehetetlen a törvény, hiszen az oldal üzemeltetői nem követnek el szabálysértést és az összes illegális tartalom moderátorokkal való eltüntetése a gyakorlatban megvalósíthatatlan. A legtöbb ilyen letöltés a 4shared oldaláról történtik. A legtöbb felhasználó tudatában van cselekedetének törvénytelen mivoltával, viszont erkölcsileg elfogadhatónak tartja és tisztában van vele, hogy gyakorlatilag semmilyen negatív következménnyel nem kell számolnia. Az Európában pár év múlva bevezetendő új törvény pontosan szabályozza, hogy a szerzői jogi problémás tartalmakat az oldal üzeltetőjének a kötelessége eltávolítani, ez azonban a gyakorlatban szinte betarthatatlan. 
Online könyvtárak
Az online kölcsönzés sokak szerint a könyvtárak jövőjét jelenti, de vajon tényleg így van? A XXI. századra elindult informatikai forradalom a gyorsan terjedő információt preferálja, így a felhasználók gyakrabban keresnek rá az interneten a szükséges információra, minthogy maguk keressék ki az adott dokumentumból. A legtöbb könyvtárban mára már elérhető online katalógus, ami több szempontból is előnyös az olvasók számára. Egyrészt segíti keresést, mivel nem szükséges bemenni a könyvtárba, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a dokumentum megtalálható ott, valamint lehetőséget biztosíthat előjegyzésre is, biztosítva ezzel a dokumentumhoz való hozzáférést. Még könnyebbé teszik a hozzáférést az online adatbázisok, amire a legjobb példa a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)mely 2001-ben jött létre az Országos Széchényi Könyvtár fejlesztése által. Bár a hosszútávú célok ELDORADO (Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára), mely a kereskedelmi forgalomban nem kapható, jogdíjmentes dokumentumok megosztására lett létrehozva.
Összefoglalás
A digitális kor előtt egyszerűbb volt a törvényt betartatni, hiszen minden szellemi alkotáshoz tartozott egy fizikai hordozó is (lemez, könyv, újság stb.). Ez viszont mára sok esetben nem érvényes, hiszen torrent oldalakon, illetve fájlmegosztókon a művek jelentős része megtalálható és ingyenesen elérhető. Ez felhasználók számára nyilvánvaló előnyökkel jár (leszámítva a cselekedet illegális mivoltát), azonban a kiadók számáta hatalmas bevételkiesést jelent. Alkalmazkodni kell az új igényekhez, mivel a sok olvasó már nem ad ki több ezer forintot egy könyvért, főleg hogy sokesetben ingyen is hozzáférhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése