keresés

2019. május 13., hétfő

A könyvtár, mint közösségi tér

A könyvtárak szerepei között az információközvetítés mellett a szociális funkció már régóta jelen van. A közösségi szerep erősítése, egy aktív közösségi hely létrehozása lehetőséget adhat a könyvtár népszerűségének növelésére, az emberek bevonzására ezen intézményekbe a 21. században is. Ez akkor valósulhat meg, ha a könyvtár a csöndes, elmélyült olvasás, tanulás mellett aktív alkotásra, szórakozásra is teret ad, és széleskörű programlehetőségeket biztosít.

A könyvtár, mint „harmadik hely”

A harmadik hely fogalmát Ray Oldenburg határozta meg, és egy az otthonunktól és munkahelyünktől elkülönülő, ezektől független közösségi helyet jelent. Jellemzői közé tartozik többek között, hogy közel hozza egymáshoz az embereket, segít a közösségek építésében, a csoportok kialakítását, közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat és a felnőtteket, lehetőséget ad a szórakozásra, és ezek által elősegíti a környék fejlődését. Egy ilyen hely akkor működhet sikeresen, ha könnyen megközelíthető, viszonylag olcsón vagy ingyen látogatható, sok ember megfordulhat ott, és egymással könnyen szóba elegyedhetnek, kapcsolatba kerülhetnek, és mindenki számára lehetőséget ad arra, hogy jól érezze magát.

Ilyen hely lehet például egy kávézó, pláza vagy vendéglátóegység, de remekül alkalmas lehet ennek a funkciónak a betöltésére a könyvtár is. A következő néhány példában olyan könyvtárakat láthatunk, amelyek sikeresen váltak a környezetük közösségi életének jelentős helyszínévé.

Oodi, Helsinki

2018. december  5-én, egy nappal Finnország függetlenségének százegyedik évfordulója előtt, megnyitotta kapuit a nagyközönség számára Helsinki új központi könyvtára, az Oodi. A könyvtárat, melynek neve az óda szó finn megfelelője, az ALA Architects építészeti iroda tervezte, és a hagyományos könyvtári funkció ellátása mellett nagy hangsúlyt kapott a közösségi funkció is. Az épület „aktív és funkcionális találkozási pontot” kíván biztosítani. A magas szinten automatizált intézményben többek között mozi, hangszigetelt stúdió, kávéház, étterem és többfunkciós rendezvényterek is helyet kaptak.

A könyvtár látogatói tágas fogadócsarnok keresztül érkezhetnek meg. A földszintszint helyiségei rendezvényeknek, előadásoknak adhatnak helyet, több kisebb-nagyobb rendezvényterem és kiállítótér áll rendelkezésre. Emellett berendezésre került itt egy moziterem, illetve egy étterem is. Az első emelet helyiségei elsősorban az elmélyült munkának, tanulásnak, alkotásnak kívánnak helyszínt biztosítani. Ezt különböző felszerelésekkel ellátott műhelyekkel segítik, lehetőség van például főzésre, varrásra, vagy akár lézervágásra és 3D-s nyomtatásra is, továbbá zenei- és filmfelvételek készítésére, majd az elkészült anyag vágására is vállalkozhatnak itt a látogatók.

A második emeleten nyitott, világos könyvtári tér várja az olvasókat, ideális helyet biztosítva az olvasáshoz, a helyiségben kilenc élő fa is helyet kapott, és terasz is kapcsolódik hozzá, ahonnan kilátás nyílik Helsinki városára. A szinten található még a gyermekkönyvtár, illetve játszótér is, és a Kocka feletti térben kapott helyet az „olvasó lépcső”, egy olvasásra, üldögélésre szánt hangulatos, lépcsőzetes terület. A felfrissülni kívánó látogatók számára ezen a szinten kávézó is rendelkezésre áll.

Biblo Tøyen, Oslo

Hold Deg Våken!, vagyis Tartsd magad ébren! Ez volt a holland tervező, Aat Vos mottója Oslo ifjúsági könyvtára, a Biblo Tøyen tervezésekor. A kizárólag 10 és 15 év közötti fiatalok számára szánt létesítmény koncepciója újnak számított egész Norvégiában. A cél olyan, a hagyományostól eltérő könyvtár létrehozása volt, ami a lehető legtöbb módon megszólítja a célközönségét.
A tervek készítésekor környezetpszichológus szakember segítségéhez folyamodtak, továbbá a gyerekek véleményét is megkérdezték arról, hogy ők milyen könyvtárat szeretnének, amire ők azt válaszolták, hogy olyan helyre vágynak, ahol nyugodtan együtt tölthetik az időt kortársaikkal, lazíthatnak, és elszakadhatnak egy kicsit a szülőktől és testvéreiktől. Ezek alapján a cél egy „harmadik hely” létrehozása volt a gyerekek számára az iskola és az otthon között, ahol tanulhatnak, felfedezhetnek, önmaguk lehetnek, társaságban játszhatnak és alkothatnak.

A teret rengeteg különleges, izgalmas berendezési megoldás teszi vonzóvá az ifjú látogatók számára, mint például a könyvtár központjában található régi teherautó, amit működő konyhává alakítottak át, vagy éppen a mennyezetről lógó sífelvonókabin, a tengeralattjáróhoz hasonlóan berendezett olvasósarok, és az üldögélésre alkalmas, párnákkal megrakott talicskák. Az olvasás mellett lehetőség van elmélyülni a színház, a zene, vagy éppen a programozás világában is, de lehet például legózni és 3D-s nyomtatóval nyomtatni is.

LocHal, Tilburg

Nemrég nyitotta meg kapuit a holland Tilburg város új közkönyvtára, a LocHal. Az intézmény a régi vasútállomás 15 méteres belmagasságú, 7000 négyzetméteres épületében kapott helyet. A rendelkezésre álló bőséges tér, illetve az, hogy az épület a város központi részén található, jó lehetőséget adott arra, hogy a hagyományos funkciók ellátása mellet a könyvtár a közösségi élet színterévé is tudjon válni, és a belsőépítészeti tervezést végző iroda, a Mecacoo csapatának megfogalmazása szerint a város nappalija lehessen.

A belső tér kialakításakor igyekeztek a város történeti múltjára is utalni, ennek megfelelően az eredeti épület szerkezetének egyes elemeit változatlanul hagyták, például a „belső utcát” határoló szegecselt oszlopokat. Emellett Tilburg jelentős múltbéli textiliparát idézve számos nagyméretű textilfüggönyt helyeztek el az épületen belül. Ezeknek a textileknek a helye variálható, így lehetőség van a teret az aktuális igényeknek megfelelően kisebb egységekre bontani. A vasúti sínek egy részét is meghagyták, és rajtuk mozgatható asztalok kaptak helyet. Egy ilyen asztal a kávézó pultjának kiegészítő elemeként működhet, de összetolva őket igény szerint akár színpadot, kifutót is össze lehet belőlük állítani, illetve kültéri rendezvényekhez a szabadba is ki lehet őket vinni.

A könyvtár változatos pihenő- és munkafelületeket biztosít, hogy minden látogató megtalálja a számára legideálisabbat. A gyermekrészleghez az inspirációt a közeli Efteling élménypark jelentette, a könyvespolcok színesceruzákat és vonalzókat formáznak, az asztalok mobiltelefon alakúak, és a helyet óriási mesekönyvek is színesítik, amiken a gyerekek akár keresztül is mászhatnak. A legfiatalabb korosztály számára felolvasásokat tartanak. A változatos tevékenységekhez különböző helyiségek tartoznak. Ilyen például a StemmingMakerij nevű, hatvan ember befogadására alkalmas terem, amely értekezletek, bemutatók, vagy workshopok megtartására alkalmas, a gamereknek szánt, az ifjúsági részlegen található GameLab, vagy éppen a nyugodt környezetet biztosító Writing Room, ahol az irodalomé és a nyelveké a főszerep.

Békés Megyek Könyvtár

Ősszel nyitotta meg a kapuit a Békés Megyei Könyvtárban az Életfa Alapítvánnyal közösen épített természettudományos élményközpont, a Kollabor, ezzel is bizonyítva azt, hogy ez az intézmény az egyik élen járó könyvtár hazánkban, ha a könyvtárak megújulásáról, a 21. század változó igényeihez való alkalmazkodásról van szó. A könyvtár igyekszik a csendes tanulás, olvasás mellett a közösség építésére és alkotásra is ideális helyszínt biztosítani a látogatóinak.

A könyvtár aktívan próbálja a fiatalabb generáció tagjait is bevonzani az intézménybe. Ezt segítette az is, hogy 2015-ben egy pályázat révén ők szerezték be az ország első közkönyvtárban működő 3D-s nyomtatóját, mellyel elsődleges céljuk az esélyegyenlőség biztosítása, és a technológia ismertetése volt, mivel a megye oktatási intézményeiben ez a szolgáltatás máshol nem elérhető. A nyomtatót a bemutató, ismertető jelleg mellet a könyvtár dolgozói aktívan is használják, ami újfajta kompetenciák elsajátítását tette szükségessé a könyvtárosok számára. Emellett bekapcsolódtak a Technológiai Oktatásért Alapítvány Skool projektjébe is, melynek keretein belül kódolást tanulhatnak a fiatalok. Az iskolaidő utáni foglalkozások során csapatépítő játékok segítségével ismerkedhettek meg az érdeklődők a speciálisan gyerekek számára készített Scratch programozási környezettel.

A Kollabor természettudományos élményközpont a makerspace fogalommal jellemezhető. Az Oxford Dictionary leírása szerint a makerspace „olyan hely, ahol közös érdeklődésű emberek (főként informatikai vagy technológiai) összejönnek és közösen dolgoznak egy projekten, ahol megosztják egymással az ötleteiket, a felszerelést és a tudást”. A helyszínen többféle szakkör működik az iskolás korosztály számára, többek között például „Barátkozz az agyaddal!”, „Hétköznapi hősök a konyhában”, és „DIY – Termékfejlesztés – 3D nyomtatás” néven, a jövőben szeretnének családi napokat is szervezni. A rendelkezésre álló eszközök között található például 3D nyomtató, lézervágó/gravírozó, CNC famaró és CNC hímzőgép is. A Kollabor szomszédságában található a Digilabor, ami célja elsősorban a tanulás, kompetenciafejlesztés segítése, és a Kollaborral ellentétben itt az egyéni és kiscsoportos tevékenységhez igyekeztek megfelelő teret biztosítani.

Forrás:
ki2.oszk.hu - A könyvtár mint harmadik hely
Építészfórum: Óda a könyvekhez — Helsinki új könyvtára
Dezeen: Helsinki Central Library Oodi topped with translucent "book heaven"
aatvos.com - Biblo Tøyen
TheOsloBook - Welcome to Biblo Tøyen
Könyvkultúra Magazin - Tøyen - Egy vagány könyvtár Oslóban
mecanoo.nl - LocHal Library
frameweb.com - A Dutch city gets a new public living room - and so much more
kithirlevel.hu - Nagyvonalú könyvtár született Tilburgben - vasútállomásból
Könyvtári Figyelő - Alkotó használók - tudásmegosztás és kreatív "piszkos" terek a könyvtárban
behir.hu - Tudományos élményközpontot avattak Békéscsabán
behir.hu - Az élethosszig tartó tanulást segítenék elő a múzeumban és a megyei könyvtárban

Fényképek:
Tuomas Uusheimo
Marco Heyda + Jan Willem van Bruggen, aatvos.com
mecanoo.nl
behir.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése