keresés

2019. május 10., péntek

A Microsoft bemutatta a HoloLens második generációját

Két év fejlesztés és javítgatás után, a Microsoft újra nekifut a piaci versenynek. Ez év februárjában Barcelonában megrendezésre kerülő Mobil Világkongresszuson (WMC) bemutatásra került a HoloLense 2. Ez a kiterjesztett/kiegészített valóság szemüveg elődjével ellentétben nem a szórakozni vágyók számára készül, hanem professzionális fölhasználásra.

A készülék

A második generációs HoloLense jelentősen könnyebb és kompaktabb elődjénél. Ez jelentősen növeli a headset kényelmi faktorát; a készítők "háromszor kényelmesebb" viseletet ígérnek. A súly mellett előnyös vonásnak számít, hogy viselhető szemüveg fölött és a lencse fölhajtható a headset eltávolítása nélkül.

Az egyik legfőbb újítás azonban az eredeti HoloLense egyik legjobban kritizált hiányosságán javít, a látómezőn. az eredeti eszköz csupán 35 fokos szöges lefedettséges biztosított, ami körülbelül egy 17"-os kijelzőnek felel meg másfél méteres távolságból tekintve. Az új eszköz körülbelül megkétszerezi ezt és csaknem 70 fokos lefedettséget biztosít, és sikerült megtartani az előző igencsak előnyös készülék pixelsűrűségét, fokonként 47 pixel, ami kiemelkedően jó felbontást eredményez. Összehasonlítás képpen, a HTC Vive Pro, a jelenlegi piacon az egyik csúcs VR-szemüveg, fokonként megközelítőleg 16 pixelt jelenít meg.

Ezen felül a cég elmondásuk szerint jelentősen javított a gesztus követésen és felismerésen. Az ígéretek szerint az első generáció előre programozott nehézkes gesztusaival szemben, itt a fölhasználó természetes mozdulatokkal léphet interakcióba a virtuális térben található objektumokkal. Az újonnan bekerült szemmozgás-követés tovább könnyíti a fölhasználó dolgát, valamint az íriszfölismerés meggyorsítja a fölhasználó-azonosítást. Az üzemidőn is sikerült javítani.

Célközönség


Mint föntebb már említésre került, a HoloLense 2 nem a szombat délutánjukat a nappaliban való Minecraftozással elütni kívánók számára készült. A terméket első sorban különböző ipari és tervező cégeknek, az egészségügynek és egyéb professzionális területen tevékenykedőknek szánják. Ez az árcédulán is megmutatkozik, hiszen borsos 3.500 dollártól kell megválnia bárkinek aki be akarja szerezni az új fejlesztést. Nem kizárt egy jövőbeli, otthoni fölhasználásra szánt eszköz sem, azonban erről még nincsenek hírek.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése