keresés

2019. május 14., kedd

Szingapúr lépett: tíz év börtön álhírterjesztésért

A közelmúltban sajnos(?) elég sok példát hallani arról, hogyan próbálják bizonyos kormányok megfigyelni és szűrni még az interneten is a nekik nem tetsző véleményeket világszerte. A függetlenségét mintegy ötven éve kikiáltó kis városállam, Szingapúr pénzbírsággal és börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, akik - a kormányzat szerint - megtévesztik az embereket.

Forrás: BBC/Getty Images

A fake news terjesztése ellen más-más kicsengéssel a németek, a franciák és az olaszok is fogadtak már el jogszabályt. Szingapúrt két okból is fontos kiemelni:
  • az ún. éves sajtószabadság index tekintetében 180 országot vizsgálva csak a 151. helyen áll,
  • és példátlan szigorral lépnek fel a hírhamisítók(nak kikiáltottak) ellen. 
Az ázsiai állam jogszabálya haloványan definiálja, mit is szeretne elérni: a "közvéleményt megtéveszteni szándékozó" információk terjesztését és az ezekért részben felelős botokat szeretné megfékezni. A törvény a lehető legmélyebbre hatol: még az end-to-end titkosítású applikációkba, így a Telegramba vagy a privát WhatsAppba is belenézhetnének a hatóságok, ha persze ehhez a gyártó megadná a technikai feltételeket (más országokban eddig nem tette meg).

A kritikusok szerint az önkifejezés szabadságát veszélyezteti a jogszabály, vagyis úgy gondolják, politikai céljai vannak. Az ellenzék a négyötöddel bíró Népi Cselekvés Pártját abszolút uralom kiépítésével vádolja, helyi civilek és a Jogászok Nemzetközi Bizottsága is aggályait fejezték ki. Ennek ellenére Szingapúr elfogadta a törvényt.

Akit álhírterjesztésen "kapnak", első körben természetesen helyreigazítást kell közölnie, még a közösségi média oldalakon is. Ezután jön az 1 millió szingapúri dollárig (~210 millió Ft) terjedő bírság, majd a maximum 10 évi börtönbüntetés.

Hiperlinkek (Hozzáférés: 2019. május 14.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése